Gå videre til hovedindholdet

Norsk lefse


Jeg har delt kontor med rigtigt mange dejlige mennesker gennem tiden, og engang delte jeg kontor med en nordmand (som faktisk var en kvinde, men hvad kalder man egentlig det? En nordkvinde?). Vi talte om mange sjove ting, og bl.a. er det hende, der lærte mig, at "morgenbrød" på norsk betyder morgen-erektion - og det kan der faktisk komme mange sjove misforståelser ud af, når man bor i Danmark. Derudover talte hun meget varmt om lefse, som er en form for norske fladbrød lavet på kartoffel. Især kan jeg huske, at hun fortalte, at det var meget vigtigt, at kartoflerne blev most helt fint, så der ingen klumper var, og at nogen faktisk bruger nylonstrømper til at presse kartoflerne igennem, for at få mosen helt fin og klump-fri.

Den slags længder er jeg dog ikke gået til her (jeg brugte en kartoffelpresser købt i Ikea), men jeg vil helt sikkert give hende ret i, at lefse er en skøn spise. De ligner tortillaer, men er bløde som pandekager med en mild smag af kartoffel. 

Traditionelt rulles lefse sammen eller spises i lag med f.eks. ost eller kanelsukker. Jeg synes dog også, de passer fint til at blive brugt som almindelige fladbrød med fyld. Hermed anbefalet. 

God appetitt!
Lefse (8 stk)
½ kg kartofler
50 g smør
1 dl mælk ell. fløde
½ tsk fint salt
120-150 g mel

Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand indtil de er meget mørre. Hæld vandet fra og mos kartoflerne meget fint (evt. gennem en sigte eller lignende), så der ikke er nogen klumper i. Skær smørret i mindre stykker og kom det i kartoflerne. Rør rundt til smørret er helt smeltet. Hæld mælk og salt i og bland godt. Lad køle helt af.

Når kartoflerne er kølet helt af, blandes det meste af melet i. Hold lidt igen med melet - dejen skal hænge sammen og være håndterbar, men ikke for fast/tør. Hæld dejen ud på en meldækket fladet og ælt den igennem et minuts tid.
Form den til en kugle og del denne i 8 lige store stykker (se herunder).
Rul de 8 dele til kugler og læg dem under et rent klæde. Drys lidt mere mel på bordet og rul forsigtigt dejen ud til fladbrød, der er ca 1-2 mm tykke (se herunder). 
Varm en pande op og steg fladbrødene på den tørre pande en ad gangen 2-3 min. på hver side ved middelhøj varme. De er lidt skrøbelige inden de bliver stegt, så brug en kagerulle til at få lagt dem på panden: Rul forsigtigt det rå fladbrød omkring kagenrullen, og rul den så forsigtigt over på panden. 
Læg de færdige lefse på en tallerken og læg et rent klæde over. 

Herefter er fladbrødene klar til at blive fyldt med alskens lækkerier. Jeg har puttet tun, rødløg, tomater, salat og kapers i, men de passer godt til både sødt og salt fyld.Kommentarer

  1. Hej. Dette er ikke lefse, men lompe!

    SvarSlet
  2. Tak for din besked! Så vidt jeg har kunnet læse mig til er der ikke den store forskel på lefse og lompe (og begge har fantastiske navne). Kan du mon forklare hvad forskellen ligger i, hvis du ser beskeden her? Tak:-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte