Gå videre til hovedindholdet

Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnasSom om helt klassisk flammkuchen (eller tarte flambee som den også kaldes) ikke var fantastisk nok i sig selv, så gav min tidligere kollega, Claus, som både er læge OG dygtig til at lave mad, mig et tip til, hvordan denne skønne, sprøde, tysk-franske specialitet kan gøres endnu bedre. Det kræver lige en anelse mere forberedelse end en traditionel flammkuchen (se opskrift lige her: http://alverdensmad1.blogspot.com/2019/08/tarte-flambee-flammkuchen.html), men det er bestemt anstrengelserne værd. 

I al sin enkelthed går det ud på at karamelisere løgene i stedet for at smide dem på dejen i rå tilstand, at drysse den skønne ost GammelKnas ud over det hele med rund hånd, og at toppe af med knasende sprøde og sommerligt smagende ærteskud. Resultatet er en flammkuchen med en meget mere fremtrædende og (hvadskalmankaldedet) moden smag. I MasterChef ville de sige, at der var meget mere dybde i smagen, og det er himmelsk lækkert (det sidste udtryk ville de nok ikke bruge i MasterChef, så det står for min egen regning).

Hvis man ikke kan få fingrene i en GammelKnas, som af besynderlige årsager ikke sælges i alle ostediske landet over, kan man prøve med en anden fast og moden ost som f.eks. manchego eller parmesan. Er ærteskudene heller ikke helt plukkemodne endnu ude i haven, kan man fint bruge en anden salat, f.eks. rucola. 


Claus' flammkuchen med karameliserede løg og GammelKnas (4 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Til karameliserede løg:
1 stort løg
1 spsk olie
1 spsk balsamico eddike
1 spsk honning

Øvrigt fyld:
3-4 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
Ca. 25 g GammelKnas (eller en anden god og fast ost)
Salt og friskkværnet peber

Desuden:
En håndfuld friske ærteskud 

Instruktioner:
Start med dejen:
Opløs gær i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Lav imens de hysterisk lækre karameliserede løg:
Pil løget og skær det i tynde skiver. Steg skiverne i en pande med lidt olie over middel varme til de er klare og gennemstegte (men ikke brændte). Tilsæt balsamico og honning (og åben et vindue her, så dine bofæller ikke kommer løbende ud i køkkenet og hysterisk råber op om, hvordan der lugter af eddike). Skru lidt ned og lad simre ved lav varme 5-10 min, til væsken er kogt ind og løgene karameliserede. Rør lidt rundt ind i mellem.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade inde i ovnen, så denne også varmes godt op - det giver en endnu sprødere bund.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Smuldr eller riv på et rivejern osten i mindre stykker og drys den over. Skær bacon i mindre stykker og fordel den sammen med de karameliserede løg  på pizzaen. Giv det hele et godt drys salt og peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne, ca. 12-15 min. Spises straks med drys af ærteskud ud over (men smager også godt ved stuetemperatur eller opvarmet dagen efter).
 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig