Gå videre til hovedindholdet

Søde sager med syren


Min kærlige ældste datter, der lige om lidt fylder elleve (11!) år, har fået den søde vane at plukke lidt grøftekantsblomster med hjem til mig, når hun cykler hjem fra skole. Jeg elsker sådan nogle små, uformelle og ukurante buketter, så det er et stort hit hos mig. De sidste par dage har det dog taget en lille smule overhånd, fordi hun nærmest har plukket hele syrenbuske til mig, så jeg har bedt hende om at skrue lidt ned for plukkeriet, så der også er lidt til bierne og insekterne og til andre mennesker at nyde. 

Men alle de syrenblomster der - de er jo spiselige. Jeg kan huske, at jeg ind i mellem smagte på dem sammen med en god veninde på vej hjem fra skole. Vi spiste også spæde bøgeblade - bare fordi vi kunne, tror jeg, mere end den store kulinariske nydelse. Syrenens blomster har en sød og parfumeret smag med en let bitter eftersmag. Det lyder måske ikke så tillokkende, men det er faktisk vældigt delikat. Dog skal man sørge for at plukke dem steder, hvor der ikke er meget trafik, så de ikke er fulde af bil-os - og så skal man tage dem, der sidder øverst på busken, så der ikke er en hund, der har lettet ben på dem. 

Man kan bruge blomsterne direkte i salater, som pynt på en kage, eller lægge dem i frysebakke med vand, så man får fine syren-isterninger. Man kan dog også gøre lidt mere ud af dem og tilberede dem, og herunder kommer to eksempler på nemme opskrifter, hvori der indgår syren. Først syrensukker, som man kan bruge til at strø på ymer, pandekager, kager eller is. Dernæst syrensirup, som kan bruges (og giver en smuk farve) i drinks eller kan blandes op til saftevand med vandhanevand eller danskvand.  Det kan også bruges ufortyndet som en smuk sirup til is eller små tykke pandekager.

Den bedste smag i både sukker og sirup får man ved helt old school at plukke blomsterne af stilkene, da stilkene giver en noget bitter smag (Tip: Sæt en film eller serie, du elsker og har set flere gange, på skærmen og sæt dig til rette med blomsterne. Så går tiden så fint med at plukke, samtidig med, at du ikke behøver koncentrere dig 100% om, hvad der foregår på skærmen. Jeg genså et afsnit fra første sæson af tv-serien Fargo, og det var top hyggeligt).

Syrenerne blomstrer kun i kort tid og er ved at være på deres højeste lige nu, så man skal nok skynde sig en lille smule, hvis man gerne vil have fingre i nogen (også før mit ældstebarn plukker dem alle...)!

OBS! Sundhedsstyrelsen anbefaler kun at spise syren i moderate mængder!
Syrensukker
Syrensukker 
2 klaser syren
200 g sukker

Instruktioner
Pluk blomsterbladene af syrenklasen - der skal helst ingen grene eller stilke med, da de giver en bitter smag.

Kom 3 spsk blomsterblade og 3 spsk sukker i en foodprocesser eller (endnu bedre) en minihakker og blend til blomsterne er hakket helt fint ind i sukkeret.

Bland med resten af sukkeret og de tiloversblevne blomster. Kom det hele i en ren opbevaringsboks og stil den i fryseren. Sukkeret kan for så vidt bruges med det samme, men tager og bibeholder bedst farve og smag på frys. Kan serveres både med og uden de hele blomster i. 
Blanding til syrensirup
Syrensirup (ca. 3 dl)
8-10 klaser syren
250 g sukker
3 dl vand
Saft fra 1 citron

Instruktioner:
Pluk blomsterne fra stilkene og læg dem i en skål.

Kog vand og sukker op til sukkeret er helt opløst i vandet. Tag af varmen og kom citronsaften i. Hæld den varme blanding over syrenblomsterne. Rør kort rundt, dæk med husholdningsfilm og sæt på køl i 2 dage - så har siruppen trukket og er klar til brug. Si blomsterne fra og opbevar på køl i et skoldet glas. Kan holde sig i ca. 2 uger på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)