Rabarber- og fennikelsalat med saltmandler og gedeostSå blev det rabarber-tid igen. 

Jeg er faktisk ikke sådan helt oppe og ringe over rabarber generelt, men bliver alligevel en lille smule stresset, når de dukker op i butikkerne. De er her jo kun så kort, og tænk, hvis jeg nu går glip af noget godt (#rabarberFOMO?).

For eksempel kan jeg godt lide denne salat, der er fuld af smag og forskellige teksturer og hvor rabarberens syrligthed og blødhed, spiller fint op imod knasende nødder, sej fennikel og cremet-blød gedeost.

Forresten: Magter du ikke rabarber, kan man fint bruge noget andet sødt-syrligt i salaten, f.eks. hindbær.

Brug endelig spiselige blomster til pynt, nu hvor de pibler frem alle steder. Her har jeg brugt stedmoderblomster (usprøjtede og ikke tisset på af hunde eller andet godtfolk), men man kunne også have brugt mælkebøtter, som er alle vegne lige nu. Nogen bander over dem og synes, de er det ondeste ukrudt. Men jeg synes egentlig, de er så fine - som små, gule sole i alt det grønne - og så husker jeg altid på, at de anses for at være prydblomster i f.eks. Canada, hvor man sår dem i krukker.  One man's trash is another man's treasure, som de vist siger i England.
Rabarber og fennikel salat med saltmandler og gedeost (4-6 pers som tilbehør)
1 fennikel
1 spsk olivenolie
3-4 stængler rabarber
1½ spsk sukker
75-100 g babyspinat
2 håndfulde saltmandler (købt færdige eller se nem opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html)
Ca 50 g frisk, blød gedeost
2 spsk olivenolie og 1 spsk balsamicoeddike (eller anden god eddike)
Salt og peber
Evt. lidt spiselige blomster til pynt (her stedmoderblomster)

Instruktioner
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.

Imens skæres fennikel i tynde skiver (2-3 mm), og rabarberen i stykker på 1-2 cm.

Kom fennikel-stykkerne på en bagepapirklædt bageplade i ét lag, pensl stykkerne og kom pladen i ovnen ca. 20 min. Det gør ikke noget, at stykkerne er forskellige i form og størrelse. Det gør bare, at nogle stykker bliver lidt sprøde, andre karameliserede i kanten, mens der er lidt mere bid i endnu andre. 

Rabarberne vendes med lidt sukker og lægges også i ét lag på en anden bagepapirklædt bageplade. Bages i 5-8 min. Hold øje med dem: De skal begynde at blive bløde, men skal selvfølgelig ikke smatte ud. Det er en hårfin balance med de rabarber, så stik lige forsigtigt til dem med en finger efter 5 min og derefter en gang i minuttet til de er bagte men faste. Så skal de ud.

Både fennikel og rabarber køler af til rumtemperatur.

Anret spinaten i et stort fad og læg her på fennikel, rabarberstykker, mandler og små stykker gedeost. Ryst olie og eddike sammen og smag til med lidt salt og peber, og dryp over salaten. Pynt evt. til sidst med lidt spiselige blomster.

Kommentarer

Populære indlæg