Gå videre til hovedindholdet

Forårs-salat


Min mand har tre brødre, og den ene af dem har en dejlig kæreste, der hedder Louise. Til påskefrokosten for ikke så frygteligt længe siden, havde Louise en salat med, som var så smuk og lækker, at jeg straks måtte bede om opskriften og ikke mindst bringe den videre her på bloggen. Det er en rigtig forårssalat med knas fra asparges, radisser, pærer og glaserede solsikkekerner, cremethed fra den bløde ost (i Louises version med gorgonzola, men her skiftet ud med blød gedeost, fordi jeg lige havde lyst til det) og friskhed fra hindbærrene. Nå ja, og så er der også grønkål som en sund bund under det hele. 

Salaten er mættende nok til at gøre det ud for frokost eller en let aftensmad, men kan også fint bruges som tilbehør.


Forårssalat (som tilbehør: 4 pers.; som frokost: 2 pers.)
Et bundt frisk grønkål
2 pærer, skåret i tynde skiver
½ bundt asparges, nederste del knækket af, skåret i skiver 
5-6 radisser, renset og skåret i tynde skiver
En stor håndfuld hindbær
Blød gedeost (eller gorgonzola), i tynde skiver

2 spsk. god jomfru olivenolie
2 spsk. citronsaft
1 tsk. flydende honning
Salt & peber

1 dl. solsikkekerner
3 spsk. flydende honning

Skyld grønkålen grundigt, tør den og skær eller riv stokken ud af hver grønkålsstængel. Skær eller riv grønkålen i mundrette stykker, og smid den i en skål. Bland olivenolie, citronsaft og honning grundigt sammen til en dressing og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over grønkålen og masér den ind i grønkålen med fingrene (grønkålen bliver blødere og mere spisevenlig efter en gang massage/vridning). 

På en tør pande ristes solsikkekernerne over middelvarme et par minutter. Rør i dem ind i mellem - de skal ikke blive mørke, bare sprøde. Hæld honningen over og rør rundt i blandingen til kernerne er dækket med honning og klistrer godt sammen. Det tager et par minutter. Hæld blandingen til afkøling på et stykke bagepapir. Spred kernerne lidt ud, så de ikke klistrer sammen i en stor klump. 

Anret grønkålen på de tallerkner eller i den skål, salaten skal serveres i. Anret pærer, asparges, radisser, ost og hindbær pænt ovenpå. Slut med at drysse lidt honningglaserede solsikkekerner over salaten. Server med det samme.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...