Muhammara og "#Cook for Syria"-projektet


Muhammara er en cremet og klassisk mellemøstlig dip, som hovedsageligt består af grillet peberfrugt og valnødder. Jeg fandt dippen på en hjemmeside for et britisk velgørenhedsprojekt, som kalder sig #Cook for Syria. Projektet startede som en enkelt velgørenhedsmiddag, hvis overskud skulle gå til syriske flygtningebørn, men det greb via de sociale medier om sig, så der blev arrangeret mange forskellige  #Cook for Syria events rundt i hele Storbritanien og en række andre lande, hvor man solgte syrisk mad og stilede overskuddet mod hjælp til Syrien.   

Projektet har også udviklet en kogebog - #Cook for Syria recipe book hvor al overskuddet går til UNICEFs Children of Syria fond. #Cook for Syria recipe book er en super indbydende kogebog med billeder, der ligner noget fra 1001 nats eventyr. Alle opskrifter er enten traditionelt syriske eller inspireret af syriske retter. Både "almindelig mennesker" og stjernekokke som Jamie Oliver, Thomasina Miers og Yotam Ottolenghi har bidraget med opskrifter på alt fra fladbrød og freekeh salat til kebabs og pistacienøddekage. Enkelte ingredienser kan være svære at få fat på (f.eks. krydderiblandingen baharat eller granatæblesirup, som jeg dog støvede op i en tyrkisk købmandsbutik), men de fleste varer vil kunne fås i en almindelig, velassorteret dagligvarebutik. Hermed varmt anbefalet, hvis man på nogen måde er til krydret, mellemøstlig mad. 

Se opskrifter og mere om projektet på hjemmesiden:  http://cookforsyria.com/


Muhammara
3 store røde peberfrugter
1-2 fed hvidløg
50 g valnøddekerner
1 spsk (granatæble)sirup
50 g rasp
1 tsk spidskommen
1 tsk chili
Salt
1/4 dl olivenolie
Evt lidt vandSæt ovnen på 225 grader varmluft. Fjern frøstolen og frøene fra peberfrugterne, og læg peberfrugtstykkerne i ovnen med skindet opad. Lad dem ligge i ovnen til de er godt brankede, ca. 15 min. Tag dem ud af ovnen og put dem i en frysepose, der kan tåle meget varme sager. Lad dem ligge der og svede 5-10 min. Tag dem herefter ud af posen og pil det brankede skind af. Smid peberfrugtstykkerne og resten af ingredienserne (pånær vand) i en blender eller food processer og blend helt glat. Hvis dippen er for tyk, tilsættes lidt vand. Smag til med salt.


Server med brød eller grøntsager i stænger, som kan dyppes i dippen.

Kommentarer

Populære indlæg