Gå videre til hovedindholdet

Norsk lefse


Jeg har delt kontor med rigtigt mange dejlige mennesker gennem tiden, og engang delte jeg kontor med en nordmand (som faktisk var en kvinde, men hvad kalder man egentlig det? En nordkvinde?). Vi talte om mange sjove ting, og bl.a. er det hende, der lærte mig, at "morgenbrød" på norsk betyder morgen-erektion - og det kan der faktisk komme mange sjove misforståelser ud af, når man bor i Danmark. Derudover talte hun meget varmt om lefse, som er en form for norske fladbrød lavet på kartoffel. Især kan jeg huske, at hun fortalte, at det var meget vigtigt, at kartoflerne blev most helt fint, så der ingen klumper var, og at nogen faktisk bruger nylonstrømper til at presse kartoflerne igennem, for at få mosen helt fin og klump-fri.

Den slags længder er jeg dog ikke gået til her (jeg brugte en kartoffelpresser købt i Ikea), men jeg vil helt sikkert give hende ret i, at lefse er en skøn spise. De ligner tortillaer, men er bløde som pandekager med en mild smag af kartoffel. 

Traditionelt rulles lefse sammen eller spises i lag med f.eks. ost eller kanelsukker. Jeg synes dog også, de passer fint til at blive brugt som almindelige fladbrød med fyld. Hermed anbefalet. 

God appetitt!
Lefse (8 stk)
½ kg kartofler
50 g smør
1 dl mælk ell. fløde
½ tsk fint salt
120-150 g mel

Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand indtil de er meget mørre. Hæld vandet fra og mos kartoflerne meget fint (evt. gennem en sigte eller lignende), så der ikke er nogen klumper i. Skær smørret i mindre stykker og kom det i kartoflerne. Rør rundt til smørret er helt smeltet. Hæld mælk og salt i og bland godt. Lad køle helt af.

Når kartoflerne er kølet helt af, blandes det meste af melet i. Hold lidt igen med melet - dejen skal hænge sammen og være håndterbar, men ikke for fast/tør. Hæld dejen ud på en meldækket fladet og ælt den igennem et minuts tid.
Form den til en kugle og del denne i 8 lige store stykker (se herunder).
Rul de 8 dele til kugler og læg dem under et rent klæde. Drys lidt mere mel på bordet og rul forsigtigt dejen ud til fladbrød, der er ca 1-2 mm tykke (se herunder). 
Varm en pande op og steg fladbrødene på den tørre pande en ad gangen 2-3 min. på hver side ved middelhøj varme. De er lidt skrøbelige inden de bliver stegt, så brug en kagerulle til at få lagt dem på panden: Rul forsigtigt det rå fladbrød omkring kagenrullen, og rul den så forsigtigt over på panden. 
Læg de færdige lefse på en tallerken og læg et rent klæde over. 

Herefter er fladbrødene klar til at blive fyldt med alskens lækkerier. Jeg har puttet tun, rødløg, tomater, salat og kapers i, men de passer godt til både sødt og salt fyld.



Kommentarer

  1. Hej. Dette er ikke lefse, men lompe!

    SvarSlet
  2. Tak for din besked! Så vidt jeg har kunnet læse mig til er der ikke den store forskel på lefse og lompe (og begge har fantastiske navne). Kan du mon forklare hvad forskellen ligger i, hvis du ser beskeden her? Tak:-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...