Gå videre til hovedindholdet

Salmagundi
Salmagundi er det spøjse navn på en mættende madsalat, hvor man blander... ja, lidt af det hele faktisk. Her er lidt kød, lidt ost, lidt rå og lidt tilberedte grøntsager, æg, oliven og mandler. Det er sådan en salat, man nærmest kan blande hvad som helst i, og derfor er den også supergod til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen. 

Salaten er et gammelt engelsk koncept, der stammer helt tilbage fra omkring det 17. århundrede (!), hvor man brugte salaten som en form for gæstemad, hvor man kunne imponere med al den overflod af kød og ost og grønt man havde råd til at servere, og det var en ret omfattende ret med flere forskellige typer kød og ost.. 

Denne opskrift er ikke så dekadent, men til gengæld heller ikke svær overhovedet. Den er en smule tidskrævende, fordi der er mange elementer, men jeg plejer at lave nok til to dage, så det kun er den ene dag, man skal bruge lang tid på den. Sammen med et godt madbrød er salaten rigtig fin som aftensmåltid.

Salmagundi (4 pers)
Salat (blandet salat eller et salathoved i strimler)
4 æg
1 rød, 1 gul og 1 grøn peber
10-12 små tomater
Lidt jomfru olivenolie
Salt & peber
150 g cheddar 
1 pk halloumi
1 lille dåse majs
3 dl frosne ærter, optøede
1 pk kyllingepålæg (eller skinke eller andet kød)
2 håndfulde saltede mandler (færdigkøbt eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html
10-12 store grønne oliven med mandler
Evt. lidt spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl olivenolie
1/4 dl hvidvinseddike
1 spsk honning
1 spsk grov sennep
Salt & peber

Instruktioner:
Skær tomaterne i halve og peberfrugterne i strimler og vend dem (sammen eller adskilt) i lidt olivenolie og drys med salt og peber. Bag ½ times tid i ovnen ved 150 grader varmluft. Tag ud og lad afkøle.

Kog æggene til de er hårdkogte, ca 12 minutter. Pil dem og skær dem midt over.

Skær halloumien i mindre stykker og steg den sprød på en tør pande. Stil til side.

Skær kød og cheddarost i mindre tern.

Anret salaten så alle delene (ærter, majs, æg, kød, ost, oliven, saltede mandler, peberfrugt og tomater) ligger pænt ved siden af hinanden ovenpå salatbladene.

Bland alle ingredienserne til dressingen godt og smag til med salt og peber og server ved siden af salaten i en lille skål.

Server med lidt godt madbrød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)