Gå videre til hovedindholdet

A for Anna: Bogstavkage med creme og jordbær
Vi har skudt sommerens fødselsdags-bonanza i gang. Vi starter med min mor, der havde fødselsdag d. 1. juni - så kommer jeg, dernæst ældstebarnet (der fylder 10 i år!! Hvordan skete det lige?!) og runder af med min far, der er born on the fourth of july.

Jeg har længe været helt forelsket i de der fine tal- og nummerkager, som er dukket op alle steder på de sociale medier (ihvertfald dem jeg følger) og haft sådan lyst til at bage én. Min mor ville dog gerne have en medalje (altså ikke en rigtig medalje, men mørdejskagen med creme og flødeskum... eller måske ville hun rent faktisk gerne have en rigtig medalje...?) som fødselsdagskage, så jeg besluttede at kombinere de to ting, så dette blev en bogstavs-medalje-kage. Jeg bagte også macarons til at pynte kagen med, men dem har jeg altså ikke helt nailet endnu, så jeg venter med at komme med en opskrift, til de sidder lige i skabet.

Kagen er relativt simpel at lave, men jeg turde ikke komme så meget pynt på, som man ofte ser på tal- og bogstavkager, fordi jeg var usikker på, hvor meget cremen kunne bære uden at kollapse. Derfor serverede jeg kagen med lidt flødeskum, macarons og jordbær on the side. Men det bestemmer man jo selv alt afhængig af, hvor modig/dumdristig man er.

Min mor hedder Anna💖, så jeg tegnede et stort A på et stykke papir og klippede det ud for at bruge det som skabelon til kagen. Kagen blev så stor, at jeg ikke havde noget fad, der var stor nok til den, så jeg vendte en bakke om og byggede kagen op på den. Trods den store kage, var der lidt mørdej til overs, men det kan fryses til en anden god gang - better to have it and not need it than need it and not have it.

Kagen smager dejligt og medalje-agtigt og kan godt holde sig en dag eller to på køl, men er bedst helt frisklavet, fordi mørdejen med tiden bliver lidt slap i koderne på grund af creme og glasur.

Bogstavkage med creme og jordbær (6-8 pers)
Mørdej:
300 g mel + lidt ekstra til udrulning
100 g flormelis
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
150 g koldt smør
1 æg eller 2 æggeblommer

Til samlingen:
Færdiglavet fast kagecreme af 1 pose (put evt lidt mindre mælk i end foreslået på pakken)
Jordbærsyltetøj (eller andet syltetøj)
Flødeskum (af ca 1½ dl fløde)
Macarons
Friske jordbær
Røde chokolade- og lakridskugler
Rødt sukkerstøv
Spiselige blomster (her små bellis)
Lyserød glasur (af flormelis, lidt kogende vand og lyserød frugtfarve)

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel, flormelis, kardemomme og vanillesukker i en stor skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nuldr det ud i melblandingen til det er som groft rasp. Saml dejen med ægget/æggeblommerne, ælt så kort som muligt til dejen blot lige er samlet, rul dejen til to kugler, som stilles på køl ½-1 time.

Varm ovnen på til 175 grader varmluft. Rul dejen ret tyndt ud (ca. ½ cm) med en kagerulle med lidt ekstra mel. Læg forsigtigt dejen op på en bagepapir beklædt bageplade, før skabelonen lægges på og bogstav/tal skæres ud. De er sværere at flytte og bliver nemt skævvredne, hvis man først flytter dem, efter de er skåret ud. Overskydende dej kan fryses og bruges ved en senere lejlighed. 

Bag 10-12 min til de er gyldne og netop bagte. De er bløde, når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde, når de afkøler. 

Lad køle helt af på køkkenbordt inden samling og pyntning.

Samling:
Kom cremen i en sprøgtepose og sprøt store dutter ud på den mindst pæne af de to mørdejskager. Kom små klatter syltetøj rundt omkring, hvor der er plads.

Den anden (pæneste) kage pyntes forsigtigt med glasur og lægges - også forsigtigt - ovenpå cremen. Pynt uden vilde bevægelser kagen med flødeskum, bær, macarons og hvad du ellers kan finde på. Server evt lidt ekstra flødeskum og pynt ved siden af kagen, så den ikke kollapser under al pynten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig