Gå videre til hovedindholdet

Sonoma chicken salad / Kyllingesalat som i Californien


Foråret vrimler med hellig- og mærkedage. I dag er Stor Bededag, og på søndag er det Mors dag. Mødre er jo cirka den bedste opfindelse i menneskehedens historie, og hvilken mor fortjener ikke en skål på Mors dag? Men der er jo ingen, der siger, at det skal være en hvidvins- eller sherry-skål - det kunne jo også være en skål kyllingesalat! 
.....

Nej, den var virkelig dårlig. Men kyllingesalaten her er altså rigtig god! 

Sonoma chicken salad  en skål med den lækreste kyllingesalat, der stammer direkte fra solbeskinnede Californien (Sonoma er et område i den nordligste del af skønne stat). Den er langt ude i familie med Waldorf salaten, da der er både bladselleri, nødder og vindruer i. Den er dog slet ikke så tung som Waldorfen eller så fed som den klassiske danske hønsesalat (trods mayo'en i dressingen). Den er meget mere frisk og knasende pga. dem friske frugt og grøntsager. Men ligesom den danske kyllingesalat kan den bruges både på rugbrød, i en sandwich eller på rugbrødschips som en lille hapser. Den er også frisk nok til at kunne stå alene som en lille forret eller en let frokostsalat, hvis man lægger den på en bund af salatblade.  

Sonoma chicken salad (2-4 pers)
2 stk kyllingebrystfileter
Ca. 1½ l. kyllingebouillon (til at pochere kyllingen i)
Salt
2 stængler bladselleri
1 avocado
1 håndfuld pecannødder (ca. 10 stk)
Lidt røde vindruer (også ca. 10), gerne stenfri

Dressing:
2 spsk god mayonaise
1 tsk hvidvinseddike (eller anden lys eddike)
1 tsk honning
1 tsk sorte birkes
Salt og peber

Instruktioner:
Bring bouillonen i kog i en gryde og kom kyllingefileterne i. Lad dem simre under låg i ca. 10 min (lidt længere hvis de er meget store) til de er netop gennemkogte og mørre. Tag filetterne op af væsken, og lad dem afkøle. Skær dem i mundrette bider, ca. 1 x 1 cm. (Alternativt kan de rives fra hinanden med to gafler, så de bliver mere a la pulled chicken i salaten, hviket også er lækkert).

Rist kort pecannødderne på en medium varm pande. lad afkøle, og hak dem groft. Skær bladselleri i tynde skiver. Skær vindruerne i halve og fjern evt. sten. Skær avocadokødet i mundrette stykker.

Lav dressingen: Bland mayonaise, eddike og honning (der skal lige røres godt her, for at den bliver integreret ordentligt) til en ret tynd dressing. Kom birkes i og smag til med salt og peber. 

Bland først kylling og bladselleri godt i dressingen. Vend herefter vindruer, avocado og nødder i. Kan serveres straks eller holde sig fint 1 dags tid på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig