Godt nytår! Mini-croquembouche

Jeg har (selvfølgelig) sådan haft lyst til at lave en croquembouche, siden udformingen af en sådan har været én af udfordringerne på TV3s Masterchef og senere også i Den store bagedyst. Og hvilken anledning er bedre at lave sådan én krabat end til nytårsaften?

En croquembouche er en fransk fest-dessert bestående af et imponerende tårn af kager med creme-fyld, holdt sammen af gylden karamel. I Frankrig spises den typisk til bryllupper og andre festlige lejligheder.

Croquembouchen er, ihvertfald for mig, lidt ærefrygtindgydende. Nok mest fordi den har været med som en af de sværeste udfordringer i førnævnte programmer. For ligesom at afdramatisere kan man sige til sig selv, at det jo rent faktisk bare drejer sig om stablede vandbakkelser med gul creme. Men det lyder jo knap så imponerende som croquembouche avec creme anglaise, ikk'å. 

Argh, det er lidt tarveligt at lægge en opskrift ud på dagen, hvor den skal bruges - dvs. nytårsaftensdag - men jeg er jo sådan en mad-blogger, der rent faktisk brødføder mig selv, familie, venner og kolleger med de mad-retter jeg laver og lægger ud på bloggen, og denne opskrift skulle altså både laves OG spises i dag, så... sorry. Men opskriften og ideen duer jo også til næste år.

Opskriften jeg mere eller mindre har brugt kan findes her:

http://www.lakeland.co.uk/r80276/Croquembouche

Dog har jeg brugt hvid og lys chokolade, ferrero rocher  og guldstøv til at pynte og har ikke kastet mig ud i at lave det der "spun sugar" (spundet sukker?), som ser SÅ fint ud, når det vikles om kagen, men jeg magter simpelthen ikke at gå ind i det nye år med køkkenet fuldstændig smurt ind i smeltet sukker-spindelvæv. Derudover er jeg ikke indehaver af sådan en megafon-lignende attrap til at udforme croqembouchen i, hvorfor min er lavet i "friform" og ikke er så imponerende i størrelsen og lidt mere kluntet, end jeg lige havde håbet på. Mine pigers første kommentar til den var: "Der er hår i!", men "håret" er altså tynde sukker-strenge fra karamellen, der holder det hele sammen.

Og med dette siger jeg: Tak for 2017! Jeg håber, 2018 bliver meget, meget, meget bedre (og her tænker jeg mest på verdensplan og ikke så meget personligt, for der har '17 været et helt OK år).


Rigtig godt nytår! 

Kommentarer

Populære indlæg