Gå videre til hovedindholdet

(Et forsøg på) springerle med julekrydderier


Springerle er en tysk højtids-småkage, som laves i smukke forme med forskellige motiver og typisk smages til med anis-pulver. De er SÅ fine. Se f.eks her:

https://bylelush.blogspot.dk/2013/12/springerle-cookies.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent

eller her:

https://toquetips.fantes.com/springerle/

Dyyyybt suk!

For nogle år siden købte jeg i Tyskland nogle fine springerle-forme og den fineste kagerulle med mønster, men jeg er nu på mit femte forsøg med at bage denne småkage ud fra lige så mange opskrifter og kombinationer af opskrifter, og jeg er stadig ikke tilfreds.

Dette forsøg er nok mit hidtil bedste, men selvom mønsteret blev fint og tydeligt på de fleste af kagerne, og smagen er fin og julet, så ville jeg ønske, konsistensen var bedre og mere knusprig - for nu at blive i det tyske. Jeg synes, de bliver noget tørre - men det er måske uundgåeligt, når der skal så meget mel i, for at det fine mønster kan holde. Well, well. I det mindste syntes både mine (kræsne) piger og mine (altædende) kolleger, at kagerne smagte dejligt, og de er ganske forsvundet fra kagedåsen på nuværende tidspunkt. Men jeg vil nu gøre et nyt forsøg næste jul - måske med en mere mørdejs-agtig dej. Smag og udseende skulle jo helst hænge sammen, nicht wahr?


Springerle med julekrydderier (16-20 kager afhængigt af størrelsen)
1/4 tsk bagepulver
1 spsk mælk
3 æg, m
350 g flormelis
75 g smør, rumtemperatur
½ tsk stødt ingefær
½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk stødt nellike
1/4 muskatnød
½ tsk allehånde
Revet skal af 1 usprøjtet citron eller appelsin
450 g mel + ekstra til udrulning

Rør bagepulveret ud i mælken og lad stå 20 minutter til pulveret er helt opløst.

Slå æggene ud i en skål og rør dem godt sammen, gerne i en røremaskine. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens der stadig røres. Kom herefter smør, citron- eller appelsinskal og krydderier i. Tilsæt også mælken med bagepulveret og rør godt. Rør nu mel i lidt ad gangen til dejen er jævn og fast.

Tag dejen ud på et bord drysset med mel og ælt kort igennem. Dejen skal være ret fast. Form den herefter til en kugle og lad den hvile på køl i 1-2 timer.

Tag dejen ud, drys mel på bordet og rul dejen ud (del den evt. i to dele) til den er ca. 1 cm tyk. Drys lidt flormelis eller mel på dejen og børst det meste af melet/flormelissen væk. Herefter laves forsigtigt aftryk i dejen med formene/kagerullen/cookie-stamp. Skær kagerne ud i den ønskede form og læg dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Gentag til al dejen er brugt.

Lad nu kagerne stå og lufttørre i 24 timer.

Tænd ovnen på 160 grader (almindelig, ikke varmluft) og bag kagerne én plade ad gangen - ca 15 min. afhængigt af deres størrelse. Tag dem ud af ovnen når de er gyldne i kanten. Lad dem køle af 5 minutter på bagepladen. Flyt dem herefter til en bagerist og lad dem køle helt af. Opbevares tørt og ikke for varmt.

Kommentarer

  1. Hvor er de Springelre smukke! Jeg har nogle små forme, som jeg aldrig har brugt, fordi det virkede noget besværligt. Må jeg spørge, om kagerne bliver hårde? Dem, jeg har smagt var meget hårde.
    Vh
    Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! Jeg synes virkelig også, kagerne er lidt besværlige og tidskrævende at bage - men når de så lykkes, er de så fine, at det er det hele værd. Jeg synes ikke, de med denne opskrift bliver hårde, men de bliver jo noget tørre pga den megen me,l så det gælder om at få krydret dem godt, så de stadig er lækre at spise. Håber det besvarer dit spørgsmål:-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...