Fattigmann: Norske klejner med cognac


Som om klejner ikke var fantastiske nok i sig selv, så har nordmændene dælme fundet på at putte cognac i - dét er da genialt!

Smagsmæssigt ligger disse klejner ikke langt fra de danske af slagsen. De bliver dejligt sprøde og smager bare af jul. Men husk at lave dejen dagen før du skal bruge den, for den skal stå på køl natten over.
Fattigmann/norske klejner (Ca. 30 stk)
6 æggeblommer
1 dl sukker
1 dl fløde
1-2 spsk cognac (eller anden velsmagende sprut)
250 g. mel + ekstra til udrulning
½ tsk kardemomme

Derudover:
2 pakker svinefedt eller palmin (1 kg)
Evt. flormelis til drys

Pisk æggeblommer og sukker sammen til det er hvidt og skummende. Kom cognaci og bland igen godt.

Pisk fløden til en blød flødeskum og vend den i blandingen.

Bland også mel og kardemomme i til en jævn dej.

Dæk med husholdningsfilm og stil på køl natten over.

Rul dejen ud på et meldækket bord til den er ca. ½ cm tyk. Med en kniv/pizzaskærer/klejnehjul skæres dejen i diamantformer med et lille snit i midten (se billedet). 
Hver diamantform tages forsigtigt op og vrides som en klejen (dvs. den ene af de spidse ender af diamanten kommes igennem hullet i midten).

Smelt palminen i en gryde og varm den op til 180 grader (hvis man ikke har et sukkertermometer el.lign, kan man stikke enden af en træpind i palminen - når det bobler omkring den, er palminen klar). Kom 2-3 fattigmann i ad gangen og steg til de er gyldne (2-3 minutter) - vend dem en gang undervejs, så de bliver gyldne og sprøde på begge sider. Tag dem op med en hulske, og læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Når de er afkølede, kan de drysses med lidt flormelis.

Kommentarer

Populære indlæg