Gå videre til hovedindholdet

Parfait med æble og blommerDe der æbler ude i baghaven spiser jo ikke sig selv, så noget må vi gøre med dem. Derudover havde jeg forleden også købt en stor portion blommer billigt, men de begyndte hurtigt at blive dårlige og var ikke så stort et hit herhjemme ("De er suuuuure"). Men det smukke ved mange af de mange efterårsfrugter er, at man kan mixe og matche dem i alverdens kombinationer og kondimenter (som det vist hedder).

Blommerne og æblerne kogte jeg ganske simpelt sammen til en dejlig kompot, som jeg brugte i en parfait, og den kunne mine børn til gengæld - og ikke overraskende  - rigtig godt lide. 

Parfait betyder perfekt på fransk og er oprindeligt en fransk frossen dessert. Den version, jeg lavede, er en amerikansk bastardisering, hvor  man lægger creme/flødeskum eller yoghurt i lag med frugt og knas af en slags. Det er utroligt nemt, hurtigt og lækkert og kan både bruges som en fin dessert eller ligefrem en luksus morgenmad, hvis man bruger en lødig yoghurt/skyr og muesli.

Blommekompotten giver en større portion, end der skal bruges her, men overskydende kompot kan både bruges til søde retter eller som en chutney til aftensmaden. 
Parfait med æbler og blommer (4 pers)
Æble-blommekompot:
5-6 blommer
1-2 æbler, gerne lidt syrlige
½ dl vand
1 tsk kanel
3-5 spsk brun farin (eller sukker)
Evt 1 tsk atamon

Desuden: Ca ½ l. vanille skyr (eller vanille yoghurt eller vanillesauce)
Ca. 2 dl god muesli eller cruesli
Evt lidt spiselige blomster til pynt, her rød skovsyre

Instruktioner:
Skær blommerne over og fjern stenen. Skær i mindre stykker (4-6 stykker) - ikke alt for små. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker (6-8 stykker per æble). Kom æbler og blommer i en gryde eller kasserolle sammen med vand, kanel og farin og kog op. Lad simre 10-15 min til blommerne er kogt ud og æblerne er bløde, men stadig med en smule bid. Smag evt. til med lidt mere farin. Lad afkåle og kom i et rent, skoldet glas. Kan holde sig ca en uge på køl. Længere hvis man tilsætter en teskefuld atamon).

Anret parfait'en i fire glas eller skåle, gerne gennemsigtige så man kan se de fine lag. Start med en god omgang kompot, derefter yoghurt/skyr og endelig muesli/cruesli. Pynt med lidt ekstra yoghurt, kompot og knas og evt. lidt spiselige blomster. 

Kan fint opbevares på køl nogle timer, men crueslien bliver i så fald lidt blød (hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt