Everything bagels


Jeg er vild med bagels pga. deres seje skorpe og faste krumme, som skyldes, at brødet koges i vand, før det bages. Allerbedst er everything bagels, der som navnet antyder, har stort set alt, hvad man kan ønske sig af drys, som giver brødet ekstra tekstur og masser af smag. 

Bagels menes at stamme fra Polen og kan spores helt tilbage til omkring år 1400. Hullet i midten menes at have haft det praktiske formål at gøre brødene nemme at transportere, fordi man kunne komme en pind eller snor igennem dem, og dermed bære mange på én gang uden at ødelægge dem. Idag forbinder man dog nok mest bagels med USA og især New York. New York var da også stedet, hvor jeg smagte min første everything bagel - og i øvrigt fik at vide af sælgeren, at det var "a good choice", fordi den ligger på toppen af "the bagel hierarchy" - hvad end det så er?! Godt smager de ihvertfald.
Everything bagels (8 stk)
Dej:
25 g gær
1 tsk sukker
3 dl lunken vand
1½ tsk salt
400-450 g mel

Everything-mix:
2 spsk sesam
1 spsk mørke birkes
1 tsk groft salt
½ tsk tørret hvidløg
½ tsk tørret løg

Desuden:
1 æg
Maltsirup eller flydende honning
Salt

Dej:
Opløs gæren i vandet i en røreskål og drys sukkeret i. Lad stå 5 minutter.

Kom herefter salt samt det meste af melet i. Ælt eller rør på en røremaskine i 10 min til dejen er blank og lækker. Dejen skal være ret fast i det, men kom heller ikke så meget mel i, at den bliver tør.

Læg et rent klæde over dejen, og lad den hæve i 1 time på et lunt sted.

Slå dejen ned og tag den ud på en meldrysset flade. Del dejen i 8 lige store dele. Vil du lave helt almindeligt udseende bagels, ruller du dejen til boller og laver et hul i midten med en finger. Hvis du vil have snoede bagels (som på billedet), ruller du hver bolle til en pølse på ca. 30 cm, som bøjes på midten, og hver del snoes om hinanden og samles til en cirkel (se billeder herunder). Brug evt. en anelse vand til at få enderne til at hænge godt sammen.


Bollerne lægges med god afstand på to bageplader med bagepapir, dækkes med et rent klæde og hæver igen 20 min.

Imens blandes alle ingredienserne til everthing-mix'et i en lille skål. Pisk ægget sammen i en anden lille skål. Desuden koges vand op i en stor gryde (ca.3-4 liter vand). Når vandet koger, skrues ned, så det simrer og maltsirup/honning og salt tilsættes. Varm ovnen op tol 200 grader varmluft.

Nu skal bollerne koges en eller to ad gangen i vandet. Brug en hulske til forsigtigt at lægge dem ned i vandet. Lad dem svømme rundt et lille minut og vend dem så om, så den anden side også kommer under vand et minuts tid. Tag forsigtigt op med en hulske, hvos bollen drypper godt af. Læg den herefter tilbage på bagepapiret, hvor den pensles med lidt æg og drysses med en god portion everything-mix.

Når alle bollerne har været turen igennem, bages de i 14-16 minutter til de er gyldne og gennembagte. 

Smager godt både lune og afkølede og kan fint klare at blive frosset ned.

Kommentarer

Populære indlæg