Gå videre til hovedindholdet

Chow mein med grøntsager


Midt i alle de fødselsdagsarrangementer vi afholder (og al den dertilhørende lækre mad) hen over den første del af sommeren, skal der ind imellem også noget nem hverdagsmad med nogle seriøse grøntsager på bordet. Og her er chow mein proppet med ekstra grøntsager et ret godt bud. Det eneste, der er en tidskrævende ved denne ret, er at forberede grøntsagerne, og selv det er faktisk hurtigt gjort. Derefter er det bare at kaste alle ingredienserne i en wok eller stor pande, og så er maden færdig. 

Chow mein - som egentlig bare betyder "stegte nudler" på kinesisk - laves ofte med kylling, men jeg kan faktisk bedre lide den kødfri med ekstra mange grøntsager, såsom sprøde vandkastanjer og sugarsnaps. Denne ret er i øvrigt det nærmeste jeg nogensinde er kommet på at lave nudler, der smager hen ad dem, man altid får på buffetterne på kinesiske restauranter. De er min favorit (selvom mange andre vist synes, de er en lidt kedelig del af buffeten), så jeg arbejder videre på at komme helt i mål med at lave nogen, der smager præcis lige så "kedeligt". I'll keep you posted.
Chow mein (4 pers)
250 g ægnudler
Lidt salt
½ spsk sesamolie/ smagsneutral olie

Grøntsager:
2 gulerødder
1 gul peber
1/4 spidskål
1½ dl bønnespirer
250 g sugar snaps
1 lille ds vandkastanjer
+ lidt smagsneutral olie

Dressing:
3 spsk soya sauce
1½ spsk fiskesauce
1½ spsk risvinseddike (eller hvidvinseddike)
2-3 tsk sukker
½ tsk sesamolie
½ tsk hvid peber (kan udelades)

Lidt sesamfrø til servering

Instruktioner:
Kog først nudlerne netop mørre i letsaltet vand, dræn, kom i en skål og vend det i (sesam)olien, så det ikke klistrer sammen. Stil til side.

Forbered nu alle grøntsagerne:
Skær gulerødder, peberfrugt og spidskål i fine, tynde, ikke for lange strimler. Dræn vandkastanjerne. Stil alle grøntsager klar ved en wok eller en stor stegepande.

Bland alle ingredienserne til dressingen i en skål.

Varm lidt olie godt op i wok'en eller stegepanden. Kom først gulerødder og kål i og lad stege et par minutter før den gule peber steger med et minuts tid. Herefter kommes snap peas, bønnespirer og vandkastanjer i sammen med nudlerne. Lad stege et par minutter, så nudlerne også bliver lidt sprøde. Fordel dressingen over nudler og grøntsager. Smag til - måske skal der lidt mere soya eller fiskesauce i.

Server rygende varm med et drys sesamfrø.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig