Gå videre til hovedindholdet

Små, sprøde quiche lorraineQuiche lorraine er en skøn klassiker og kan vist uden overdrivelse kaldes alle quiche's dronningemoder. 

Den har i sandhed alt, hvad en god quiche bør have: En sprød bund, cremet fuld  og ikke mindst: Bacon! I den klassiske version blandes baconen i æggemassen og bages sammen med resten af quichen, og ja, det smager jo godt, men jeg foretrækker nu at drysse baconen over den færdige quiche, så baconen bevarer sin sprødhed.

Det er en alsidig ret, der kan serveres til brunch, frokost eller endda en skøn aftensmad sammen med en let salat.

Små, sprøde quiche lorraine (6 små eller 1 stor)
Tærtebund
60 g fuldkornsmel
120 g hvedemel
1 tsk groft salt
100 g koldt smør + ekstra til at smørre formen

1-2 spsk iskoldt vand

Fyld:
200 g bacon tern
1 lille løg
100 g revet ost, feks. mozzerella eller cheddar
3 æg
2½ dl fløde (eller mælk, men brug fløde, okay!)
½ tsk revet muskatnød
Frisk timian (kan udelades)
Salt & peber

Instruktioner:
Til dejen blandes de to slags mel med salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nulr det ud i melet til det minder om grove brødkrummer. Saml dejen med en eller to skefulde iskoldt vand (brug lidt vand ad gangen, så dejen ikke bliver for våd). Dejen skal ikke æltes - kun lige samles. Stil dejen på køl i 20 min.

Smør en almindelig tærteform eller 6 små med smør. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Rul tærtedejen tyndt ud på et meldrysset bord og læg den forsigtigt over i tærteformen/formene. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne.

Forbag dejen i ovnen i 10 min. Det kan gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 10 min. Jeg plejer dog blot at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (de 10 min) skære overskydende dej væk. Det giver ikke en snorlige kant, men er nemmere end at skulle bøvle med bønner, synes jeg. 

Imens tærten forbager, klargøres fyldet.

Steg baconternene gyldne på en varm, tør pande.Tag dem af panden, og lad dem dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle. Hak løget fint og steg det i baconfedtet.

Pisk æg, fløde/mælk, revet ost, salt, peber, muskatnød og evt. lidt timian sammen i en skål. 

  1. Fordel bacontern over tærtebunden (gem evt lidt til at drysse over tærterne før servering). Hæld æggemassen over og bag midt i ovnen, ca. 20 min. for de små og 30 min. for den store tærte. 
  2. Server varme eller lune med lidt ekstra bacon og evt lidt frisk timian.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig