(Et forsøg på) springerle med julekrydderier


Springerle er en tysk højtids-småkage, som laves i smukke forme med forskellige motiver og typisk smages til med anis-pulver. De er SÅ fine. Se f.eks her:

https://bylelush.blogspot.dk/2013/12/springerle-cookies.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent

eller her:

https://toquetips.fantes.com/springerle/

Dyyyybt suk!

For nogle år siden købte jeg i Tyskland nogle fine springerle-forme og den fineste kagerulle med mønster, men jeg er nu på mit femte forsøg med at bage denne småkage ud fra lige så mange opskrifter og kombinationer af opskrifter, og jeg er stadig ikke tilfreds.

Dette forsøg er nok mit hidtil bedste, men selvom mønsteret blev fint og tydeligt på de fleste af kagerne, og smagen er fin og julet, så ville jeg ønske, konsistensen var bedre og mere knusprig - for nu at blive i det tyske. Jeg synes, de bliver noget tørre - men det er måske uundgåeligt, når der skal så meget mel i, for at det fine mønster kan holde. Well, well. I det mindste syntes både mine (kræsne) piger og mine (altædende) kolleger, at kagerne smagte dejligt, og de er ganske forsvundet fra kagedåsen på nuværende tidspunkt. Men jeg vil nu gøre et nyt forsøg næste jul - måske med en mere mørdejs-agtig dej. Smag og udseende skulle jo helst hænge sammen, nicht wahr?


Springerle med julekrydderier (16-20 kager afhængigt af størrelsen)
1/4 tsk bagepulver
1 spsk mælk
3 æg, m
350 g flormelis
75 g smør, rumtemperatur
½ tsk stødt ingefær
½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk stødt nellike
1/4 muskatnød
½ tsk allehånde
Revet skal af 1 usprøjtet citron eller appelsin
450 g mel + ekstra til udrulning

Rør bagepulveret ud i mælken og lad stå 20 minutter til pulveret er helt opløst.

Slå æggene ud i en skål og rør dem godt sammen, gerne i en røremaskine. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens der stadig røres. Kom herefter smør, citron- eller appelsinskal og krydderier i. Tilsæt også mælken med bagepulveret og rør godt. Rør nu mel i lidt ad gangen til dejen er jævn og fast.

Tag dejen ud på et bord drysset med mel og ælt kort igennem. Dejen skal være ret fast. Form den herefter til en kugle og lad den hvile på køl i 1-2 timer.

Tag dejen ud, drys mel på bordet og rul dejen ud (del den evt. i to dele) til den er ca. 1 cm tyk. Drys lidt flormelis eller mel på dejen og børst det meste af melet/flormelissen væk. Herefter laves forsigtigt aftryk i dejen med formene/kagerullen/cookie-stamp. Skær kagerne ud i den ønskede form og læg dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Gentag til al dejen er brugt.

Lad nu kagerne stå og lufttørre i 24 timer.

Tænd ovnen på 160 grader (almindelig, ikke varmluft) og bag kagerne én plade ad gangen - ca 15 min. afhængigt af deres størrelse. Tag dem ud af ovnen når de er gyldne i kanten. Lad dem køle af 5 minutter på bagepladen. Flyt dem herefter til en bagerist og lad dem køle helt af. Opbevares tørt og ikke for varmt.

Kommentarer

 1. Hvor er de Springelre smukke! Jeg har nogle små forme, som jeg aldrig har brugt, fordi det virkede noget besværligt. Må jeg spørge, om kagerne bliver hårde? Dem, jeg har smagt var meget hårde.
  Vh
  Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg synes virkelig også, kagerne er lidt besværlige og tidskrævende at bage - men når de så lykkes, er de så fine, at det er det hele værd. Jeg synes ikke, de med denne opskrift bliver hårde, men de bliver jo noget tørre pga den megen me,l så det gælder om at få krydret dem godt, så de stadig er lækre at spise. Håber det besvarer dit spørgsmål:-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg