Gå videre til hovedindholdet

3 x pynt med peberkager

Krans af peberkagestjerner/snefnug

Spiselig juletræs-pynt

Spiselige Til & Fra-kort
"Først skal træet vises, siden skal det spises", lyder det i den gamle julesang.

Herunder følger en virkelig fortræffelig opskrift på peberkager - som er mere end almindeligt inspireret af den opskrift man finder i den fine, fine peberkagebog "Gingerbread wonderland" af Mima Sinclair, og som smager og dufter helt fantastisk af jul. Og herover kan du se tre forslag til, hvordan man kan bruge peberkager til at julepynte og -hygge. 

Peberkager (Antal: Mange)
140 g lys sirup (eller en blanding af lys og mørk sirup)
200 g farin
200 g smør
Revet skal af en usprøjtet citron'
3 tsk stødt ingefær
2 tsk kanel
½ tsk kryddernellike
½ tsk allehånde
½ tsk muskatnød
1 tsk natron
500 g mel + ekstra til udrulning
1 æg

Royal icing:
1 pasteuriseret æggehvide
250-300 g flormelis

Evt. alverdens spiseligt pynt ad libitum

Kom sirup, farin, smør, revet citronskal og krydderier i en kasserolle og varm langsomt op under omrøring, indtil sukkeret er smeltet. 

Varm herefter blandingen op til lige under kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og rør natron i. Det får blandingen til at svulme op på den mest fantastiske vis.

Lad blandingen køle let af og kom den i en stor skål. Pisk ægget let sammen og bland det i. Sigt melet ned i skålen og rør rundt til alt er blandet godt sammen.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem. Rul den til en kugle, pak den ind i plastikfolie og kom den på køl i mindst 1 time.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Del dejen i håndterbare/mindre dele og rul dem ud på et meldrysset bord til ca. 3-4 mm tykkelse. Tag herefter alle dine udstikkere i brug til at udstikke alverdens former og figurer. 

Kommes på en bageplade beklædt med bagepapir og bages til de er gyldne (5-10 min. afhængigt af størrelsen).

Lad kagerne afkøle helt. Rør æggehvide og flormelis sammen, til glasuren har den ønskede konsistens. Pynt af hjertens lyst!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte