Gå videre til hovedindholdet

Peberkagehus
Wuuhhuuuuu - så blev det e-n-d-e-l-i-g december! 

Jeg er vild med julemåneden, men synes også, den skal holdes inden for rammerne af december. Jeg synes, det bliver udvandet og for meget, hvis man starter allerede i oktober eller november, og jeg forstår heller ikke helt dem, der først tager julepynten ned til efter nytår. For mig er det lidt deprimt med al den julepynt, når "the main event" først er overstået. Så her i huset kommer julepynten først op 1. december og ned igen omkring d. 27.

En relativt ny, men meget dejlig juleskik for mig er at lave et kagehus. Jeg har kun gjort det de sidste par år (se de tidligere års hytter her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/kagehus-nu-i-to-etager.html ), men er blevet mere og mere ambitiøs. Dels er det vildt sjovt, og dels er der sådan en sær tilfredsstillelse ved at bygge et hus - også selvom det kun er et lille et af slagsen.

Jeg har prøvet et par forskellige deje, og der er stor forskel på, hvor godt de forskellige deje holder formen - hvilket er ret vigtigt, når man nu skal bygge med den. Den dej, jeg helt klart synes duer bedst, er fra Annemette Voss' dejlige kagebog "Kagekarma", men findes også på nettet her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus). Jeg brugte dobbelt op på opskriften, for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. Derudover er mit bedste tip at stille dejen koldt, inden den rulles ud OG stille den koldt igen, mindst ½ time og gerne længere, efter den er skåret ud (jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads). Så holder dejen formen meget bedre, når den bages. Hvis dejen hæver eller ændrer sig meget under bagningen, kan man dog nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. Derudover skal man, hvis man, som jeg, vil bruge royal icing til at sætte siderne sammen, lave en ret fast royal icing (dvs. putte lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig. Det gør det nemmere at sætte siderne sammen. 

Skabelonen til huset kommer fra den dejlige svenske bog "Pepparkakshus & mera julbus" af Eva Grane og Ylva Norman, men der findes masser af fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template" og se, hvad der sker.

Næste år: Hogwarts! Eller Versailles! Eller Taj Mahal! Eller faktisk kunne jeg godt tænke mig at designe mit eget kagehus. Jeg har heldigvis et helt år til at forberede mig nu.

Rigtig glædelig december!Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte