Gå videre til hovedindholdet

Fredags-drik: Krydret arabisk kaffe

Helt tilbage i maj måned, da det var dejligt vejr, og man stadig havde et naivt håb om, at solen ville skinne dejligt hele sommeren i Danmark, var min ældste piges klasse (inkl forældre og søskende) en tur i Mindeparken, hvor der ligger en stor legeplads med aktiviteter for både store og små. Børnene legede og gik til og fra de borde, hvor de voksne sad og snakkede - og spiste al den medbragte mad, som voksne nu har for vane. Én af fædrene havde taget arabisk kaffe med. Jeg er ellers totalt en halvt-kaffe-halvt-mælk kinda person, men den arabiske var kulsort, krydret og virkelig lækker. Faderen prøvede at forklare mig, hvordan man bryggede kaffen i en særlig kaffekande, og hvad der skulle i. Da vi kom hjem, havde jeg selvfølgelig glemt det hele. Men så er det jo heldigt internettet findes. Opskriften herunder er en blanding af forskellige opskrifter, jeg fandt der og smager meget henad den kaffe vi fik den dejlige maj-dag - og uden at man behøver indkøbe den særlige kaffekande. Kaffen er i øvrigt ret kraftig, så man behøver kun en lille kop (ad gangen).


Arabisk kaffe
3 spsk (arabica) kaffebønner
3 dl vand
3-4 kardemommekapsler
5-6 hele nelliker
Et nip saffron
1 tsk rosenvand

Kværn kaffebønnerne groft.

Bring vandet i kog i en lille kasserolle. Tilsæt kaffen og lad simre over lav varme i 3-4 min. Tag kaffen af varmen, og lad den stå og trække 1 minuts tid.

Tilsæt krydderiene, og giv kaffen et kort opkog igen.

Sigt kaffen over i en kop, lad afkøle let et minut eller to inden det drikkes.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)