Gå videre til hovedindholdet

Citron-pebernødder


Pebernødder må der til, når det er jul!

Denne opskrift har jeg fra Ina og Katrine (tak!), fordi Ina skrev til mig på Facebook og spurgte, om jeg havde en god og julet opskrift på brunkager (coming up!), og Katrine (som jeg egentlig kender Ina igennem) bød så ind med, at hun lige havde bagt de der gode citron-pebernødder, som hun betegnede som "smagen af jul", og det lyder jo bare alt for fristende.

Så på den måde endte det med, at det faktisk var mig, der fik en opskrift. Opskriften viderebringer jeg her - dog med enkelte små ændringer, fordi jeg ikke kunne lade være med at tilføje lidt vanille og kardemomme - og også var nødt til at kaste en æggeblomme i dejen for at få den til at hænge sammen.

Pebernødderne smager dejligt friskt af citrus og er en skøn og sprød variation af den klassiske pebernød (som også er god - bevares). Hurtigt bagt - hurtigt spist!

Citron-pebernødder (temmelig mange)
250 g mel
125 g sukker
½ tsk hjortetaksalt
½ tsk kardemomme (kan udelades)
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
125 g smør Saft & skal fra 1 usprøjtet citron
1 æggeblomme
Evt. lidt vand

Bland mel, sukker, hjortetaksalt og evt. kardemomme og vanille. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det til dejen er som brødkrummer. Kom citronskal i og bland godt. Saml dejen med citronsaft og æggeblomme. Tilføj lidt vand, hvis dejen stadig er svær at samle. Tril dejen til en kugle og stil den på køl ½ times tid.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Tril dejen ud til lange stænger på ca. 1½ cm.s tykkelse. Skær små pebernødder ud, og læg dem med lidt afstand på 1-2 bageplader beklædt med bagepapir. 

Bages 5-10 min. afhængigt af hvor store/små de er. Hold godt øje med dem. De er jo nogle små størrelser og kan lynhurtigt få for meget. Afkøler 1 minut på pladen og derefter på en rist.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte