Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bundMin aller-første mousse-kage!

Nu har jeg set dem SÅ mange gange i Den store bagedyst og synes bare, de ser helt fantastisk lækre og meget, meget svære ud. Det er alt det der med temperaturer og afkøling og ikke mindst husblas. Åh, husblas... Men da vi skulle til familie-hygge-halløj hos min søde svigermor i søndags, tænkte jeg, at her var min chance til at kaste mig ud i det (og så måtte vi jo købe en kringle med på vejen, hvis det gik helt galt). Og ja, det er da noget tidskrævende at lave sådan en krabat, der har så mange forskellige elementer, men det er også virkelig, virkelig sjovt!

My very first mousse-kage er lavet med inspiration fra tre dejlige kage-bage-bloggere: Citronmoussen er stort set tyv-hapset fra Annemette Voss' blog (http://annemettevoss.dk/citronmousse-kage/), opskriften til vanillebomberne er mere end kraftigt inspireret af Ditte Julie Jensen (http://dittejulie.dk/2016/11/blaabaerlagkage-med-konfektbund-og-vaniljemousse/) og inspirationen til udtrykket - som det vist hedder i kage-verdenen - er fra Maja Vase (http://majavase.dk/), selvom jeg er fuldt ud klar over, at jeg desværre aldrig når hendes helt skørt høje og smukke niveau, hvad angår kagedekoration. Jeg kan kun opfordre alle bageglade til at kaste sig ud i at lave mousse-kager - der ligger store mængder inspirerende opskrifter på de tre nævnte blogge. Det giver en sær tilfredsstillelse, når sådan en kage lykkes, husblassen ikke trevler, og moussen sætter sig, lige som den skal. 

Et lille tip: Læs opskriften igennem (ikke bare til denne, men egentlig alle moussekager), for tit er der masser af ventetid og ting, der skal laves i god tid og ikke mindst elementer, som man ikke kan smutte fra, mens man laver dem.
Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bund (8-10 pers.)

Citronmousse:
4 blade husblas
1,5 dl friskpresset citronsaft (
ca. 2 citroner)
150 g sukker
1,5 dl skyr
3 dl piskeflødeVanillebomber:
4 blade husblas
1 vanillestang
50 g rørsukker
3 dl piskefløde
2,5 dl skyr


Oreo-bund:
2 pakker Oreo
50 g smør

Herudover:
4-5 spsk solbærsyltetøj 
Skovsyre og sukkerperler til pynt

Begynd med Oreo-bunden: 
Kom alle oreo-kiksene i blenderen og blend til de er som rasp. Smelt smørret og bland det i. Beklæd en springform (22-24 cm i diameter) med bagepapir eller husholdningsfilm, og fordel kiksekrummerne i bunden. Klem det godt ned , så det er helt fast og når ud i alle hjørner (hjørner som en springform ikke har... Alle kanter? Alle sider? Du ved, hvad jeg mener).

Lav herefter vanillebomberne:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Flæk vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Mos kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 1 fløde godt op ved lav varme - det må dog ikke koge. Tag gryden af varmen og tilsæt de afdryppede husblas-blade et ad gangen, og rør godt mellem hver. Rør skyren i lidt ad gangen. 

Hæld nu vanillemoussen op i en sprøjtepose, klip et lille hul i spidsen, og sprøjt forsigtigt moussen ud i dine valgte silikoneforme (jeg brugte små halvkugler og ellipseforme, men anything goes). Stil dem på frost i mindst 2 timer, gerne med et skærebræt eller andet fast underlag under, så de ikke kæntrer eller bliver skæve.

Citronmousse:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Kom citronsaften op i en lille gryde sammen med sukkeret. Kog op og lad simre et par minutter til sukkeret er helt smeltet. Tag gryden af varmen, sigt saften (hvis der er lidt små kerner i, og lad den svale lidt af. Den skal stadig være varm nok til at husblassen kan smelte i den.  Tilsæt et blad ad gangen den udblødte og afdryppede husblas, og rør  godt rundt. Lad det stå og afkøle til håndvarmt.
Pisk fløden til let skum.
Så røres skyren i citronsaften. Rør godt rundt, så saft og skyr blandes helt. Herefter blandes flødeskummet i ad flere omgange. 
Tag oreo-bunden ud af køleskabet og smør solbærsyltetøj ud på den, så det dækker hele bunden. Fordel herefter citronmoussen ovenpå, og sæt så kagen på køl, til moussen er blevet fast. Det tager 2-3 timer.
Når moussen har sat sig tages kagen forsigtigt ud af springformen og over på et kagefad (det er tricky at få kagen befriet for husholdningsfilm/bagepapir, men det kan lade sig gøre. Siderne kan rettes lidt til med en kniv varmet i meget varmt vand og tørret af i en ren klud).
Herefter tages vanillebomberne ud af fryseren og vippes forsigtigt ud af formen. 
Pynt kagen med vanillebomber, skovsyre og sukkerperler.
Opbevar på køl indtil servering. 

Kommentarer

Populære indlæg