Gå videre til hovedindholdet

Citron-pebernødder


Pebernødder må der til, når det er jul!

Denne opskrift har jeg fra Ina og Katrine (tak!), fordi Ina skrev til mig på Facebook og spurgte, om jeg havde en god og julet opskrift på brunkager (coming up!), og Katrine (som jeg egentlig kender Ina igennem) bød så ind med, at hun lige havde bagt de der gode citron-pebernødder, som hun betegnede som "smagen af jul", og det lyder jo bare alt for fristende.

Så på den måde endte det med, at det faktisk var mig, der fik en opskrift. Opskriften viderebringer jeg her - dog med enkelte små ændringer, fordi jeg ikke kunne lade være med at tilføje lidt vanille og kardemomme - og også var nødt til at kaste en æggeblomme i dejen for at få den til at hænge sammen.

Pebernødderne smager dejligt friskt af citrus og er en skøn og sprød variation af den klassiske pebernød (som også er god - bevares). Hurtigt bagt - hurtigt spist!

Citron-pebernødder (temmelig mange)
250 g mel
125 g sukker
½ tsk hjortetaksalt
½ tsk kardemomme (kan udelades)
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
125 g smør Saft & skal fra 1 usprøjtet citron
1 æggeblomme
Evt. lidt vand

Bland mel, sukker, hjortetaksalt og evt. kardemomme og vanille. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det til dejen er som brødkrummer. Kom citronskal i og bland godt. Saml dejen med citronsaft og æggeblomme. Tilføj lidt vand, hvis dejen stadig er svær at samle. Tril dejen til en kugle og stil den på køl ½ times tid.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Tril dejen ud til lange stænger på ca. 1½ cm.s tykkelse. Skær små pebernødder ud, og læg dem med lidt afstand på 1-2 bageplader beklædt med bagepapir. 

Bages 5-10 min. afhængigt af hvor store/små de er. Hold godt øje med dem. De er jo nogle små størrelser og kan lynhurtigt få for meget. Afkøler 1 minut på pladen og derefter på en rist.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...