Gå videre til hovedindholdet

Svenske köttbullar med nem sovs, blød mos og tyttebær (ligesom i Ikea)En af de ting min yngste pige på ni år savner er spøjst nok Ikea, men der skal vi altså ud lige foreløbigt, selvom de har åbnet igen, for vi mangler ikke rigtig noget. Men pigebarnet savner nu heller ikke møblerne, men derimod la Ikea-cuisine: Duften af nybagte kanelsnegle, billige franske hotdogs, isvafler og ikke mindst köttbullar i sovs med blød kartoffelmos og lingonsylt. Så sidst hendes ugentlige maddag oprandt, var hendes eneste ønske en gang Ikea-köttbullar med det hele. Og til de, som ikke allerede ved det, er hendes ønske min lov, så vi kastede os over det.

Det er en utroligt lækker og nem ret, men også lidt tidskrævende at lave, fordi der er en del elementer, der skal laves og være færdige samtidig, så det er mere end weekend- end en hverdagsret her hos os. Til gengæld kan man lave en stor portion, og så have lækker mad til to dage. Man kan også lave en ekstra stor portion köttbullar og fryse ned, så man nemt kan lave en portion med sovs og mos på en travl dag.

I denne version bliver köttbullarne bagt i ovnen, primært fordi det er nemmere end at skulle vogte over dem på panden, og de smager præcis lige så godt. Derudover har jeg brugt en par snyde-tricks til sovsen, som jeg har lært af min svigermor. Vi fik en fantastisk lækker brun sovs hjemme hos hende engang, som viste sig at bestå af fløde, soya og tyttebærsyltetøj samt lidt brun madfarve. En mærkelig kombi, men en fantastisk smag, så derfor er sovsen her også smagt til på samme måde. Prøv selv og bliv overbevist!

Hvis man på nogen måde har plads i maven efter sådan en omgang her, kan man jo slutte af med en nybagt kanelsnegl for den fulde Ikea-oplevelse. Smaklig måltid:-)
Svenske köttbullar med nem sovs, kartoffelmos og tyttebær (4 meget mætte personer)
Kødboller
250 g hakket svinekød
250 g hakket oksekød (eller i alt 500 g hakket kalv&flæsk)
1 æg
1 tsk fint salt
1 tsk sød sennep
1 tsk løgpulver
1 tsk stødt allehånde
1 tsk muskat
1 tsk hvid peber
50 g rasp
½ dl mælk 

Sovs
25 g smør
2 spsk mel
½ l oksebouillon
1 dl fløde 18%
1-2 spsk soya
2-3 spsk tyttebærsyltetøj
Salt

Kartoffelmos
1 kg kartofler
Ca 25 g smør
1-2 dl mælk
Salt

Tilbehør:
Syltede agurker
Tyttebærsyltetøj

Instruktioner
Kødboller:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Bland de to slags hakket kød med resten af ingredienserne (æg, rasp, krydderier og mælk). Lad hvile i 10 min. Kom bagepapir på en bageplade og form små kødboller, der lægges med lidt afstan på bagepapiret (portionen her bør give 30-40 kødboller. Sæt dem i ovnen og bag dem i 20-30 min (alt efter størrelse) til de er brune og lækre og netop gennemstegt. Tag ud af ovnen og stil til side, hvis de er færdige i god tid før sovs og kartoffelmos.

Kartoffelmos:
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem helt mørre i saltet vand. Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller et piskeris. Kom smør og mælk i, rør godt rundt og smag til med salt.

Sovs
Smelt smørret i en dyb pande og lad det skumme af. Kom melet i og rør rundt. Kom bouillonen i lidt ad gangen, mens der røres ret energisk, så der ikke kommer klumper. Når al bouillonen er i, kommes også fløde, soya og tyttebær i og sovsen simrer 5-10 minutter til den har den ønskede konsistens. Smag til med salt. Kom kødbollerne i sovsen (man kan også servere kødbollerne on the side) og server straks sammen med mos, tyttebærsyltetøj og syltede agurker.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig