Gå videre til hovedindholdet

Suea rong hai / "Den grædende tiger" thai salat med bøf og friske krydderurter(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Der er heldigvis sket en del med salater, siden jeg var barn i 1980'erne, hvor en salat typisk bestod af kinakål, tomat og agurk med en thousand island dressing. Det er jo ikke dårligt overhovedet, men heller ikke så spændende i længden. 

Det har da også været lidt af en øjenåbner for mig, siden jeg startede denne blog, at salater fra forskellige verdensdele og køkkener kan se så forskellige ud, indeholde snart sagt hvad som helst og være så helt utroligt lækre og . 

For eksempel er salater med kød (ofte) helt utroligt lækre (se  hehttps://alverdensmad1.blogspot.com/2020/02/san-choy-bow-kinesiske-salat-wraps-med.html , her https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/02/bang-bang-kyllinge-salat-med-nudler-og.html og her https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/11/nudelsalat-med-bf-sprde-grntsager-og.html) og dagens salat fra Thailand er ingen undtagelse. 

Suea rong hai skulle betyde noget i retning af "grædende tiger" og betegner i Thailand en type marineret kød, der dyppes i en stærk dressing. Der hersker dog uenighed om, hvorfor retten bærer dette navn. Forskellige forklaringer går på, at det er fordi retten er så stærk, at den får en tiger til at græde, eller at tigeren græder fordi den ikke får lov at sætte tænderne i det mørre kød. Jeg hælder til den sidste forklaring, for selvom der er chili i dressingen, er den på ingen måde stærk og slet ikke stærk nok til at give tårer i øjnene. Derudover serveres dressingen for sig selv, så man selv kan bestemme, hvor meget man vil have, og derudover kan man selv skrue enten op eller ned for chili-mængden, så det passer til ens smagsløg.

Den originale Suea rong hai er en ren kød-ret, men den indgår her i en salat med tomat, avocado, rødløg og agurk, samt friske krydderurter og knasende peanuts, og det er sådan en lækkerbidsken - især er den helt uimodståelig, hvis man bruger gode, møre bøffer. Suea rong hai som salat er på en gang let og lækker, men også fint mættende og kan både nydes som en stor frokost eller en let aftensmad. 

"Den grædende tiger" Thai salat med bøf og friske krydderurter (2 pers)
2 engelsk bøf (eller anden god bøf)
Salt & peber
Lidt smagsneutral olie til stegning

Marinade:
1 spsk soya
1 spsk fish sauce
1 spsk brun farin
1 spsk smagsneutral olie

Dressing:
Juice fra 3 lime
1 spsk brun farin
3 spsk fish sauce
Frisk rød chili i tynde skiver, gerne med 
Blade og stængler fra frisk koriander

Salat:
4 tomater
½ agurk
½ lille rødløg
1 avocado
Frisk mynte
Frisk koriander
Saltede peanuts
Salt og peber

Instruktioner
Bland ingredienserne til marinaden i en dyb tallerken og bøfferne godt heri. Lad dem stå ved stuetemperatur og marinere ca. 10 min.

Lav imens dressingen:  Bland lime og farin og rør rundt til farinen begynder at opløses. Kom fish sauce, chili og koriander i. Smag til - måske skal der lidt mere chili eller lime i. Kom i to små skåle.

Kom salt og peber på bøfferne, og steg dem ved relativt hård varme, så de får en god stegeskorpe. Jeg kan bedst lide dem medium rare, og det plejer at passe med ca. 4-5 minutter på hver side. Tag bøfferne af varmen og lad dem hvile, mens salaten laves (bøffen skal ikke kommes brandvarm i salaten, men bare være lun).

Skær tomat, rødløg, avocado og agurk i tynde skive og fordel (retfærdigt!) på to tallerkner. Hak peanuts'ene et sted mellem groft og fint og fordel i to små skåle. Skær bøffen i tynde (ca½-1 cm) skiver og fordel dem på salaten. Garnér med masser af friske mynte- og korianderblade. Server med dressingen og hakkede peanuts on the side, så man selv kan forsyne sig.ขอให้เจริญอาหาร

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig