Arroz con pollo / Spanske ris med kyllingI december var jeg i København med mine gode venner Thomas og Katrine for at se Henry Rollins' travel slideshow, hvor den tidligere punkrocker (som i parentes bemærket stadig er SÅ sej og sjov og en gudsbenådet historiefortæller) viste billeder og fortalte historier fra sine mange rejser. En af de ting han sagde, satte sig fast i mig, selvom det nok bare var en sidebemærkning. Han sagde, at når man bor i USA, kan man rejse i mange timer med tog eller bil eller fly - og stadig være i USA. Og derfor har mange amerikanere kun rejst i og set og oplevet USA og har måske derfor en noget begrænset forståelse af, hvordan folk i andre lande lever. Men i Europa, sagde han, er vi så heldige, at vi ikke skal rejse ret langt for at være i et helt andet land med helt andre skikke, helt andre landskaber, en anden arkitektur og ja, en anden madkultur. Det er jo egentlig en banal betragtning, men det er jo også fuldstændig rigtigt og nemt at glemme, at man ikke behøver bevæge sig ret langt for at opleve noget nyt.  

Nåmen, det fik mig til at tænke på, at for mig er det her med at lave mad fra forskellige lande også en måde at rejse og opleve noget nyt på. Det giver, ihvertfald for mig, et strejf af noget friskt og eksotisk i hverdagen at lave retter fra fremmede himmelstrøg. Jeg kan blive ved med at blive begejstret over, at man med stort set de samme ingredienser kan lave alverdens vidt forskellige retter ved blot at ændre lidt på krydderierne og tilberedningsmetoderne. Det er da awesome, som mine to piger ville sige.  

Så i dag går turen til skønne Spanien. Det spanske køkken forbinder jeg med mad, der er rustik og fuld af smag. Det gælder også denne hverdagsret med mør kylling, som oveni købet er nem at lave. Buen apetito!
Spansk ris med kylling (4 pers.)
Krydderiblanding:
2 tsk paprika
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
1 tsk fint salt
1 tsk spidskommen
½ tsk chili
1 tsk stødt koriander
1 tsk gurkemeje

3-4 stykker kyllingebryst
2,5 dl ris
1 rød peber i små tern
5 dl kyllingebouillon (eller 4 dl og 1 dl hvidvin)
1 ds hakkede tomater
Lidt olivenolie
Salt og peber

Til servering:
Store, grønne oliven med mandler
En citron i skiver
Persille

Instruktioner:
Bland først alle krydderierne til krydderiblandingen godt sammen og del portionen i to.

Skær kyllingebrysterne i rustikke stykker og kom dem i en skål sammen med den ene halvdel af krydderiblandingen. Vend godt rundt, så kyllingestykkerne er helt dækkede.

Varm olie i en pande og brun kyllingestykkerne på alle sider. Den skal ikke gennemsteges, bare brunes. Tag stykkerne op på en tallerken og stil til side.

Kom om nødvendigt lidt mere olie på panden og kom risen på sammen med den røde peber (i tern) og den anden halvdel af krydderiblandingen. Lad stege et par minutter og kom herefter bouillon og hakket tomat ved. Lad simre ti min og kom herefter kyllingestykkerne ved og lad simre ti minutter mere, til kyllingen er mør og risen færdigkogt. Smag til med salt og peber. Er saucen meget syrlig, kan man komme et nip sukker i.

Server med grønne oliven, citron og persille.

Kommentarer

Populære indlæg