Gå videre til hovedindholdet

Dirty chai latte


Sidste weekend var det helt fantastisk vejr, og vi driblede alle fire en tur i dyrehaven i Marselisborgskoven. Eller det vil sige, min mand og vores ældste datter gik tur i dyrehaven med en pose gulerødder til dådyrene, mens den yngste og jeg gik tur ved stranden. Opdelingen skyldtes hovedsageligt, at vi efterhånden har været i dyrehaven en hel del gange, og mine børn har derfor mange minder - og traumer - forbundet med stedet, inklusiv at fodre dådyr,  at blive forskrækket over hvor store dådyr rent faktisk er, at blive stanget (let) af dådyr, at klatre i træer og at sidde godt og grundigt fast i en dyb mudderpøl efter at at være hoppet ned fra et træ. Den yngste var derfor ikke helt så kæk på en tur i den såkaldt vilde natur, så hun og jeg pakkede et tæppe og et par Mariekiks og holdt picnic ved stranden i stedet, og det var et stort hit. Vi fik snakket en masse og mødte desuden det flinkeste, ældre canadiske ægtepar, der havde rejst rundt i Irland og Danmark en måneds tid og var ovenud begejstrede for Danmark (det er jo svært ikke at blive lidt smigret over). Og sidst men ikke mindst stødte vi på en lille food truck, der solgte varme og kolde drikke. Min datter fik en hyldeblomstsaft, og jeg selv fik en dirty chai latte - fordi det har jeg ikke smagt før, og det lyder da bare for lækkert. Og det var det virkelig også. 

Det der gør chai latte'n dirty er, at der er tilsat lidt kaffe, og det lyder måske umiddelbart lidt mærkværdigt at blande kaffe og te, men det smager top godt - ligesom en sød og krydret kop caffe latte. Og den bliver også god, når man laver den derhjemme. Jeg har ihvertfald bællet en del dirty chai latte'r, mens jeg har lagt puslespil her i weekenden, som det ses på billederne (Jeg er i parentes beærket slet ikke en pusle-spiller ellers, men dette 1000 brikker store puslespil med billeder fra vintage kanonslags-indpakninger, var så fint, at jeg bare måtte eje og lægge det).

Man kan selvfølgelig ændre i proportionsforholdet mellem chai'en og kaffen (og mælken). Opskriften herunder er den måde jeg bedst kan lide det, og jeg er tilhænger af meget mælk i kaffen, så nogen vil måske skrue lidt ned for den del af drikken.
Dirty chai latte (1 stk)
1 chai tepose 
2 dl kogende vand
1 dl god varm kaffe (jeg bruger instant kaffe)
1½ dl mælk
1-2 tsk sukker
Lidt kanel til pynt (kan udelades)

Instruktioner:
Kom chai teposen i det kogende varme vand og lad den trække et par minutter. Lav imens kaffen, og varm og skum mælken i en mælkskummer, hvis du har sådan en. Ellers varm mælken og ryst den godt i en cocktailshaker eller meljævner eller lignende. 

Kom lidt sukker i teen, rør rundt og kom også kaffen i. Hæld til sidst mælken i, så så meget af mælkeskummet bevares. Drys evt. med lidt stødt kanel, og nyd straks.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt