Gå videre til hovedindholdet

Nemme råmarinerede rabarber og rabarbersaft


Hvert år går damebladene amok over rabarbersæsonen, og jeg har aldrig helt forstået hvorfor, men i år er jeg på lemminge-agtig vis sprunget med på vognen og har købt op til flere bundter rabarber og har tænkt mig at få mest muligt ud af dem med så lille arbejdsindsats som mulig. Derfor kommer her en nem opskrift på råmarinerede rabarber og rabarbersaft.

Saften smager mildt og af forår og kan også bruges i cocktails (opskrift coming op). Rabarberskiverne - i mangel på et bedre ord - kan bruges til ost eller kan fryses ned eller koges i smadder til den lækreste rabarber-kompot. De kan også bruges i bagværk (opskrift coming up).

Råmarinerede rabarber og rabarbersaft 
½ kg rabarber
½ l. vand
300 g. sukker 
Evt. 1 tsk atamon

Skær bladene (som er giftige), bunden og eventuelle grimme pletter af rabarberstænglerne, rens dem godt med vand, og skær dem i små stykker, ca ½ cm. 

Kom vand og sukker i en stor gryde, og varm vandet op til lige under kogepunktet. Rør rundt ind imellem, til sukkeret er helt opløst. Tag vandet af varmen.

Kom rabarberne i sukkervandet og dæk med låg eller staniol og stil i køleskabet (eller udenfor hvis det er køligt). Lad stå og trække i minimum 5 timer, gerne natten over og gerne et par dage - smagen bliver kun bedre over tid. Hæld dog lidt atamon i, hvis saft og rabarberskiver skal kunne holde i længere tid (7-10 dage). 

Hæld saften på en ren flaske og rabarberskiverne i en skål med låg og opbevar på køl. Både saft og rabarber kan fryses, hvis man ikke lige kan overskue at få det hele spist med det samme. Jeg synes, saften smager bedst, hvis man blander den op med vand eller danskvand i forholdet 1:4. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a