Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, ovnbagte jordbær- og bananchips"Må vi ikke få en flybakke?", spørger mine piger tit hen ad eftermiddagen. 

Den flybakke, de spørger efter, er de to små bambus-bakker, der ses på billederne, der så bliver fyldt op med små portioner af alskens gode sager, såsom frugt i skiver, tit æble eller pære, og måske en skoleagurk eller lidt gulerod og hvis man er er heldig lidt nødder og chokolade eller en håndfuld havrefras. Det er lige som om, det glider nemmere ned, når det serveres fint skåret på en "flybakke". 

En nyere favorit til bakken er tørrede æbler som jeg først for nyligt opdagede, hvor nemme er at lave  selv (https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/10/sprde-blechips.html). Men de er yderst populære herhjemme (og god til tiloversblevne æbler, der måske ellers var røget ud), og det har givet mig blod på tanden, så nu har jeg kastet mig over flere frugter, der bliver til skønne små snacks i ovnen. Sidste skud på stammen er jordbær og banan, som smager skønt side om side (selvom jeg ikke kan lade være at synes det er en smule synd at smide lækre sommerjordbær i ovnen🙄 Jeg tror dog de frosne er for vandholdige til nogensinde at blive tørre og sprøde). Og ligesom med æblerne er det ekstra dejligt, at der ikke skal bruges andre ingredienser end frugten selv, så det kan vist godt komme ind under kategorien "Sundt sødt".  

Det er en snack så nem, at børnene selv kan være med til at lave den, men det forudsætter dog lidt tålmodighed, da det kræver en del tid i ovnen efter reglen: Jo saftigere frugten er, jo længere tid i ovnen. Men når det er sagt, er de lækre snacks er det hele værd og forsvinder meget hurtigt. 

Sprøde, ovnbagte jordbær- og bananchips (2 bageplader)
250 g friske jordbær
2 bananer

Instruktioner
Tænd ovnen på 100 grader varmluft.

Beklæd to bageplader med bagepapir.

Rens og skær jordbærrene i tynde skiver og læg dem i ét lag på den ene bageplade. Selvom de jo ikke haver som brød, så læg dem med lidt afstand, for de afgiver megen fugt, når de kommer ind i varmen i ovnen.

Skræl og skær også bananerne i tynde skiver og læg dem ligeledes i ét lag.

Kom begge plader i ovnen i 1-2 timer. Bagetiden afhænger af, hvor meget fugt, der er i bær og banen. Tag efter en times tid et stykke banan og et stykke jordbær ud af ovnen, og lad dem afkøle. Er de helt tørre og sprøde, er de færdige - ellers skal de have længere tid i ovnen. Er der meget fugt i frugten, kan det godt tage et par timer, før de er helt tørret ud.

Lad afkøle helt. Kan holde sig 4-5 dage i en lufttæt beholder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte