Gå videre til hovedindholdet

Dampede bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioliBao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli er i mine øjne tæt på at være den perfekte weekendret: Den er en smule tidskrævende - men ikke svær - at lave, og så er det en rigtig god gæste-ret, fordi man bare stiller alle elementerne på bordet, og så kan folk ellers selv bygge deres bao-boller op helt efter deres egen smag med kød og grønt og tilbehør.

Bao-boller er kinesiske boller, der dampes frem for at bages og som resultat heraf bliver bløde og luftfyldt-lette-som-fjer (næsten). De er det, som brødrene Price ville kalde "en venligt eftergivende bolle" og passer perfekt som beholder for saftig pulled pork, fed aioli og knasende asiatisk-inspireret coleslaw.

Man skal bruge en dampkoger for at lave bao-boller. Man kan købe dem rimeligt billigt i bambus hos asiatiske købmænd, men har man ikke lyst til at købe sådan én, smager retten også godt med helt almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/search?q=burgerboller). 
Bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli (6-8 pers)
Bao-boller (14-16 stk)
2 dl mælk
15 g gær
1 spsk sukker
50 g smør
1 tsk fint salt
1 tsk bagepulver
Ca. 350 g mel + ekstra til udrulning
2 spsk solsikkeolie


Asiatisk slaw:
½ rødt/lilla spidskål eller 1/4 rødkål
1 rød peber
2-3 gulerødder
Et drys hakket persille eller koriander
Dressing:
1 spsk flydende honning
1 spsk risvinseddike
2 spsk smagsneutral olie (f.eks solsikkeolie)
½ tsk sesamolie
1 spsk sød chilisauce
½ tsk fint salt

Aioli:
2 pasteuriserede æggeblommer (rumtemperatur)
½ tsk fint salt
½ tsk sød sennep (kan udelades)
1½ dl solsikkeolie
½-1 fed hvidløg

Herudover:
Færdiglavet pulled pork (der findes flere forskellige udemærkede på markedet)
Sød chilisauce
Stærk chilisauce

Bao-boller:
Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker og salt. Smelt smørret, lad afkøle let og bland det i. Bland mel og bagepulver i. Dejen skal være ret fast. Ælt eller kør dejen på en køkkenmaskine i 10 min.

Form dejen til en kugle og lad den hæve overdækket et lunt sted i en time i skålen (Imens kan slaw'en og aiolien laves). 

Slå dejen ned og rul den ud i en stor cirkel, som er ca. ½ cm tyk. Stik cirkler ud med et glas eller en udstikker, 8-10 cm i diameter (se billede herunder). Rul overskydende dej ud igen og gentag processen.
Pensl en smule olie på oversiden af cirklerne og fold dem herefter på midten. Læg dem i en bambusdampkoger (jeg plejer at dække bunden med bagepapir med et stort hul i midten). Lad dejen hæve 30 minutter tildækket med låget fra dampkogeren eller et rent viskestykke over.
Sæt en gryde (der i størrelse passer så dampkogerenkan stå ovenpå den) med vand til at koge. Når vandet koger placeres dampkogeren ovenpå, og bollerne dampes i 8-10 min. Herefter er de klar til brug. Smager bedst relativt ny-dampede.

Asiatisk slaw:
Snit kål og peberfrugt i tynde, tynde skiver. Jeg brugte et mandolinjern. Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet. Bland de tre grøntsager sammen. Bland ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til og hæld over slaw'en.

Aioli:
Det vigtige her er, at æggeblommer og olie har samme temperatur, og at man hælder olien i lidt ad gangen - ellers skiller aiolien nemt. Start med at røre salt og sennep godt ud i æggeblommerne i en mellemstor skål. Jeg bruger et old school piskeris, men man kan også bruge en stavblender. Start herefter med at dryppe olie i æggeblommerne lidt ad gangen. Pisk-pisk-pisk så olie og æg ikke skiller. Efterhånden kan man hælde mere og mere olie i ad gangen. Hæld olien i i en fin, tynd stråle og pisk-pisk-pisk. Når al olien er pisket i, knuses det halve (eller hele) fed hvidløg fint og blandes i. Smag til med fint salt.

Server bao-bollerne så folk selv kan fylde dem med aioli, slaw og pulled pork. Drys med hakket, frisk persille eller koriander.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b