Deep dish pæretærte


Det sker ikke sjældent her i det sene efterår, at vi i vores lille husholdning ligger inde med en hel del pærer, som må betegnes som værende plettede og bløde og lige på grænsen af det spiselige. Min teori er, at det er, fordi pærer er så helt specielt lækre her om efteråret, at vi er flere i familien, der akkumulerer dem: Min mand køber pærer til os, min mor køber pærer til os, og jeg køber pærer til os.

Derfor må man jo finde på noget at bruge disse lækre pærer til, før de bliver helt uspiselige. Den klassiske pæretærte er et godt bud, men hvis man - som vi - virkelig har en hel del pærer i overskud, kan man søge tilflugt i det søde amerikanske køkken og lave en deep dish tærte, hvor der er plads til ekstra mange pærer. Ligesom den klassiske pæretærte smager denne tærte rigtig godt lun med enten vanilleis eller creme fraiche.
Deep dish pæretærte (6-8 pers.)
Mørdej:
300 g mel
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand 

Fyld:
6-8 modne pærer
Saft fra ½ citron
2½ tsk kanel
1 dl brun farin
1 spsk mel

Herudover:
Æg til pensling
Lidt ekstra smør til tærteformen

Dej:
Bland mel, kardemomme og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 

Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet ½ times tid.

Skræl pærerne og fjern kernehusene. Skær pærerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend pærestykkerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes farin, mel og kanel. Blandingen hældes over pærerne og igen vendes de rundt, så de alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.

Smør en dyb tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porøs, så sørg for at have lidt mel under og evt. på dejen, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. Flyt nu forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom pærerne i og læg dem, så de ligger rimeligt fladt.

Brug småkageforme til at udstikke fine former, som kan bruges til at pynte tærten (jeg har brugt efterårs-agtige blade-udstikkere). Læg dej-stykkerne ovenpå pærerne i et ikke-for-tykt lag. Pensl forsigtigt  den øverste del af tærten med sammenpisket æg.

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til tærten efter 20 min., og dæk den med sølvpapir, hvis den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg