Gå videre til hovedindholdet

Fødselsdag i december: Jordbær-lagkage

Som om der ikke er nok at lave i december, var vi så uforudseende for 7 år siden at få barn nr. 2 på d. 11 december, så derfor skal der også altid lige klemmes to fødselsdage ind i en i forvejen proppet kalender, fordi vi både holder en familie-fødselsdag og en fødselsdag for pigerne i klassen.

Til familiefødselsdagen d. 10 december fik vi kagen, som ses på billedet herunder med chokoladekagebund med kirsebærmousse og -gele (opskriften kan findes i november-udgaven af "Spis bedre"-magasinet):
Det 7-årige fødselsdagsbarn med kagen, som hun selv pyntede
Til fødselsdagsfesten med pigerne fra klassen var fødselsdagsbarnets ønske en kage med jordbær og fløde... Men det der med jordbær er jo lidt en udfordring her i vintermånederne, og der er da også brugt frosne jordbær til kagen. Ikke desto mindre blev den - hvis jeg selv må sige det - ret vellykket med fire lag hjemmebagte lagkagebunde, frisk creme af flødeost og flødeskum og masser af jordbær i små stykker. Gæster og fødselsdagsbarn var heldigvis også begejstrede.
Jordbær-lagkage (10-12 pers.)
Kage
4 æg
1½ dl creme fraiche
1 dl kærnemælk
275 g mel
1 tsk vanillesukker
300 g sukker
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
225 g smør, stuetemperatur

Fyld
1 pose frosne jordbær (ca. 400 g), optøede
200 g neutral flødeost
100 g sukker
½ tsk vanillesukker
3 dl fløde
Evt lidt lyserød kagefarve

Pynt
Kageperler og krymmel
Evt fødselsdagslys

Kage
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Beklæd to kageforme på ca. 18 cm. i diameter med bagepapir eller smør dem godt med smør.

I en røreskål røres æg, creme fraiche og kærnemælk godt sammen.

I en anden skål blandes mel, vanillesukker, sukker, bagepulver og natron.

Rør lidt ad gangen melblandingen i æg-blandingen. Smørret skæres i mindre stykker og blandes i dejen. Rør til smørret er helt opløst i dejen.

Fordel dejen i de to bageforme (eller bag dem en ad gangen). Bag kagerne midt i ovnen ca. 25-30 min. til kagerne er gyldne og gennembagte. Lad afkøle i formen og derefter på køl, så kagerne er helt kolde, når de skal skåres over. 

Opbevar på køl indtil kagen skal samles.

Fyld
Rør flødeost godt sammen med sukker og vanillesukker. Tilsæt herefter fløden og pisk et par minutter til flødecremen er forholdsvist stiv i det. Bland evt. frugtfarve i (jeg brugte lidt lyserød til halvdelen af cremen). Sæt cremen på køl en times tid, så det sætter sig og er til at smørre ud på kagen.

Skær jordbærrene i små stykker og del i tre portioner.

Skær toppen af de to kager, så de er helt flade. Skær kagerne over på midten, så du har fire, helt flade kage-"skiver". Læg en "skive" på et kagefad, smør lidt flødecreme på, drys med 1/3 af jordbærrene og kom igen lidt creme ovenpå. Gentag med de næste lag. 

Når øverste kage"skive" er lagt på, smørres kagen op med resten af cremen. Hvis cremen er meget flydende (det var den for mig), kan den sættes på køl en times tid, hvis man kan nå det (det kunne jeg ikke, hvorfor min kage fik et lidt udflydende look. It's all the rage in Paris... eller noget). Pynt med dit fineste sukkerkrymmel og evt. fødselsdagslys og stil kagen på køl, til den skal serveres. Kagen er bedst den dag den er lavet, men er dog bestemt spiselig dagen efter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte