Gå videre til hovedindholdet

Rabarber- og fennikelsalat med saltmandler og gedeostSå blev det rabarber-tid igen. 

Jeg er faktisk ikke sådan helt oppe og ringe over rabarber generelt, men bliver alligevel en lille smule stresset, når de dukker op i butikkerne. De er her jo kun så kort, og tænk, hvis jeg nu går glip af noget godt (#rabarberFOMO?).

For eksempel kan jeg godt lide denne salat, der er fuld af smag og forskellige teksturer og hvor rabarberens syrligthed og blødhed, spiller fint op imod knasende nødder, sej fennikel og cremet-blød gedeost.

Forresten: Magter du ikke rabarber, kan man fint bruge noget andet sødt-syrligt i salaten, f.eks. hindbær.

Brug endelig spiselige blomster til pynt, nu hvor de pibler frem alle steder. Her har jeg brugt stedmoderblomster (usprøjtede og ikke tisset på af hunde eller andet godtfolk), men man kunne også have brugt mælkebøtter, som er alle vegne lige nu. Nogen bander over dem og synes, de er det ondeste ukrudt. Men jeg synes egentlig, de er så fine - som små, gule sole i alt det grønne - og så husker jeg altid på, at de anses for at være prydblomster i f.eks. Canada, hvor man sår dem i krukker.  One man's trash is another man's treasure, som de vist siger i England.
Rabarber og fennikel salat med saltmandler og gedeost (4-6 pers som tilbehør)
1 fennikel
1 spsk olivenolie
3-4 stængler rabarber
1½ spsk sukker
75-100 g babyspinat
2 håndfulde saltmandler (købt færdige eller se nem opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html)
Ca 50 g frisk, blød gedeost
2 spsk olivenolie og 1 spsk balsamicoeddike (eller anden god eddike)
Salt og peber
Evt. lidt spiselige blomster til pynt (her stedmoderblomster)

Instruktioner
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.

Imens skæres fennikel i tynde skiver (2-3 mm), og rabarberen i stykker på 1-2 cm.

Kom fennikel-stykkerne på en bagepapirklædt bageplade i ét lag, pensl stykkerne og kom pladen i ovnen ca. 20 min. Det gør ikke noget, at stykkerne er forskellige i form og størrelse. Det gør bare, at nogle stykker bliver lidt sprøde, andre karameliserede i kanten, mens der er lidt mere bid i endnu andre. 

Rabarberne vendes med lidt sukker og lægges også i ét lag på en anden bagepapirklædt bageplade. Bages i 5-8 min. Hold øje med dem: De skal begynde at blive bløde, men skal selvfølgelig ikke smatte ud. Det er en hårfin balance med de rabarber, så stik lige forsigtigt til dem med en finger efter 5 min og derefter en gang i minuttet til de er bagte men faste. Så skal de ud.

Både fennikel og rabarber køler af til rumtemperatur.

Anret spinaten i et stort fad og læg her på fennikel, rabarberstykker, mandler og små stykker gedeost. Ryst olie og eddike sammen og smag til med lidt salt og peber, og dryp over salaten. Pynt evt. til sidst med lidt spiselige blomster.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte