Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, ovnbagte jordbær- og bananchips"Må vi ikke få en flybakke?", spørger mine piger tit hen ad eftermiddagen. 

Den flybakke, de spørger efter, er de to små bambus-bakker, der ses på billederne, der så bliver fyldt op med små portioner af alskens gode sager, såsom frugt i skiver, tit æble eller pære, og måske en skoleagurk eller lidt gulerod og hvis man er er heldig lidt nødder og chokolade eller en håndfuld havrefras. Det er lige som om, det glider nemmere ned, når det serveres fint skåret på en "flybakke". 

En nyere favorit til bakken er tørrede æbler som jeg først for nyligt opdagede, hvor nemme er at lave  selv (https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/10/sprde-blechips.html). Men de er yderst populære herhjemme (og god til tiloversblevne æbler, der måske ellers var røget ud), og det har givet mig blod på tanden, så nu har jeg kastet mig over flere frugter, der bliver til skønne små snacks i ovnen. Sidste skud på stammen er jordbær og banan, som smager skønt side om side (selvom jeg ikke kan lade være at synes det er en smule synd at smide lækre sommerjordbær i ovnen🙄 Jeg tror dog de frosne er for vandholdige til nogensinde at blive tørre og sprøde). Og ligesom med æblerne er det ekstra dejligt, at der ikke skal bruges andre ingredienser end frugten selv, så det kan vist godt komme ind under kategorien "Sundt sødt".  

Det er en snack så nem, at børnene selv kan være med til at lave den, men det forudsætter dog lidt tålmodighed, da det kræver en del tid i ovnen efter reglen: Jo saftigere frugten er, jo længere tid i ovnen. Men når det er sagt, er de lækre snacks er det hele værd og forsvinder meget hurtigt. 

Sprøde, ovnbagte jordbær- og bananchips (2 bageplader)
250 g friske jordbær
2 bananer

Instruktioner
Tænd ovnen på 100 grader varmluft.

Beklæd to bageplader med bagepapir.

Rens og skær jordbærrene i tynde skiver og læg dem i ét lag på den ene bageplade. Selvom de jo ikke haver som brød, så læg dem med lidt afstand, for de afgiver megen fugt, når de kommer ind i varmen i ovnen.

Skræl og skær også bananerne i tynde skiver og læg dem ligeledes i ét lag.

Kom begge plader i ovnen i 1-2 timer. Bagetiden afhænger af, hvor meget fugt, der er i bær og banen. Tag efter en times tid et stykke banan og et stykke jordbær ud af ovnen, og lad dem afkøle. Er de helt tørre og sprøde, er de færdige - ellers skal de have længere tid i ovnen. Er der meget fugt i frugten, kan det godt tage et par timer, før de er helt tørret ud.

Lad afkøle helt. Kan holde sig 4-5 dage i en lufttæt beholder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig