Gå videre til hovedindholdet

Nem gumbo med chorizo & rejer


Gumbo er en dejlig krydret simre-ret fra cajun-køkkenet. Jeg forbinder den især med New Orleans. Ikke at jeg nogensinde har været der, desværre, men jeg har mange (alt for mange!) gange set Disney-filmen "Prinsessen og frøen", som foregår i sydstatsbyen, er fuld af jazz, farver og voodoo og har masser af referencer til den gode cajun-mad, herunder gumbo.

Retten kan serveres som suppe, men jeg kan bedst lide at servere den som sammenkogt ret sammen med brune ris.
Nem gumbo med chorizo & rejer (4-6 pers.)
Roux:
1/4 dl rapsolie
25 g. smør
25 g. mel

Krydderiblanding:
2 tsk tørret timian
2 tsk hvidløgspulver
2 tsk løgpulver
2 tsk paprika
1 tsk tørret chili

Derudover:
1 chorizopølse (eller anden god pølse)
250 g. store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 løg
1 rød peber
1 grøn peber
1 gul peber
3 gulerødder
3 stængler bladselleri
1 ds hakket tomat
½ l. god bouillon
Salt & peber

Til servering: Brune ris og hakket persille.

Start med at rense og skære grøntsagerne i små tern. Bland herefter alle krydderierne i en lille skål. 

Herefter laves roux'en: Olie og smør varmes op i en kasserolle til smørret er smeltet. Så tilsættes melet og der røres rundt med piskeris over mellemhøj varme, indtil roux'en begynder at mærkne lidt. Det tager 5-10 min. Hold godt øje med at det ikke brænder på; rør rundt i blandingen stort set hele tiden.

Herefter skæres pølsen i skiver (ca ½ cm tykke) og steges (i eget fedt) i en stor gryde. Når pølsestykkerne er sprøde og stegte tages de op på en tallerken og sættes til side. Roux'en kommes i gryden og varmes op og alle grøntsagerne tilsættes og steges godt igennem, 5-10 min. ved middelhøj varme. 

Tilsæt hallet tomat, bouillon og krydderier. Rør godt rundt og lad retten simre under låg en times tid. 

5 minutter før servering kommes rejer og pølser i og varmes godt igennem.

Server med brune ris og grofthakket persille.

Lav gerne en stor portion - retten smager kun bedre af at få lov at stå og trække smag natten over.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...