Gå videre til hovedindholdet

Muhammara og "#Cook for Syria"-projektet


Muhammara er en cremet og klassisk mellemøstlig dip, som hovedsageligt består af grillet peberfrugt og valnødder. Jeg fandt dippen på en hjemmeside for et britisk velgørenhedsprojekt, som kalder sig #Cook for Syria. Projektet startede som en enkelt velgørenhedsmiddag, hvis overskud skulle gå til syriske flygtningebørn, men det greb via de sociale medier om sig, så der blev arrangeret mange forskellige  #Cook for Syria events rundt i hele Storbritanien og en række andre lande, hvor man solgte syrisk mad og stilede overskuddet mod hjælp til Syrien.   

Projektet har også udviklet en kogebog - #Cook for Syria recipe book hvor al overskuddet går til UNICEFs Children of Syria fond. #Cook for Syria recipe book er en super indbydende kogebog med billeder, der ligner noget fra 1001 nats eventyr. Alle opskrifter er enten traditionelt syriske eller inspireret af syriske retter. Både "almindelig mennesker" og stjernekokke som Jamie Oliver, Thomasina Miers og Yotam Ottolenghi har bidraget med opskrifter på alt fra fladbrød og freekeh salat til kebabs og pistacienøddekage. Enkelte ingredienser kan være svære at få fat på (f.eks. krydderiblandingen baharat eller granatæblesirup, som jeg dog støvede op i en tyrkisk købmandsbutik), men de fleste varer vil kunne fås i en almindelig, velassorteret dagligvarebutik. Hermed varmt anbefalet, hvis man på nogen måde er til krydret, mellemøstlig mad. 

Se opskrifter og mere om projektet på hjemmesiden:  http://cookforsyria.com/


Muhammara
3 store røde peberfrugter
1-2 fed hvidløg
50 g valnøddekerner
1 spsk (granatæble)sirup
50 g rasp
1 tsk spidskommen
1 tsk chili
Salt
1/4 dl olivenolie
Evt lidt vand



Sæt ovnen på 225 grader varmluft. Fjern frøstolen og frøene fra peberfrugterne, og læg peberfrugtstykkerne i ovnen med skindet opad. Lad dem ligge i ovnen til de er godt brankede, ca. 15 min. Tag dem ud af ovnen og put dem i en frysepose, der kan tåle meget varme sager. Lad dem ligge der og svede 5-10 min. Tag dem herefter ud af posen og pil det brankede skind af. Smid peberfrugtstykkerne og resten af ingredienserne (pånær vand) i en blender eller food processer og blend helt glat. Hvis dippen er for tyk, tilsættes lidt vand. Smag til med salt.


Server med brød eller grøntsager i stænger, som kan dyppes i dippen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte