Gå videre til hovedindholdet

Chow mein med grøntsager


Midt i alle de fødselsdagsarrangementer vi afholder (og al den dertilhørende lækre mad) hen over den første del af sommeren, skal der ind imellem også noget nem hverdagsmad med nogle seriøse grøntsager på bordet. Og her er chow mein proppet med ekstra grøntsager et ret godt bud. Det eneste, der er en tidskrævende ved denne ret, er at forberede grøntsagerne, og selv det er faktisk hurtigt gjort. Derefter er det bare at kaste alle ingredienserne i en wok eller stor pande, og så er maden færdig. 

Chow mein - som egentlig bare betyder "stegte nudler" på kinesisk - laves ofte med kylling, men jeg kan faktisk bedre lide den kødfri med ekstra mange grøntsager, såsom sprøde vandkastanjer og sugarsnaps. Denne ret er i øvrigt det nærmeste jeg nogensinde er kommet på at lave nudler, der smager hen ad dem, man altid får på buffetterne på kinesiske restauranter. De er min favorit (selvom mange andre vist synes, de er en lidt kedelig del af buffeten), så jeg arbejder videre på at komme helt i mål med at lave nogen, der smager præcis lige så "kedeligt". I'll keep you posted.
Chow mein (4 pers)
250 g ægnudler
Lidt salt
½ spsk sesamolie/ smagsneutral olie

Grøntsager:
2 gulerødder
1 gul peber
1/4 spidskål
1½ dl bønnespirer
250 g sugar snaps
1 lille ds vandkastanjer
+ lidt smagsneutral olie

Dressing:
3 spsk soya sauce
1½ spsk fiskesauce
1½ spsk risvinseddike (eller hvidvinseddike)
2-3 tsk sukker
½ tsk sesamolie
½ tsk hvid peber (kan udelades)

Lidt sesamfrø til servering

Instruktioner:
Kog først nudlerne netop mørre i letsaltet vand, dræn, kom i en skål og vend det i (sesam)olien, så det ikke klistrer sammen. Stil til side.

Forbered nu alle grøntsagerne:
Skær gulerødder, peberfrugt og spidskål i fine, tynde, ikke for lange strimler. Dræn vandkastanjerne. Stil alle grøntsager klar ved en wok eller en stor stegepande.

Bland alle ingredienserne til dressingen i en skål.

Varm lidt olie godt op i wok'en eller stegepanden. Kom først gulerødder og kål i og lad stege et par minutter før den gule peber steger med et minuts tid. Herefter kommes snap peas, bønnespirer og vandkastanjer i sammen med nudlerne. Lad stege et par minutter, så nudlerne også bliver lidt sprøde. Fordel dressingen over nudler og grøntsager. Smag til - måske skal der lidt mere soya eller fiskesauce i.

Server rygende varm med et drys sesamfrø.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)