Maple sticky buns


Her kommer foreløbigt sidste afsnit i ahornsirup-sagaen (se de første tre dele i de foregående indlæg), og nu bliver det meget, meget snasket!

Forestil dig de blødeste kanelsnegle du nogensinde har fået - og så kom en ordentlig omgang nødder og ekstra snasket sirups-nødde-snask ovenpå. Nogenlunde sådan er en sticky bun. Det er med andre ord ikke mad, der egner sig til en første date, for det er virkelig svært at spise med rene fingre og værdigheden i behold. 

Opskriften herunder er en let omskrevet (samt omregnet til det metriske system) udgave af den sticky bun opskrift, man kan finde på min absolutte yndlings madblog Half Baked Harvest. Find den originale opskrift her (og/eller tjek den fantastiske blog ud): https://www.halfbakedharvest.com/maple-pecan-sticky-buns/
Maple sticky buns (12 stk)
Dej:
100 g smør
2,5 dl mælk
25 g gær
125 g sukker
2 æg
1 tsk kardemomme
½ tsk vanillesukker
Ca 500 g mel + ekstra til udrulning

Fyld:
75 g blødt smør
100 g farin
2 tsk kanel

Topping:
100 g pecannødder
100 g smør
100 g farin
1 dl mælk
1 dl ahornsirup (eller alm. mørk eller lys sirup)

Instruktioner:
Start med dejen.
Smelt smørret i en kasserolle og kom mælken i. Tjek at det højst er lillefinger varmt (lad det ellers afkøle lidt) og opløs så gæren heri. Kom herefter væsken over i en røreskål og rør sukker, kardemomme, vanillesukker og æg ud heri. Start med at komme ca 450 g mel i og rør/ælt dejen sammen (denne dej er nemmest at røre med en køkkenmaskine - sorry). Hvis dejen er meget våd, kommes mere mel i, men dejen skal være blød og ikke for tør/melfyldt, får ellers bliver de færdige boller tørre. Rør/ælt dejen godt igennem og stil den herefter til hævning under et rent klæde i 1½ time.

Rør ingredienserne til fyldet sammen. 

Hak pecannødderne groft. Kom de øvrige ingredienser til toppingen i en kasserolle, lad det koge op og herefter simre i 3-5 minutter.

Slå dejen ned og rul den ud til et rektangel på ca 30x50 cm. Fordel fyldet over hele overfladen (jeg synes, det er nemmest at lægge små klatter fyld ud på dejen og herefter forsigtigt smørre det ud med en kniv eller ske). Rul dejen ret stramt sammen til en pølse og skær pølsen ud i 12 stykker (trim evt. enderne af).

Kom bagepapir i en bageform på ca. 25x35 cm og fordel de grofthakkede pecannødder heri. Hæld forsigtigt den let afkølede topping-blanding herover - sørg for at nødderne stadig er jævnt fordelt. Læg nu forsigtigt dej-sneglene ovenpå nødde-toppingen (3x4 stk). Læg et klæde over og lad efterhæve ½ time. 

Lad imens ovnen varme op til 175 grader varmluft.

Bag sticky buns'ene i 30-40 min til de er netop gennembagte. Tjek dem efter 15-20 min og læg et stykke staniol løst over dem, hvis de er ved at blive for mørke.

Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle 10 min i formen, før der lægges et skærebræt eller lignen over. Det hele vendes om, så bollerne vendes ud med toppingen øverst.

Smager skønnest lune og nybagt og er bedst den dag de er bagt. Kan dog lunes i ovnen dagen efter og være ganske udemærkede.

Kommentarer

Populære indlæg