Maple pecan pieI anden etape af ahornsirup føljetonen (se første del her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2019/03/maple-mustard-salmon-laks-med.html) skal vi en tur i det søde køkken og lave en pecan pie, som især associeres med det amerikanske (sydstats)køkken.

Lad os bare være ærlige omkring, at det ikke er en smuk tærte, vi har med at gøre her. Den ligner 50 shades of brown, men som med så mange andre ting i livet, er det det indre og ikke udseendet, der tæller. Og det indre i denne her tærte er ret så awesome: Helt sprød mørdej fyldt med pecannødder og saftig-blød karamel. Jeg serverede denne tærte for mine kolleger, og den fik mange rosende ord med på vejen og faktisk også et par deciderede "tak for kage"-knus. Så kan man som kage-bager ikke ønske sig mere!

I denne opskrift kan man sagtens bruge almindeligt mørk eller lys sirup som erstatning for ahornsiruppen - men ahornsirup giver bare en ekstra god smag.

Maple pecan pie (10-12 pers)
Mørdej
150 g mel + ekstra til udrulning
1 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
½ tsk kardemomme (kan udelades)
75 g koldt smør + ekstra til at smørre tærteformen 
1 sammenpisket æg
Evt. lidt iskoldt vand

Fyld
200 g pecannødder
75 g smør
100 g farin
1 stor spsk mel
1 tsk vanilleekstrakt eller vanillesukker
½ tsk fint salt
3 store æg
2,5 dl ahornsirup (eller alm. mørk sirup)

Instruktioner
Til mørdejen blandes mel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Skær det kolde smør i mindre stykker (eller riv det på den grove side af et rivejern) og gnid det ud i melblandingen. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg - kom ægget i lidt ad gangen, så dejen ikke bliver for våd. Hvis dejen er for tør, kommes en smule iskoldt vand i til dejen netop er samlet. Dejen skal ikke æltes - bare samles. Saml dejen til en kugle og læg den på køl 20-30 min.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Strø lidt mel ud på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud, så den kan dække en tærteform på ca 25 cm i diameter. Kom dejen i en smurt tærteform

Dejen skal forbages for at blive sprød. Traditionelt gør man det ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner i og derefter bage den 15 min. Jeg plejer at kunne klare denne del ved at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (15 min) skære overskydende dej væk. Det giver en mere... rustik kant, men er nemmere, synes jeg, end at skulle bøvle med bønner. 

Mens dejen forbages blandes smør, farin, mel vanille, salt, æg og sirup sammen i en skål.

Når dejen er forbagt, tages den ud af ovnen og nødderne kommes i (de kan kommes i hele eller hakkes groft, hvilket gør kagen lidt nemmere at skære). Hæld sirupsblandingen over og kom tærten tilbage i ovnen (uden at spilde!!). Bages 35-40 min. Dæk evt. tærtens kanter med lidt stanniol, hvis kanterne er ved at blive for mørke.

Smager dejligt både varm, lun og afkølet og meget gerne sammen med en kugle god vanille-is.

Kommentarer

Populære indlæg