Gå videre til hovedindholdet

3 x pynt med peberkager

Krans af peberkagestjerner/snefnug

Spiselig juletræs-pynt

Spiselige Til & Fra-kort
"Først skal træet vises, siden skal det spises", lyder det i den gamle julesang.

Herunder følger en virkelig fortræffelig opskrift på peberkager - som er mere end almindeligt inspireret af den opskrift man finder i den fine, fine peberkagebog "Gingerbread wonderland" af Mima Sinclair, og som smager og dufter helt fantastisk af jul. Og herover kan du se tre forslag til, hvordan man kan bruge peberkager til at julepynte og -hygge. 

Peberkager (Antal: Mange)
140 g lys sirup (eller en blanding af lys og mørk sirup)
200 g farin
200 g smør
Revet skal af en usprøjtet citron'
3 tsk stødt ingefær
2 tsk kanel
½ tsk kryddernellike
½ tsk allehånde
½ tsk muskatnød
1 tsk natron
500 g mel + ekstra til udrulning
1 æg

Royal icing:
1 pasteuriseret æggehvide
250-300 g flormelis

Evt. alverdens spiseligt pynt ad libitum

Kom sirup, farin, smør, revet citronskal og krydderier i en kasserolle og varm langsomt op under omrøring, indtil sukkeret er smeltet. 

Varm herefter blandingen op til lige under kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og rør natron i. Det får blandingen til at svulme op på den mest fantastiske vis.

Lad blandingen køle let af og kom den i en stor skål. Pisk ægget let sammen og bland det i. Sigt melet ned i skålen og rør rundt til alt er blandet godt sammen.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem. Rul den til en kugle, pak den ind i plastikfolie og kom den på køl i mindst 1 time.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Del dejen i håndterbare/mindre dele og rul dem ud på et meldrysset bord til ca. 3-4 mm tykkelse. Tag herefter alle dine udstikkere i brug til at udstikke alverdens former og figurer. 

Kommes på en bageplade beklædt med bagepapir og bages til de er gyldne (5-10 min. afhængigt af størrelsen).

Lad kagerne afkøle helt. Rør æggehvide og flormelis sammen, til glasuren har den ønskede konsistens. Pynt af hjertens lyst!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...