Gå videre til hovedindholdet

Godt nytår! Mini-croquembouche

Jeg har (selvfølgelig) sådan haft lyst til at lave en croquembouche, siden udformingen af en sådan har været én af udfordringerne på TV3s Masterchef og senere også i Den store bagedyst. Og hvilken anledning er bedre at lave sådan én krabat end til nytårsaften?

En croquembouche er en fransk fest-dessert bestående af et imponerende tårn af kager med creme-fyld, holdt sammen af gylden karamel. I Frankrig spises den typisk til bryllupper og andre festlige lejligheder.

Croquembouchen er, ihvertfald for mig, lidt ærefrygtindgydende. Nok mest fordi den har været med som en af de sværeste udfordringer i førnævnte programmer. For ligesom at afdramatisere kan man sige til sig selv, at det jo rent faktisk bare drejer sig om stablede vandbakkelser med gul creme. Men det lyder jo knap så imponerende som croquembouche avec creme anglaise, ikk'å. 

Argh, det er lidt tarveligt at lægge en opskrift ud på dagen, hvor den skal bruges - dvs. nytårsaftensdag - men jeg er jo sådan en mad-blogger, der rent faktisk brødføder mig selv, familie, venner og kolleger med de mad-retter jeg laver og lægger ud på bloggen, og denne opskrift skulle altså både laves OG spises i dag, så... sorry. Men opskriften og ideen duer jo også til næste år.

Opskriften jeg mere eller mindre har brugt kan findes her:

http://www.lakeland.co.uk/r80276/Croquembouche

Dog har jeg brugt hvid og lys chokolade, ferrero rocher  og guldstøv til at pynte og har ikke kastet mig ud i at lave det der "spun sugar" (spundet sukker?), som ser SÅ fint ud, når det vikles om kagen, men jeg magter simpelthen ikke at gå ind i det nye år med køkkenet fuldstændig smurt ind i smeltet sukker-spindelvæv. Derudover er jeg ikke indehaver af sådan en megafon-lignende attrap til at udforme croqembouchen i, hvorfor min er lavet i "friform" og ikke er så imponerende i størrelsen og lidt mere kluntet, end jeg lige havde håbet på. Mine pigers første kommentar til den var: "Der er hår i!", men "håret" er altså tynde sukker-strenge fra karamellen, der holder det hele sammen.

Og med dette siger jeg: Tak for 2017! Jeg håber, 2018 bliver meget, meget, meget bedre (og her tænker jeg mest på verdensplan og ikke så meget personligt, for der har '17 været et helt OK år).


Rigtig godt nytår! 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte