Jule-babka med marcipan, chokolade og hasselnødderBabka!

Babka er en gærdejs-kage, som stammer fra østeuropa og fra den jødiske bagetradition. Den fyldes normalt med chokolade eller kanelsukker, men i anledningen af julen (hvor et jødisk brød - indrømmet - måske ikke er det mest oplagte, men så må det være et hannukkah-brød i stedet?) har jeg tilføjet lidt marcipan, bare fordi marcipan for mig er lig med jul og i øvrigt sjældent gør bagværk dårligere. Et dejligt brød til et jule-arrangement med en kraftig gløgg eller en kop kaffe til. 

Advarsel: Et stykke er aldrig nok!

Jule-babka (2 brød)
Dej:
25 g gær
50 dl sukker
1½ dl vand
175 g smør
1½ dl mælk
2 små æg eller 1 stort
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
Ca. 450 g mel + ekstra til udrulning

Sirup:
1 dl vand
1 dl sukker

Fyld:
100 g marcipan
100 g sukker
100 g. smør
100 g. grofthakket chokolade
1 håndfuld hasselnødde-flager

Dej:
Opløs gæren i mælken i en røreskål. Kom et nip sukker i og lad stå i fem minutter. Smelt imens smørret i en kasserolle. Når det er helt smeltet, tages det af varmen og mælken kommes i. Lad stå lidt, hvis det er meget varmt - det skal kun være lunkent, så gæren har en chance for at overleve. Hæld herefter smør-mælken i gær-vandet og tilsæt resten af sukkeret og rør godt. Kom også ægget i og rør til det er helt blandet i.

Bland mel, kardemomme og vanille og kom det meste af melet i. Dejen skal være ret blød og ikke for fast - derfor er den nemmere at køre på røremaskine end at ælt. Men ælt eller rør i 10 minutter. 

Læg herefter et rent klæde over skålen og lad dejen hæve 1 time et lunt sted.

Imens den hæver blandes i en ny skål marcipan, smør og sukker - det er nemmest hvis marcipanen rives og smørret har rumtemperatur og skæres i mindre stykker. Det hele skal nå at blive ret blødt, så det kan smørres på dejen, så lad blandingen stå på køkkenbordet, til den skal bruges. Brug en god og stor kniv til at hakke chokoladen groft, så der både er helt små og lidt større stykker.

Lav også siruppen: I en lille kasserolle koges vandet op med sukkeret til sukkeret er helt smeltet. Herefter tages kasserollen af varmen og siruppen afkøles til rum-temperatur.

Nu er dejen forhåbentlig hævet godt op. Slå den ned og hæld den ud på en meldækket flade. Del dejen i to og rul hver del ud til et rektangel på 30x40 cm (evt en ad gangen, hvis dit køkkenbord ikke er stort nok til at huse begge på én gang). Del med retfærdig hånd også marcipanblandingen og chokoladen i to. Smør først forsigtigt marcipanblandingen ud på dejen uden at den går i stykker - og drys herefter med revet chokolade.

Rul herefter dejen sammen omkring fyldet på den lange led (se billede herunder).
Skær herefter med en skarp kniv eller pizzahjul eller lignende rullen over på den lange led, og rul de to dele om hinanden - helst sådan at siden hvor det lækre fyld er synligt vender opad (se billeder herunder).

Kom herefter brødene i to rugbrødsforme beklædt med bagepapir. Lad hæve under et rent klæde i ½ time på et lunt sted.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft, og kom brødene i ovnen. Giv dem først 15 minutter. Tag dem herefter ud og pensl dem forsigtigt med lidt af siruppen. Sæt dem ind i ovnen igen i yderligere 15 minutter. Brødene burde nu være færdigbagte eller tæt på, men bank lidt forsigtigt på dem - hvis de lyder hule, er de ved at være der. Hvis de skal bage i længere tid, men er ved at blive mørke, dækkes de med sølvpapir inden de bages færdige.

Tag nu brødene ud af ovnen, og mens de stadig er varme, pensles de hver af tre omgange med siruppen. Til sidst drysses lidt hasselnødde-flager over.

Lad køle af, før du skærer i dem. De er bedst samme dag som de er bagt, men smager dog også helt fint dagen efter, hvis de lige lunes lidt i ovnen.

Kommentarer

Populære indlæg