Det er en utroligt lækker og nem ret, men også lidt tidskrævende at lave, fordi der er en del elementer, der skal laves og være færdige samtidig, så det er mere end weekend- end en hverdagsret her hos os. Til gengæld kan man lave en stor portion, og så have lækker mad til to dage. Man kan også lave en ekstra stor portion köttbullar og fryse ned, så man nemt kan lave en portion med sovs og mos på en travl dag.
I denne version bliver köttbullarne bagt i ovnen, primært fordi det er nemmere end at skulle vogte over dem på panden, og de smager præcis lige så godt. Derudover har jeg brugt en par snyde-tricks til sovsen, som jeg har lært af min svigermor. Vi fik en fantastisk lækker brun sovs hjemme hos hende engang, som viste sig at bestå af fløde, soya og tyttebærsyltetøj samt lidt brun madfarve. En mærkelig kombi, men en fantastisk smag, så derfor er sovsen her også smagt til på samme måde. Prøv selv og bliv overbevist!
Hvis man på nogen måde har plads i maven efter sådan en omgang her, kan man jo slutte af med en nybagt kanelsnegl for den fulde Ikea-oplevelse. Smaklig måltid:-)
Svenske köttbullar med nem sovs, kartoffelmos og tyttebær (4 meget mætte personer)
Kødboller
250 g hakket svinekød
250 g hakket oksekød (eller i alt 500 g hakket kalv&flæsk)
1 æg
1 tsk fint salt
1 tsk sød sennep
1 tsk løgpulver
1 tsk stødt allehånde
1 tsk muskat
1 tsk hvid peber
50 g rasp
½ dl mælk
Sovs
25 g smør
2 spsk mel
½ l oksebouillon
1 dl fløde 18%
1-2 spsk soya
2-3 spsk tyttebærsyltetøj
Salt
Kartoffelmos
1 kg kartofler
Ca 25 g smør
1-2 dl mælk
Salt
Tilbehør:
Syltede agurker
Tyttebærsyltetøj
Instruktioner:
Kødboller:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Bland de to slags hakket kød med resten af ingredienserne (æg, rasp, krydderier og mælk). Lad hvile i 10 min. Kom bagepapir på en bageplade og form små kødboller, der lægges med lidt afstan på bagepapiret (portionen her bør give 30-40 kødboller. Sæt dem i ovnen og bag dem i 20-30 min (alt efter størrelse) til de er brune og lækre og netop gennemstegt. Tag ud af ovnen og stil til side, hvis de er færdige i god tid før sovs og kartoffelmos.
Kartoffelmos:
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem helt mørre i saltet vand. Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller et piskeris. Kom smør og mælk i, rør godt rundt og smag til med salt.
Sovs:
Smelt smørret i en dyb pande og lad det skumme af. Kom melet i og rør rundt. Kom bouillonen i lidt ad gangen, mens der røres ret energisk, så der ikke kommer klumper. Når al bouillonen er i, kommes også fløde, soya og tyttebær i og sovsen simrer 5-10 minutter til den har den ønskede konsistens. Smag til med salt. Kom kødbollerne i sovsen (man kan også servere kødbollerne on the side) og server straks sammen med mos, tyttebærsyltetøj og syltede agurker.
Kommentarer
Send en kommentar