Gå videre til hovedindholdet

Rådhuspandekager med jordbærSå er det sørme snart valgdag igen, og det ser jeg som en oplagt undskyldning/mulighed for at bage noget sødt. Og rådhuspandekager lugter da lidt hen af noget med noget politik, ikke?

Rådhuspandekager blev opfundet helt tilbage i 1938 på Langelinie Pavillonen i København. Pandekagerne hedder som de gør, fordi de i lang tid var forbeholdt særligt fine arrangementer på Københavns Rådhus. Opskriften blev desuden i mange år holdt hemmelig, så det er altså meget fine og traditionsrige pandekager vi har med at gøre her!

Pandekagerne laves normalt med tørret abrikos og appelsin (foruden lidt sprut), og det var min plan at lave en udgave med friske abrikoser. Men fordi abrikoserne var dårlige henne i mit supermarked (for pokker!), og fordi de første danske jordbær nu er ved at dukke op, blev det en from (=alkoholfri) udgave med jordbærsylt i stedet. Og den smager dejligt og sommerligt! Den er en smule omstændelig at lave, fordi der er mange komponenter i den, men jeg synes, den er det hele værd. Men det er pandekager jo faktisk altid.


Rådhuspandekager med jordbær (8 stk)
Pandekager
100 g hvedemel
50 g sukker
½ tsk vanillesukker
3 æg
2½ dl mælk
50 g smeltet smør

Vanillecreme
1 vanillestang
½ l mælk
40 g majsstivelse
1 æggeblomme
75 g sukker + lidt ekstra til drys
2 blade husblas
1½ dl piskefløde

Jordbærsylt
200 g jordbær, gerne fra frost
3-4 spsk sukker
1 dl vand
½ spsk majsstivelse

Til servering
Friske jordbær i tynde skiver, ristede mandelsplitter og evt. lidt spiselige blomster, her små, hvide syrener.

Instruktioner:
Lav først jordbærsylten ved at komme jordbær, sukker og vand i en kasserolle og kog det op. Lad det simre 5-10 minutter til jordbærrene er godt opløste. Rør herefter majsstivelsen op i en smule vand og rør det i den simrende sylt, så den bliver en smule fastere. Tag af varmen og lad afkøle til stuetemperatur.

Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.

Til cremen kommes de to blade husblas først i en skål med rigeligt koldt vand. Herefter blandes majsstivelse, sukker, mælk og æggeblomme i en kasserolle. Skær vanillestangen igennem, skrab kornene ud og kom både korn og stænger i kasserollen. Kog op under omrøring og lad simre til cremen tykner (min tyknede LIGE PLUDSELIG, så vær lidt over den). Herefter tages cremen af varmen og husblas røres i ét blad ad gangen. Drys lidt sukker over cremen, så der ikke danner sig en tyk hinde på den. Lad den herefter køle af til stuetemperatur (fløden skal først i senere!) - bag pandekagerne imens.

Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.

Pisk fløden til flødeskum. Pisk cremen igennem med et piskeris og bland flødeskummet i. Kom hele herligheden i en sprøjtepose og kom en god, tyk stribe creme ca. på midten af hver pandekage, og rul pandekagen sammen herom. Læg pandekagerne med lukningen nedad og stil på køl 2-3 timer, så cremen kan sætte sig.

Før servering kan man skære enderne af pandekagerne, så de bliver helt lige (hvor pandekage-enderne forsvinder hen, er der ingen der ved...) eller de kan serveres præcis som de er. Kom lidt jordbærsylt, mandler og spiselige blomster på som pynt, eller server det on the side og lad de spisende selv administrere hvad og hvor meget de vil have.

Er bedst samme dag de er lavet eller senest dagen efter. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)