Gå videre til hovedindholdet

Fattigmann: Norske klejner med cognac


Som om klejner ikke var fantastiske nok i sig selv, så har nordmændene dælme fundet på at putte cognac i - dét er da genialt!

Smagsmæssigt ligger disse klejner ikke langt fra de danske af slagsen. De bliver dejligt sprøde og smager bare af jul. Men husk at lave dejen dagen før du skal bruge den, for den skal stå på køl natten over.
Fattigmann/norske klejner (Ca. 30 stk)
6 æggeblommer
1 dl sukker
1 dl fløde
1-2 spsk cognac (eller anden velsmagende sprut)
250 g. mel + ekstra til udrulning
½ tsk kardemomme

Derudover:
2 pakker svinefedt eller palmin (1 kg)
Evt. flormelis til drys

Pisk æggeblommer og sukker sammen til det er hvidt og skummende. Kom cognaci og bland igen godt.

Pisk fløden til en blød flødeskum og vend den i blandingen.

Bland også mel og kardemomme i til en jævn dej.

Dæk med husholdningsfilm og stil på køl natten over.

Rul dejen ud på et meldækket bord til den er ca. ½ cm tyk. Med en kniv/pizzaskærer/klejnehjul skæres dejen i diamantformer med et lille snit i midten (se billedet). 
Hver diamantform tages forsigtigt op og vrides som en klejen (dvs. den ene af de spidse ender af diamanten kommes igennem hullet i midten).

Smelt palminen i en gryde og varm den op til 180 grader (hvis man ikke har et sukkertermometer el.lign, kan man stikke enden af en træpind i palminen - når det bobler omkring den, er palminen klar). Kom 2-3 fattigmann i ad gangen og steg til de er gyldne (2-3 minutter) - vend dem en gang undervejs, så de bliver gyldne og sprøde på begge sider. Tag dem op med en hulske, og læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Når de er afkølede, kan de drysses med lidt flormelis.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte