Gå videre til hovedindholdet

Morgenmadsboller og coconut-jam fra Vanuatu - og et mad-interview


Mine dejlige kolleger (hvoraf mange er omtrent lige så madglade som mig) er meget søde til at spørge til, hvordan det går med bloggen her, og nogle gange byder de også ind med en opskrift fra eksotiske egne. 

Den mest eksotiske opskrift indtil videre har jeg fået af Mie, som fortalte, at hun under en meget, meget, meget regnfuld cykelferie på New Zealand sammen med sin mand, et af de steder de overnattede havde fundet en efterladt bog om ø-gruppen Vanuatu (som jeg med skam at melde aldrig har hørt om før. Dårlig antropolog!), og at de havde aftalt, at dér skulle de hen engang. Og det kom de så også nogle år senere sammen med deres børn. Når man ser billeder derfra, ligner det paradis på jord med blåt hav og hvide sandstrande, men Mie fortæller, at det - ihvertfald på de mindre øer, hvor der ikke kommer så mange turister - nærmest er et u-land, hvor man lever meget primitivt.

Opskriften på bollerne her stammer fra den dame, Mie og hendes familie boede hos på et tidspunkt, og som de hjalp til med at stege over åbent ildsted om morgenen.

Jeg benyttede lejligheden til at lave et lille mad-interview med Mie.


Hvad har været dit bedste måltid nogensinde?
Det er svært at sige, for der har været mange. Men måske var det da vi efter en ferie på Fiji havde ti timer i Hong Kong, hvor vi spiste på en gaderestaurant og fik den mest fantastiske kinesiske te. Jeg drak og drak af det, for det er sådan te - rigtig te - skal smage.

Hvad har så været dit værste?
Det kan jeg nemt fortælle dig! Det var på Kolding Sygehus en nytårsaften, hvor jeg var indlagt med mit barn, der havde RS-virus. Vi var blevet lovet hamburgerryg og kartoffelmos med æblegrød til dessert, og jeg glædede mig, for det er sådan noget mad, jeg bare elsker. Men da det så kom, var det helt forfærdeligt. Hamburgerryggen var fuldstændig tør, og æblegrøden var sådan en gang tapetklister, som det lignede nogen havde tisset i. Det fældede jeg godt nok lige en tåre over. 

Hvad er det mærkeligste du har spist?
Det er nok flagermus. Det fik vi i en gryderet på Vanuatu. 

Har du en madfilosofi?
Vi har en nul sukker politik hjemme hos os, så på den måde er jeg nok lidt en speltmor. Og så skal mad laves med kærlighed. Det behøver ikke at være helt vildt indviklet eller smart. Derfor kan jeg godt lide en kok som Nikolaj Kirk, der laver mad med kærlighed og entusiasme.

Herunder følger opskriften på Cato/morgenmadsboller, som smager dejligt, men mere føles som en dessert end en morgenmadsspise. De er ikke ulig donuts. Og kokosnøddesyltetøjet får nærmest konsistens af karamel med en let smag af kokosnød - så det er nok ikke noget man skal starte alle sine morgener med. Men sjovt at prøve!Cato (morgenmadsboller  fra Vanuatu) (ca. 20 stk)
2 spsk bagepuvler
2,5 dl vand
2-10 spsk sukker, afhængigt af hvor sødt det skal være
1 tsk salt
Ca. 5 dl. mel
1 klat margerine (eller blødt smør - hvilket man dog ikke bruger på Vanuatu, fordi man ikke har køleskabe)

1 liter smagsfri olie til stegning (f.eks. rapsolie, solsikkeolie, majsolie)

Bland og ælt alle ingredienser pånær olien til en fin og glat dej. Lad hvile 5-10 minutter, og del den så op i ca. 20 stykker. Tril hvert stykke ud til pølser på 10-15 cm. og fold dem som en lille knude (nærmest et lille pælestik). Fold enderne godt ind under bollen. Lad bollerne hvile, mens olien varmer. Olien er varm nok, når lidt mel drysset i gryden, får den til at boble.

Bollerne steges 2-3 stykker ad gangen i gryden et par minutter på hver side, til de er gennemstegte. Forsigtig med den meget varme olie, der godt kan sprøjte lidt. De færdige boller drypper af på et stykke køkkenrulle. 

Spises lune med coconut-jam (opskrift herunder), sort te med mælkepulver og måske lidt støv.
Coconut-jam
1 ds. kokosmælk
100 g. mørk muscovadosukker eller anden mørk sukker
1 knispids salt

Alle ingredienserne hældes i en gryde, røres sammen og varmes op til kogepunktet under omrøring, så det ikke brænder på. Simrer over middelhøj varme til "syltetøjet" tykner. Det tager 20-30 minutter. Rør om ind i mellem og tag evt. en skefuld "jam" op på en tallerken, og lad det afkøle for at se, om det har opnået den rette tykkelse. Det tykner en del ved afkøling.

Hæld på et lille rent sylteglas-dåsetøjsglas. Kan holde sig 2-3 uger på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte