Gå videre til hovedindholdet

Smörgastorta / Svensk smørrebrødstærte med rejer og laks



De kan altså noget, de svenskere. Vi har været på sommerferie i Sverige flere gange, mens vores piger var helt små, og det var et stort hit hos både børn og voksne. Civiliseret og velkendt (hvilket er rart, når man har små børn), men også lige anderledes nok til, at man føler, at man får sig en ud-af-landet oplevelse. Og maden! Mmm! Kanelbullar og knækbrød og korv med mos og lingonsylt og ikke mindst masser af lækker fisk og skalddyr.

Smörgastorta er en dejlig svensk ret med netop fisk og skalddyr i en fint arrangeret sandwichtærte med flødeostedressing. Dét er altså godt tænkt! 

Jeg har her brugt laks og rejer, men egentlig kan man skifte det ud med, hvad man nu foretrækker udi fisk og skalddyr afdelingen. For eksempel tænker jeg, den også kunne være lækker med en gang tunmousse eller røget ørred. 

Retten kan bruges til en god sommerfrokost, en fin forret eller et let aftensmåltid. Den er meget nem at lave og smager bare så fint. Luxig og krämig, ville de nok kalde den i Sverige. 



Smörgastorta (8-10 pers)
Ca. 21 skiver groft sandwichbrød
125 g røget laks i skiver
100 g grønlandske rejer i lage, drænet
½ agurk

Til dressingen:
300 g neutral flødeost
1 dl creme fraiche
1 spsk majonaise (kan udelades)
Lidt saft fra en frisk citron
Lidt frisk, finthakket dild (ca. 1 spsk)
Lidt frisk, finthakket purløg (ca 1 spsk)
Salt & peber

Til pynt
1 agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller
4-5 hårdkogte vagtelæg (eller almindelige æg)
½ bundt friske asparges
Ærteskud
Citronperler (eller citron i skiver)
Dild
Purløg
Spiselige blomster (her stedmoderblomster, forglemmigej og blomster fra purløg).

Instruktioner:
Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær skorpen af sandwichbrødet (læg flere skiver ovenpå hinanden og skær dem samtidigt), og læg syv skiver på et serveringsfad i den ønskede form (jeg formede en cirkel ved at lægge fem skiver brød som et kryds og så skære de sidste to skiver over til trekanter, som jeg lagde, så skiverne dannede en cirkel. Man kan også for nemheds skyld lave en firkant - det bliver mindst lige så fint). Smør forsigtigt et tyndt lag dressing på og bred mindre stykker laks ud over (den færdige tærte er nemmere at skære, hvis laksen er i mindre skiver). 

Læg nu endnu et lag af syv skiver brød ud over. Smør forsigtigt endnu et lag dressing ud over og fordel de drænede rejer over. 

Kom det sidste lag sandwichbrød på og smør det sidste dressing ud over top og sider med en kniv eller kagespartel, hvis du har. Sæt sandwichtærten i køleskabet i mindst 1-2 timer og gerne natten over, så den kan sætte sig.

Tag sandwichtærten ud af køleskabet lige før servering og pynt med alt det fine du kan komme på, der passer til fisk og rejer - f.eks. agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller og rullet sammen til små blomster eller lagt som et bånd rundt om tærten; 4-5 hårdkogte vagtelæg skåret i halve; ½ bundt friske rå asparges, ærteskud, citronperler eller citron i skiver, dild, purløg og spiselige blomster. Man kunne også bruge rogn, tomat eller avocado.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)