Dampede bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioliBao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli er i mine øjne tæt på at være den perfekte weekendret: Den er en smule tidskrævende - men ikke svær - at lave, og så er det en rigtig god gæste-ret, fordi man bare stiller alle elementerne på bordet, og så kan folk ellers selv bygge deres bao-boller op helt efter deres egen smag med kød og grønt og tilbehør.

Bao-boller er kinesiske boller, der dampes frem for at bages og som resultat heraf bliver bløde og luftfyldt-lette-som-fjer (næsten). De er det, som brødrene Price ville kalde "en venligt eftergivende bolle" og passer perfekt som beholder for saftig pulled pork, fed aioli og knasende asiatisk-inspireret coleslaw.

Man skal bruge en dampkoger for at lave bao-boller. Man kan købe dem rimeligt billigt i bambus hos asiatiske købmænd, men har man ikke lyst til at købe sådan én, smager retten også godt med helt almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/search?q=burgerboller). 
Bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli (6-8 pers)
Bao-boller (14-16 stk)
2 dl mælk
15 g gær
1 spsk sukker
50 g smør
1 tsk fint salt
1 tsk bagepulver
Ca. 350 g mel + ekstra til udrulning
2 spsk solsikkeolie


Asiatisk slaw:
½ rødt/lilla spidskål eller 1/4 rødkål
1 rød peber
2-3 gulerødder
Et drys hakket persille eller koriander
Dressing:
1 spsk flydende honning
1 spsk risvinseddike
2 spsk smagsneutral olie (f.eks solsikkeolie)
½ tsk sesamolie
1 spsk sød chilisauce
½ tsk fint salt

Aioli:
2 pasteuriserede æggeblommer (rumtemperatur)
½ tsk fint salt
½ tsk sød sennep (kan udelades)
1½ dl solsikkeolie
½-1 fed hvidløg

Herudover:
Færdiglavet pulled pork (der findes flere forskellige udemærkede på markedet)
Sød chilisauce
Stærk chilisauce

Bao-boller:
Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker og salt. Smelt smørret, lad afkøle let og bland det i. Bland mel og bagepulver i. Dejen skal være ret fast. Ælt eller kør dejen på en køkkenmaskine i 10 min.

Form dejen til en kugle og lad den hæve overdækket et lunt sted i en time i skålen (Imens kan slaw'en og aiolien laves). 

Slå dejen ned og rul den ud i en stor cirkel, som er ca. ½ cm tyk. Stik cirkler ud med et glas eller en udstikker, 8-10 cm i diameter (se billede herunder). Rul overskydende dej ud igen og gentag processen.
Pensl en smule olie på oversiden af cirklerne og fold dem herefter på midten. Læg dem i en bambusdampkoger (jeg plejer at dække bunden med bagepapir med et stort hul i midten). Lad dejen hæve 30 minutter tildækket med låget fra dampkogeren eller et rent viskestykke over.
Sæt en gryde (der i størrelse passer så dampkogerenkan stå ovenpå den) med vand til at koge. Når vandet koger placeres dampkogeren ovenpå, og bollerne dampes i 8-10 min. Herefter er de klar til brug. Smager bedst relativt ny-dampede.

Asiatisk slaw:
Snit kål og peberfrugt i tynde, tynde skiver. Jeg brugte et mandolinjern. Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet. Bland de tre grøntsager sammen. Bland ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til og hæld over slaw'en.

Aioli:
Det vigtige her er, at æggeblommer og olie har samme temperatur, og at man hælder olien i lidt ad gangen - ellers skiller aiolien nemt. Start med at røre salt og sennep godt ud i æggeblommerne i en mellemstor skål. Jeg bruger et old school piskeris, men man kan også bruge en stavblender. Start herefter med at dryppe olie i æggeblommerne lidt ad gangen. Pisk-pisk-pisk så olie og æg ikke skiller. Efterhånden kan man hælde mere og mere olie i ad gangen. Hæld olien i i en fin, tynd stråle og pisk-pisk-pisk. Når al olien er pisket i, knuses det halve (eller hele) fed hvidløg fint og blandes i. Smag til med fint salt.

Server bao-bollerne så folk selv kan fylde dem med aioli, slaw og pulled pork. Drys med hakket, frisk persille eller koriander.

Kommentarer

Populære indlæg