Gå videre til hovedindholdet

Maple pecan pieI anden etape af ahornsirup føljetonen (se første del her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/03/maple-mustard-salmon-laks-med.html) skal vi en tur i det søde køkken og lave en pecan pie, som især associeres med det amerikanske (sydstats)køkken.

Lad os bare være ærlige omkring, at det ikke er en smuk tærte, vi har med at gøre her. Den ligner 50 shades of brown, men som med så mange andre ting i livet, er det det indre og ikke udseendet, der tæller. Og det indre i denne her tærte er ret så awesome: Helt sprød mørdej fyldt med pecannødder og saftig-blød karamel. Jeg serverede denne tærte for mine kolleger, og den fik mange rosende ord med på vejen og faktisk også et par deciderede "tak for kage"-knus. Så kan man som kage-bager ikke ønske sig mere!

I denne opskrift kan man sagtens bruge almindeligt mørk eller lys sirup som erstatning for ahornsiruppen - men ahornsirup giver bare en ekstra god smag.

Maple pecan pie (10-12 pers)
Mørdej
150 g mel + ekstra til udrulning
1 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
½ tsk kardemomme (kan udelades)
75 g koldt smør + ekstra til at smørre tærteformen 
1 sammenpisket æg
Evt. lidt iskoldt vand

Fyld
200 g pecannødder
75 g smør
100 g farin
1 stor spsk mel
1 tsk vanilleekstrakt eller vanillesukker
½ tsk fint salt
3 store æg
2,5 dl ahornsirup (eller alm. mørk sirup)

Instruktioner
Til mørdejen blandes mel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Skær det kolde smør i mindre stykker (eller riv det på den grove side af et rivejern) og gnid det ud i melblandingen. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg - kom ægget i lidt ad gangen, så dejen ikke bliver for våd. Hvis dejen er for tør, kommes en smule iskoldt vand i til dejen netop er samlet. Dejen skal ikke æltes - bare samles. Saml dejen til en kugle og læg den på køl 20-30 min.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Strø lidt mel ud på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud, så den kan dække en tærteform på ca 25 cm i diameter. Kom dejen i en smurt tærteform

Dejen skal forbages for at blive sprød. Traditionelt gør man det ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer at kunne klare denne del ved at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (15 min) skære overskydende dej væk. Det giver en mere... rustik kant, men er nemmere, synes jeg, end at skulle bøvle med bønner. 

Mens dejen forbages blandes smør, farin, mel vanille, salt, æg og sirup sammen i en skål.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen og nødderne kommes i (de kan kommes i hele eller hakkes groft, hvilket gør kagen lidt nemmere at skære). Hæld sirupsblandingen over og kom tærten tilbage i ovnen (uden at spilde!!). Bages 35-40 min. Dæk evt. tærtens kanter med lidt stanniol, hvis kanterne er ved at blive for mørke.

Smager dejligt både varm, lun og afkølet og meget gerne sammen med en kugle god vanille-is.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte