Gå videre til hovedindholdet

Sugar cookie snowflakes


Sidste år bestemte jeg mig (som jeg gør hvert år) for, at nu har vi rigeligt med jule-relateret tingel-tangel i det lille hjem. Det varede dog kun, til jeg fik øje på sådan nogle fine stjerne/snefnugs småkage-udstikkere, og så er jeg så meget et produkt af kapitalismens ånd, at dem måtte jeg bare eje. 

Den beslutning er jeg egentlig glad for i år, for jeg har fået produceret disse über-julede mørdejs/sugar cookies, som er sprøde og søde med et snert af citron og mandel - men de smager altså godt, uanset hvilken småkage-udskærer man bruger.

Sugar cookie snow flakes (Antal: Mange, men det er selvfølgeligt afhængigt af størrelsen)
300 g. mel
100 g. mandelmel
1½ tsk bagepulver
1½ tsk vanillesukker
200 g sukker
Revet skal af en usprøjtet citron
275 g smør, rumtemperatur
1 æg

Glasur:
Se royal icing her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/12/3-x-pynt-med-peberkager.html


Bland mel, mandelmel, bagepulver, vanillesukker, citronskal (blandet med lidt af sukkeret) og sukker i en røreskål. 

Kom smørret i skålen i mindre stykker og rør rundt indtil smørret er blandet godt i. Kom ægget i og bland til dejen har samlet sig. Saml den til en flad kugle, kom husholdningsfilm omkring og kom den på køl mindst 1 time.

Kom dejen ud på et meldrysset bord, evt. i mindre stykker af pladshensyn, og rul den ud til den er ca. ½ cm tyk. Stik fine snefnug ud, læg dem forsigtigt over på bageplader beklædt med bagepapir og stil dem på køl (her kan det store udendørs vinter-køleskab være til hjælp). Lad køle mindst ½ time - det hjælper kagerne med at holde formen.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft og bag kagerne midt i ovnen ca. 10.15 minutter til de er gyldne i kanten.

Lad kagerne afkøle et par minutter på bagepladen (de er helt bløde, når de kommer ud af ovnen) og kom dem så over på en rist.

Når kagerne er helt kølet af, laves royal icing (eller anden glasur) og kagerne pyntes så godt som ens fantasi slår til.

Kan holde 1-2 uger i en kagedåse.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...