Gå videre til hovedindholdet

Mexikansk frugtsalat for voksne (med tequila!)Jeg behøver bare den allermindste  anledning til at sætte noget mexikansk på bordet, og snart er det 5. maj (Cinco de Mayo), som i Mexico fejres med stor festivitas og masser af god mad for at markere dagen, hvor Mexico vandt over de franske styrker i 1862 (ikke at forveksle med den mexicanske uafhængighedsdag, d. 16. september - som klart også skal skrives bag øret og udnyttes til at prøve nye mexikanske retter).

Den klassiske frugtsalat med flødeskum og chokoladekrymmel er helt vidunderlig, men denne simple mexikanske version af en frugtsalat, der mestensdels blot består af frisk frugt og sprut, er altså helt sublim. Helt enkle, friske smage af frugt, mynte og en lille smule tequila - SÅ lækkert og sommer&sol-agtigt. Lidt som en
strawberry margarita i frugtsalat-form. Den smager selvfølgelig allerbedst med perfekt modne jordbær og mango, men faktisk gør tequila-siruppen selv den kedeligste mango mange gange bedre og mere saftig. Man kan sagtens lave en børnevenlig version også, hvor man blot udelader tequilaen - og måske også chili'en, som ellers ikke smager voldsomt igennem, men blot giver smagen en smule varme.

For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at opskriften er en variation af en dejlig dessert fra Thomasina Meiers geniale kogebog "Mexican food made simple" fra 2010. En smuk og skøn kogebog, der giver en lettilgængelig introduktion til det mexikanske køkken.

Mexikansk frugtsalat for voksne (4 pers)
1 bakke jordbær (ca. 500 g)
2 modne mangoer
1½ spsk sukker
Saft fra 1 frisk lime
2-3 spsk tequila
Hakket mynte
Et nip tørrede chiliflager

Instruktioner:
Kom sukker, limesaft og tequila i en skål og rør rundt. Lad stå 10 minutters tid, så sukkeret begynder at opløses i væsken. 

Skræl mangoerne, og skær frugtkødet i tern. Nip og rengør jordbærene og skær dem i halve eller kvarte. Kom begge dele ned i skålen med tequila-sirup og vend forsigtigt rundt, så frugten er godt dækket. Lad stå og trække ca. ½ time (eller længere) i køleskabet.

Frugtsalaten smager fint helt kold lige fra køleskabet, men frugtsamgene træder tydeligere frem, hvis den lige tages ud ca. ½ time før servering,så den kan få stuetemperatur. Fordel i glas eller skåle - gerne glasskåle, så man kan se den fine frugt. Sørg for at få lidt af den lækre frugt-tequila-sirup med! Lige før servering drysses med lidt hakket mynte og evt. et lille nip chili.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig