Lynhurtig vegetarisk kung pao - og en bog-anmeldelse


Nåmen, jeg har læst en bog.

Bogen hedder "The vegetarian" ("Vegetaren") og er skrevet af den sydkoreanske forfatter Han Kang og har vundet flere priser og fået fantastiske anmeldelser både internationalt og i Danmark. Og så får jeg det altid sådan, at så må den jo være god, og hvis jeg ikke synes det, må det være mig, der har misforstået noget eller bare ikke er snu nok til at forstå pointen - og sådan har jeg det med denne bog.

Bogen handler om Yeong-Hye, som er en stilfærdig og undseelig kvinde - lige indtil hun vækker sine omgivelsers opmærksomhed og voldsomme reaktioner ved at blive vegetar. Når hun bliver afkrævet en forklaring på, hvorfor hun ikke vil spise kød, svarer hun blot: "Jeg havde en drøm".  

Historien om Yeong-Hye fortælles af hendes (meget usympatiske) mand, hendes svoger, som er en mislykket videokunstner, og hendes hårdtarbejdende søster, og i løbet af fortællingen bliver Yeong-Hye mere og mere ekstrem i sin vegetarisme. 

Bogen giver et interessant og kritisk indblik i familiemønstret i et mandsdomineret samfund, men på trods af voldsomme scener, blev jeg bare aldrig rigtig grebet af historien, måske mest fordi jeg savnede Yeong-Hyes egen synsvinel på tingene, som man kun introduceres for i meget korte glimt. Stemningen i bogen er tit surrealistisk og nærmest drømmede, så jeg tog mig selv i at sidde og længes efter at genlæse "1Q84" af Haruki Murakami - og jeg vil nok hellere gribe ud efter én af hans bøger end at læse mere af Han Kang. 

Dagens ret er vegetarisk! Den er dog ikke koreansk, men derimod kinesisk. Den tager under ½ time at lave og er derfor perfekt som hurtig aftensmad eller frokost (til os, der ikke er så begejstrede for rugbrød).

Velbekomme:
祝您好胃口

Lynhurtig vegetarisk kung pao (2 pers)
Sauce:
3 spsk soya
½ tsk sesamolie
1 spsk risvinseddike (eller lys eddike)
1 spsk sukker
Ca. 1 tsk stærk chilisauce

300 g nudler (jeg brugte udon nudler)
1 rød peber
½ broccoli
2 gulerødder

Saltede peanuts
Sesanfrø

Kog nudlerne i rigeligt med vand efter anvisningen på pakken.

Imens gøres grøntsagerne i stand: Gulerødderne skrælles og skæres i tynde stave, broccolien skyldes og deles i små buketter, og den røde peber skyldes og skæres i stave.

Bland ingredienserne til saucen sammen og kom saucen i en pande, hvor det varmes op. Grøntsagerne kommes i og lynsteges ved god varme et par minutter. Hæld vandet fra nudlerne og lad dem dryppe af. Hæld dem i panden og vend godt rundt, så de er dækket af saucen og grøntsagerne er godt fordelt. 

Server straks med et godt drys saltede peanuts og sesamfrø.

Kommentarer

Populære indlæg