Gå videre til hovedindholdet

Chow mein med grøntsager


Midt i alle de fødselsdagsarrangementer vi afholder (og al den dertilhørende lækre mad) hen over den første del af sommeren, skal der ind imellem også noget nem hverdagsmad med nogle seriøse grøntsager på bordet. Og her er chow mein proppet med ekstra grøntsager et ret godt bud. Det eneste, der er en tidskrævende ved denne ret, er at forberede grøntsagerne, og selv det er faktisk hurtigt gjort. Derefter er det bare at kaste alle ingredienserne i en wok eller stor pande, og så er maden færdig. 

Chow mein - som egentlig bare betyder "stegte nudler" på kinesisk - laves ofte med kylling, men jeg kan faktisk bedre lide den kødfri med ekstra mange grøntsager, såsom sprøde vandkastanjer og sugarsnaps. Denne ret er i øvrigt det nærmeste jeg nogensinde er kommet på at lave nudler, der smager hen ad dem, man altid får på buffetterne på kinesiske restauranter. De er min favorit (selvom mange andre vist synes, de er en lidt kedelig del af buffeten), så jeg arbejder videre på at komme helt i mål med at lave nogen, der smager præcis lige så "kedeligt". I'll keep you posted.
Chow mein (4 pers)
250 g ægnudler
Lidt salt
½ spsk sesamolie/ smagsneutral olie

Grøntsager:
2 gulerødder
1 gul peber
1/4 spidskål
1½ dl bønnespirer
250 g sugar snaps
1 lille ds vandkastanjer
+ lidt smagsneutral olie

Dressing:
3 spsk soya sauce
1½ spsk fiskesauce
1½ spsk risvinseddike (eller hvidvinseddike)
2-3 tsk sukker
½ tsk sesamolie
½ tsk hvid peber (kan udelades)

Lidt sesamfrø til servering

Instruktioner:
Kog først nudlerne netop mørre i letsaltet vand, dræn, kom i en skål og vend det i (sesam)olien, så det ikke klistrer sammen. Stil til side.

Forbered nu alle grøntsagerne:
Skær gulerødder, peberfrugt og spidskål i fine, tynde, ikke for lange strimler. Dræn vandkastanjerne. Stil alle grøntsager klar ved en wok eller en stor stegepande.

Bland alle ingredienserne til dressingen i en skål.

Varm lidt olie godt op i wok'en eller stegepanden. Kom først gulerødder og kål i og lad stege et par minutter før den gule peber steger med et minuts tid. Herefter kommes snap peas, bønnespirer og vandkastanjer i sammen med nudlerne. Lad stege et par minutter, så nudlerne også bliver lidt sprøde. Fordel dressingen over nudler og grøntsager. Smag til - måske skal der lidt mere soya eller fiskesauce i.

Server rygende varm med et drys sesamfrø.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte