Gå videre til hovedindholdet

Apple Brown Betty med hasselnødder



For 6 år siden plantede jeg to æbletræer i baghaven, og lige siden har de stået der og grinet af mig. De er ikke vokset synderligt, og de har givet max 4-5 små, sure, stenhårde æbler per år. Disse æbler er til gengæld blevet plukket og spist med nærmest religiøs ceremoni og alvor (og munden snerpet helt sammen pga den meget lave ph værdi). 

Men så i år er der pludselig masser af æbler. På begge træer. Nærmest mere end deres utrænede grene kan bære. Og æblerne er store og sprøde og velsmagende. Hallelujah! Og what gives?!?

Jeg har vedhæftet billeddokumentation herunder (Og her bedes man se bort fra, at der tydeligvis er nogen, der har været så frække at spise lidt af bladene, og at der er sådan noget mærkeligt mos-halløj på stammen, og i stedet blot næsegrus beundre moder naturs mirakel i min baghave. På forhånd tak!).

Forleden havde vi et ordentligt blæsevejr, og mange af æblerne faldt af i vinden, men de skal jo ikke gå til spilde af den grund. Derfor lavede jeg efter min mands udtrykte ønske en omgang god gammeldags æblekage med knuste makroner og flødeskum. Men jeg vil jo også altid gerne prøve noget nyt - selvom æblekage er ret uovertrufent. Så af endnu en omgang nedfaldne æbler fandt jeg på at lave en Apple brown betty, der næsten kan betegnes som en slags æble crumble og er en klassisk amerikansk dessert, som især spises i sydstaterne.

Det er en VÆLDIG god og nem kage med de lækreste karameliserede æbler under et sprødt mørdejslåg. Serveret med en kold vanillecreme måtte selv min mand indrømme, at Betty'en var temmelig god og en værdig konkurrent til den klassiske æblekage (selvom æblekage i parentes bemærket stadig er hans favorit). 
Apple Brown Betty med hasselnødder (4-6 pers)
6-8 æbler
Saft fra 1 citron
50 g sukker
1 tsk maizena
1 tsk kanel
25 g smør til stegning

Crumble:
100 g koldt smør
50 g farin
50 g sukker
100 g mel
1 håndfuld hasselnøddeflager

Instruktioner:
Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i tynde skiver.
Kom skiverne i en skål og dryp straks citronsaft, sukker og maizena over. Vend rundt i skiverne med hænderne (forsigtigt så de ikke brækker for meget), så alle er dækkede. 

Smelt smørret i en pande (gerne ovnfast hvis du har) og kome æblerne heri. Få al den gode saft fra bunden af skålen med også. Steg æblerne et par minutter over middelhøj varme, mens du laver crumble-dejen. Rør forsigtigt rundt ind i mellem. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Til dejen kommes farin, sukker og mel i en skål. Den kolde smør rives på den grove side af et rivejern og vendes i melblandingen (smørret behøves ikke at blive blandet eller smuldret helt i - det er helt fint, hvis der er smørstykker og mel/sukker, der ikke er integreret - det hele skal nok blande sig i ovnen!). 

Hvis du bager kagen direkte i panden, tages æblemassen af varmen, og dejen fordeles herudover. Ellers kommes æblemassen i et ovnfast fad og dejen fordeles herover.

Kom kagen ind nederst i ovnen og bag ca 30 min eller til dejen er sprød (men ikke for mørk) og æblerne let karameliserede i kanten af fadet/panden.

Server varm eller lun med vanilleis, vanillecreme eller flødeskum. Enjoy, y'all!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)