Norsk lefse


Jeg har delt kontor med rigtigt mange dejlige mennesker gennem tiden, og engang delte jeg kontor med en nordmand (som faktisk var en kvinde, men hvad kalder man egentlig det? En nordkvinde?). Vi talte om mange sjove ting, og bl.a. er det hende, der lærte mig, at "morgenbrød" på norsk betyder morgen-erektion - og det kan der faktisk komme mange sjove misforståelser ud af, når man bor i Danmark. Derudover talte hun meget varmt om lefse, som er en form for norske fladbrød lavet på kartoffel. Især kan jeg huske, at hun fortalte, at det var meget vigtigt, at kartoflerne blev most helt fint, så der ingen klumper var, og at nogen faktisk bruger nylonstrømper til at presse kartoflerne igennem, for at få mosen helt fin og klump-fri.

Den slags længder er jeg dog ikke gået til her (jeg brugte en kartoffelpresser købt i Ikea), men jeg vil helt sikkert give hende ret i, at lefse er en skøn spise. De ligner tortillaer, men er bløde som pandekager med en mild smag af kartoffel. 

Traditionelt rulles lefse sammen eller spises i lag med f.eks. ost eller kanelsukker. Jeg synes dog også, de passer fint til at blive brugt som almindelige fladbrød med fyld. Hermed anbefalet. 

God appetitt!
Lefse (8 stk)
½ kg kartofler
50 g smør
1 dl mælk ell. fløde
½ tsk fint salt
120-150 g mel

Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand indtil de er meget mørre. Hæld vandet fra og mos kartoflerne meget fint (evt. gennem en sigte eller lignende), så der ikke er nogen klumper i. Skær smørret i mindre stykker og kom det i kartoflerne. Rør rundt til smørret er helt smeltet. Hæld mælk og salt i og bland godt. Lad køle helt af.

Når kartoflerne er kølet helt af, blandes det meste af melet i. Hold lidt igen med melet - dejen skal hænge sammen og være håndterbar, men ikke for fast/tør. Hæld dejen ud på en meldækket fladet og ælt den igennem et minuts tid.
Form den til en kugle og del denne i 8 lige store stykker (se herunder).
Rul de 8 dele til kugler og læg dem under et rent klæde. Drys lidt mere mel på bordet og rul forsigtigt dejen ud til fladbrød, der er ca 1-2 mm tykke (se herunder). 
Varm en pande op og steg fladbrødene på den tørre pande en ad gangen 2-3 min. på hver side ved middelhøj varme. De er lidt skrøbelige inden de bliver stegt, så brug en kagerulle til at få lagt dem på panden: Rul forsigtigt det rå fladbrød omkring kagenrullen, og rul den så forsigtigt over på panden. 
Læg de færdige lefse på en tallerken og læg et rent klæde over. 

Herefter er fladbrødene klar til at blive fyldt med alskens lækkerier. Jeg har puttet tun, rødløg, tomater, salat og kapers i, men de passer godt til både sødt og salt fyld.Kommentarer

Populære indlæg