Min kærlige ældste datter, der lige om lidt fylder elleve (11!) år, har fået den søde vane at plukke lidt grøftekantsblomster med hjem til mig, når hun cykler hjem fra skole. Jeg elsker sådan nogle små, uformelle og ukurante buketter, så det er et stort hit hos mig. De sidste par dage har det dog taget en lille smule overhånd, fordi hun nærmest har plukket hele syrenbuske til mig, så jeg har bedt hende om at skrue lidt ned for plukkeriet, så der også er lidt til bierne og insekterne og til andre mennesker at nyde.
Men alle de syrenblomster der - de er jo spiselige. Jeg kan huske, at jeg ind i mellem smagte på dem sammen med en god veninde på vej hjem fra skole. Vi spiste også spæde bøgeblade - bare fordi vi kunne, tror jeg, mere end den store kulinariske nydelse. Syrenens blomster har en sød og parfumeret smag med en let bitter eftersmag. Det lyder måske ikke så tillokkende, men det er faktisk vældigt delikat. Dog skal man sørge for at plukke dem steder, hvor der ikke er meget trafik, så de ikke er fulde af bil-os - og så skal man tage dem, der sidder øverst på busken, så der ikke er en hund, der har lettet ben på dem.
Man kan bruge blomsterne direkte i salater, som pynt på en kage, eller lægge dem i frysebakke med vand, så man får fine syren-isterninger. Man kan dog også gøre lidt mere ud af dem og tilberede dem, og herunder kommer to eksempler på nemme opskrifter, hvori der indgår syren. Først syrensukker, som man kan bruge til at strø på ymer, pandekager, kager eller is. Dernæst syrensirup, som kan bruges (og giver en smuk farve) i drinks eller kan blandes op til saftevand med vandhanevand eller danskvand. Det kan også bruges ufortyndet som en smuk sirup til is eller små tykke pandekager.
Den bedste smag i både sukker og sirup får man ved helt old school at plukke blomsterne af stilkene, da stilkene giver en noget bitter smag (Tip: Sæt en film eller serie, du elsker og har set flere gange, på skærmen og sæt dig til rette med blomsterne. Så går tiden så fint med at plukke, samtidig med, at du ikke behøver koncentrere dig 100% om, hvad der foregår på skærmen. Jeg genså et afsnit fra første sæson af tv-serien Fargo, og det var top hyggeligt).
Syrenerne blomstrer kun i kort tid og er ved at være på deres højeste lige nu, så man skal nok skynde sig en lille smule, hvis man gerne vil have fingre i nogen (også før mit ældstebarn plukker dem alle...)!
OBS! Sundhedsstyrelsen anbefaler kun at spise syren i moderate mængder!
Syrensukker |
Syrensukker
2 klaser syren
200 g sukker
Instruktioner
Pluk blomsterbladene af syrenklasen - der skal helst ingen grene eller stilke med, da de giver en bitter smag.
Kom 3 spsk blomsterblade og 3 spsk sukker i en foodprocesser eller (endnu bedre) en minihakker og blend til blomsterne er hakket helt fint ind i sukkeret.
Bland med resten af sukkeret og de tiloversblevne blomster. Kom det hele i en ren opbevaringsboks og stil den i fryseren. Sukkeret kan for så vidt bruges med det samme, men tager og bibeholder bedst farve og smag på frys. Kan serveres både med og uden de hele blomster i.
Blanding til syrensirup |
Syrensirup (ca. 3 dl)
8-10 klaser syren
250 g sukker
3 dl vand
Saft fra 1 citron
Instruktioner:
Pluk blomsterne fra stilkene og læg dem i en skål.
Kog vand og sukker op til sukkeret er helt opløst i vandet. Tag af varmen og kom citronsaften i. Hæld den varme blanding over syrenblomsterne. Rør kort rundt, dæk med husholdningsfilm og sæt på køl i 2 dage - så har siruppen trukket og er klar til brug. Si blomsterne fra og opbevar på køl i et skoldet glas. Kan holde sig i ca. 2 uger på køl.
Kommentarer
Send en kommentar