Gå videre til hovedindholdet

Deep dish pæretærte


Det sker ikke sjældent her i det sene efterår, at vi i vores lille husholdning ligger inde med en hel del pærer, som må betegnes som værende plettede og bløde og lige på grænsen af det spiselige. Min teori er, at det er, fordi pærer er så helt specielt lækre her om efteråret, at vi er flere i familien, der akkumulerer dem: Min mand køber pærer til os, min mor køber pærer til os, og jeg køber pærer til os.

Derfor må man jo finde på noget at bruge disse lækre pærer til, før de bliver helt uspiselige. Den klassiske pæretærte er et godt bud, men hvis man - som vi - virkelig har en hel del pærer i overskud, kan man søge tilflugt i det søde amerikanske køkken og lave en deep dish tærte, hvor der er plads til ekstra mange pærer. Ligesom den klassiske pæretærte smager denne tærte rigtig godt lun med enten vanilleis eller creme fraiche.
Deep dish pæretærte (6-8 pers.)
Mørdej:
300 g mel
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand 

Fyld:
6-8 modne pærer
Saft fra ½ citron
2½ tsk kanel
1 dl brun farin
1 spsk mel

Herudover:
Æg til pensling
Lidt ekstra smør til tærteformen

Dej:
Bland mel, kardemomme og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 

Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet ½ times tid.

Skræl pærerne og fjern kernehusene. Skær pærerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend pærestykkerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes farin, mel og kanel. Blandingen hældes over pærerne og igen vendes de rundt, så de alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.

Smør en dyb tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porøs, så sørg for at have lidt mel under og evt. på dejen, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. Flyt nu forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom pærerne i og læg dem, så de ligger rimeligt fladt.

Brug småkageforme til at udstikke fine former, som kan bruges til at pynte tærten (jeg har brugt efterårs-agtige blade-udstikkere). Læg dej-stykkerne ovenpå pærerne i et ikke-for-tykt lag. Pensl forsigtigt  den øverste del af tærten med sammenpisket æg.

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til tærten efter 20 min., og dæk den med sølvpapir, hvis den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...