Gå videre til hovedindholdet

Arroz con pollo / Spanske ris med kylling



I december var jeg i København med mine gode venner Thomas og Katrine for at se Henry Rollins' travel slideshow, hvor den tidligere punkrocker (som i parentes bemærket stadig er SÅ sej og sjov og en gudsbenådet historiefortæller) viste billeder og fortalte historier fra sine mange rejser. En af de ting han sagde, satte sig fast i mig, selvom det nok bare var en sidebemærkning. Han sagde, at når man bor i USA, kan man rejse i mange timer med tog eller bil eller fly - og stadig være i USA. Og derfor har mange amerikanere kun rejst i og set og oplevet USA og har måske derfor en noget begrænset forståelse af, hvordan folk i andre lande lever. Men i Europa, sagde han, er vi så heldige, at vi ikke skal rejse ret langt for at være i et helt andet land med helt andre skikke, helt andre landskaber, en anden arkitektur og ja, en anden madkultur. Det er jo egentlig en banal betragtning, men det er jo også fuldstændig rigtigt og nemt at glemme, at man ikke behøver bevæge sig ret langt for at opleve noget nyt.  

Nåmen, det fik mig til at tænke på, at for mig er det her med at lave mad fra forskellige lande også en måde at rejse og opleve noget nyt på. Det giver, ihvertfald for mig, et strejf af noget friskt og eksotisk i hverdagen at lave retter fra fremmede himmelstrøg. Jeg kan blive ved med at blive begejstret over, at man med stort set de samme ingredienser kan lave alverdens vidt forskellige retter ved blot at ændre lidt på krydderierne og tilberedningsmetoderne. Det er da awesome, som mine to piger ville sige.  

Så i dag går turen til skønne Spanien. Det spanske køkken forbinder jeg med mad, der er rustik og fuld af smag. Det gælder også denne hverdagsret med mør kylling, som oveni købet er nem at lave. Buen apetito!
Spansk ris med kylling (4 pers.)
Krydderiblanding:
2 tsk paprika
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
1 tsk fint salt
1 tsk spidskommen
½ tsk chili
1 tsk stødt koriander
1 tsk gurkemeje

3-4 stykker kyllingebryst
2,5 dl ris
1 rød peber i små tern
5 dl kyllingebouillon (eller 4 dl og 1 dl hvidvin)
1 ds hakkede tomater
Lidt olivenolie
Salt og peber

Til servering:
Store, grønne oliven med mandler
En citron i skiver
Persille

Instruktioner:
Bland først alle krydderierne til krydderiblandingen godt sammen og del portionen i to.

Skær kyllingebrysterne i rustikke stykker og kom dem i en skål sammen med den ene halvdel af krydderiblandingen. Vend godt rundt, så kyllingestykkerne er helt dækkede.

Varm olie i en pande og brun kyllingestykkerne på alle sider. Den skal ikke gennemsteges, bare brunes. Tag stykkerne op på en tallerken og stil til side.

Kom om nødvendigt lidt mere olie på panden og kom risen på sammen med den røde peber (i tern) og den anden halvdel af krydderiblandingen. Lad stege et par minutter og kom herefter bouillon og hakket tomat ved. Lad simre ti min og kom herefter kyllingestykkerne ved og lad simre ti minutter mere, til kyllingen er mør og risen færdigkogt. Smag til med salt og peber. Er saucen meget syrlig, kan man komme et nip sukker i.

Server med grønne oliven, citron og persille.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...