Gå videre til hovedindholdet

Jordskokke & pastinak-suppe med sprøde rodfrugt-chips



Suppe er bare den bedste spise om vinteren. Nem at lave, nærende og varmende. Og denne jordskokke- og pastinaksuppe er ingen undtagelse. Derudover får den en fin, nærmest hvid farve, der kun gør den ekstra lækker. Smagen er mild og cremet. Sprøde, salte, hjemmelavede rodfrugt-chips er nemme at lave og er virkelig prikken over i'et for denne suppe. God og nem hverdagsmad i julemåneden. 

Jordskokke & pastinak-suppe med sprøde rodfrugt-chips (4 pers)
Suppe
500 g jordskokker
4-5 mellemstore pastinakker
5 mellemstore kartofler
1 løg
2 spsk olivenolie
6 dl grøntsagsbouillon
2,5 dl fløde (eller mandelmælk)
Salt & peber

Rodfrugt-chips
200 g. blandede rodfrugter (f.eks. pastinak, gulerod, kartoffel og rødbede)
3 spsk olivenolie
Groft salt

Suppe
Skræl jordskokker, pastinak, løg og kartofler og skær dem i mindre stykker. Varm olien op i en stor gryde og steg grøntsagerne i et par minutter. Tilsæt bouillonen, og lad det koge op. Lad det simre i 15-20 minutter til grøntsagerne er helt mørre og bløde. Tag suppen af varmen og blend den helt glat med en stavblender eller i en blender, der kan tåle den varme suppe. Hæld tilbage i gryden, tilsæt fløde/mandelmælk og smag til med salt og peber. Varm evt. suppen op igen, hvis den er blevet for kold.

Server med et godt brød og rodfrugtchips.

Rodfrugtchips
Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Skræl rodfrugterne og skær dem i så tynde skiver som muligt, evt. på et mandolinjern. 

Læg chipsene i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl chipsene med lidt olie og drys med salt. Bag i ovnen ca. 12-15 minutter, men hold lidt øje med dem, for de kan hurtigt få for meget. Tag dem ud, når de er gyldne og sprøde i kanten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...