Gå videre til hovedindholdet

Maple pecan pie



I anden etape af ahornsirup føljetonen (se første del her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/03/maple-mustard-salmon-laks-med.html) skal vi en tur i det søde køkken og lave en pecan pie, som især associeres med det amerikanske (sydstats)køkken.

Lad os bare være ærlige omkring, at det ikke er en smuk tærte, vi har med at gøre her. Den ligner 50 shades of brown, men som med så mange andre ting i livet, er det det indre og ikke udseendet, der tæller. Og det indre i denne her tærte er ret så awesome: Helt sprød mørdej fyldt med pecannødder og saftig-blød karamel. Jeg serverede denne tærte for mine kolleger, og den fik mange rosende ord med på vejen og faktisk også et par deciderede "tak for kage"-knus. Så kan man som kage-bager ikke ønske sig mere!

I denne opskrift kan man sagtens bruge almindeligt mørk eller lys sirup som erstatning for ahornsiruppen - men ahornsirup giver bare en ekstra god smag.

Maple pecan pie (10-12 pers)
Mørdej
150 g mel + ekstra til udrulning
1 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
½ tsk kardemomme (kan udelades)
75 g koldt smør + ekstra til at smørre tærteformen 
1 sammenpisket æg
Evt. lidt iskoldt vand

Fyld
200 g pecannødder
75 g smør
100 g farin
1 stor spsk mel
1 tsk vanilleekstrakt eller vanillesukker
½ tsk fint salt
3 store æg
2,5 dl ahornsirup (eller alm. mørk sirup)

Instruktioner
Til mørdejen blandes mel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Skær det kolde smør i mindre stykker (eller riv det på den grove side af et rivejern) og gnid det ud i melblandingen. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg - kom ægget i lidt ad gangen, så dejen ikke bliver for våd. Hvis dejen er for tør, kommes en smule iskoldt vand i til dejen netop er samlet. Dejen skal ikke æltes - bare samles. Saml dejen til en kugle og læg den på køl 20-30 min.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Strø lidt mel ud på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud, så den kan dække en tærteform på ca 25 cm i diameter. Kom dejen i en smurt tærteform

Dejen skal forbages for at blive sprød. Traditionelt gør man det ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer at kunne klare denne del ved at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (15 min) skære overskydende dej væk. Det giver en mere... rustik kant, men er nemmere, synes jeg, end at skulle bøvle med bønner. 

Mens dejen forbages blandes smør, farin, mel vanille, salt, æg og sirup sammen i en skål.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen og nødderne kommes i (de kan kommes i hele eller hakkes groft, hvilket gør kagen lidt nemmere at skære). Hæld sirupsblandingen over og kom tærten tilbage i ovnen (uden at spilde!!). Bages 35-40 min. Dæk evt. tærtens kanter med lidt stanniol, hvis kanterne er ved at blive for mørke.

Smager dejligt både varm, lun og afkølet og meget gerne sammen med en kugle god vanille-is.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...