Gå videre til hovedindholdet

Persisk kærlighedskage




Persisk kærlighedskage.... 

Skønt navn til en kage, ikke? Ifølge legenden var der engang en persisk kvinde, som var meget forelsket i en prins og bagte denne fortryllende kage til ham for at vinde hans hjerte.

Kagen smager lige så dejligt og eksotisk, som dens navn lyder. Den er knap så sød som mange andre skærekager, men har en vidunderlig saftig konsistens fra mandelmelet og et fint syrligt strejf fra citronen samt en dejlig subtil smag af rosenvand og kardemomme.

Jeg serverede den for mine to piger og troede, den måske smagte lige lidt for syrligt og eksotisk til deres sarte smagsløg, men de var begge fuldstændigt vilde med den. Den ældste gav endda kagen den størst tænkelige kompliment en kage kan få i vores hjem, da hun udbrød: "Dén skal vi have til min fødselsdag!". Hun tilføjede dog: "Der skal bare en hel masse lyserød krymmel på!"



Persisk kærlighedskage (8-10 pers.)
Kage
200 g. blødt smør
150 g rørsukker
4 æg
2 tsk rosenvand
Juice fra 1 citron
125 g. hvedemel
250 g. mandelmel
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver

Sirup
Juice fra 1 citron
½ dl rørsukker
1 tsk rosenvand

Glasur
200 g flormelis
Juice fra ½ citron
Lidt kogende vand

Pynt
Grofthakkede pistacienødder
Tørrede rosenblade og rosenknopper


Kage
Sæt ovnen på 175 grader varmluft. 
Rør smør og sukker bødt og luftigt i en stor røreskål med en håndmixer. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt mellem hvert æg. Tilsæt rosenvand og juice fra citronen og rør igen godt (hvis dejen ser lidt skilt ud, er det helt ok, men bland så godt som muligt). 

I en anden skål blandes de tørre ingredienser: Mel, mandelmel, kardemomme og bagepulver. Rør det sammen med en gaffel - også så eventuelle klumper i mandelmelen bliver opløst.

Bland melet godt sammen med smør- og æggeblandingen. Rør godt rundt, så der ikke er nogle tørre klumper med mel i dejen.

Fór en springform på 20-22 cm i diameter med bagepapir og kom dejen heri. 

Bag i ca. 45 min. Kagen skal ikke blive for mørk, men skal alligevel være relativt fast og gennembagt i midten, så mærk forsigtigt efter.

Sirup
Kom citronjuice, sukker og rosenvand i en lille kasserolle og varm op ved middelvarme til sukkeret er opløst, og tag så kasserollen af varmen. Rør rundt undervejs og pas på juicen ikke kommer i kog. 

Når kagen er kommet ud af ovnen, og mens den stadig er varm prikkes små huller ned i kagen med en strikkepind (eller andet af den kaliber), og hæld siruppen over med en ske, så siruppen kommer ud over hele kagen.

Lad kagen køle helt af.

I en mindre skål blandes flormelissen med citronjuicen. Put vand i lidt ad gangen med en teske og rør rundt til glasuren er blød nok til at smørres ud over kagen, men ikke så blød at den er helt flydende. Den skal være sådan fast-flydende.

Kom glasuren på kagen, så der løber lidt ned ad siderne. Drys straks med grofthakkede pistacienødder og tørrede rosenblade og -knopper, så de hænger fast i glasuren.

Kagen er bedst samme dag, som den er bagt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)