Gå videre til hovedindholdet

Forårstærte med asparges, små kartofler og brieDette er officielt min nye yndlings forårstærte!

Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig.

Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-)Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)
Tærtebund
90 g fuldkornsmel
180 g hvedemel
1 tsk groft salt
150 g koldt smør + ekstra til at smørre formen
2-3 spsk iskoldt vand

Fyld
200 g god, mild brie
400 g friske, grønne asparges
6-7 små, kogte kartofler (kan udelades)
30 g pinjekerner

Æggemasse
4 æg
1½ dl fløde (eller mælk - men altså brug fløde. Det smager bedst)
Salt og peber

Til servering
Rucula vendt i lidt god olivenolie og eddike
Evt spiselige blomster - her hvide stedmoderblomster

Instruktioner
Dej
Bland de to slags mel med salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nulr det ud i melet til det mindre om grove brødkrummer. Saml dejen med et par skefulde iskold vand (brug lidt vand ad gangen, så dejen ikke bliver for våd). Dejen skal ikke æltes - kun lige samles. Stil dejen på køl i 20 min.

Smør en tærteform med smør. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Rul tærtedejen tyndt ud på et meldrysset bord og læg den forsigtigt over i tærteformen. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne.

Forbag dejen i ovnen i 15 min. Det kan gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer dog blot at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (de 15 min) skære overskydende dej væk. Det giver ikke en snorlige kant, men er nemmere end at skulle bøvle med bønner, synes jeg. 

Imens tærten bager, klargøres fyld og æggemasse. Asparges skyldes og enderne skæres af. Brien skæres i tynde skiver. De kogte kartofler skæres i halve.

Alle ingredienser til æggemassen piskes sammen.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen. Fordel først brien på bunden, herefter asparges og klem kartoflerne ind, hvor der er plads til dem. Hæld æggemassen over. Hæld forskellige steder i tærteformen, så æggemassen fordeler sig ligeligt. Drys pinjekerner over til sidst og stil tærten i oven i 20-25 min til æggemassen er fast.

Server tærten varm eller lun. Det klæder den fede tærte med lidt bittert modspil, så server den gerne med lidt rucola vendt med lidt olie, eddike og salt. Og også gerne lidt ekstra pinjekerner. Pynt evt med spiselige blomster som stedmoderblomster, som er kommet frem nu.

Årets første udendørs spisning i 2019!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b