Peberkagehus
Wuuhhuuuuu - så blev det e-n-d-e-l-i-g december! 

Jeg er vild med julemåneden, men synes også, den skal holdes inden for rammerne af december. Jeg synes, det bliver udvandet og for meget, hvis man starter allerede i oktober eller november, og jeg forstår heller ikke helt dem, der først tager julepynten ned til efter nytår. For mig er det lidt deprimt med al den julepynt, når "the main event" først er overstået. Så her i huset kommer julepynten først op 1. december og ned igen omkring d. 27.

En relativt ny, men meget dejlig juleskik for mig er at lave et kagehus. Jeg har kun gjort det de sidste par år (se de tidligere års hytter her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/kagehus-nu-i-to-etager.html ), men er blevet mere og mere ambitiøs. Dels er det vildt sjovt, og dels er der sådan en sær tilfredsstillelse ved at bygge et hus - også selvom det kun er et lille et af slagsen.

Jeg har prøvet et par forskellige deje, og der er stor forskel på, hvor godt de forskellige deje holder formen - hvilket er ret vigtigt, når man nu skal bygge med den. Den dej, jeg helt klart synes duer bedst, er fra Annemette Voss' dejlige kagebog "Kagekarma", men findes også på nettet her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus). Jeg brugte dobbelt op på opskriften, for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. Derudover er mit bedste tip at stille dejen koldt, inden den rulles ud OG stille den koldt igen, mindst ½ time og gerne længere, efter den er skåret ud (jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads). Så holder dejen formen meget bedre, når den bages. Hvis dejen hæver eller ændrer sig meget under bagningen, kan man dog nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. Derudover skal man, hvis man, som jeg, vil bruge royal icing til at sætte siderne sammen, lave en ret fast royal icing (dvs. putte lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig. Det gør det nemmere at sætte siderne sammen. 

Skabelonen til huset kommer fra den dejlige svenske bog "Pepparkakshus & mera julbus" af Eva Grane og Ylva Norman, men der findes masser af fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template" og se, hvad der sker.

Næste år: Hogwarts! Eller Versailles! Eller Taj Mahal! Eller faktisk kunne jeg godt tænke mig at designe mit eget kagehus. Jeg har heldigvis et helt år til at forberede mig nu.

Rigtig glædelig december!Kommentarer

Populære indlæg