Den helt fantastiske rejesalat: Skagenröra

Winter is coming, sådan for alvor nu. November kan lige gå an, fordi den jo egentlig bare er opvarmning til fantastiske december, hvor der skal jules og hygges og holdes ferie. Men januar! Jeg kan ikke rigtigt komme på nogen formildende omstændigheder ved januar, hvor det er alt for mørkt, vådt og koldt, og der stadig er masser af vinter tilbage, inden forårets komme. Faktisk er det eneste jeg sådan rigtig ser frem til i januar, at min dejlige veninde Mette holder fødselsdag. Hendes fødselsdage er altid fulde af skønne, sjove veninder, masser af snak og grin og ikke mindst den dejligste mad; herunder en helt fantastisk rejesalat, som jeg tror, flere af Mettes fødselsdagsgæster ville tage som en personlig fornærmelse, hvis der ikke kom sådan en stor skålfuld af på bordet (jeg ville ihvertfald!).

Denne fantastiske rejesalat har jeg nu udbedt mig opskriften på, og Mette kunne fortælle, at den stammer fra den fine blog http://www.hjemmehosxenia.dk/. Da jeg fandt opskriften på hjemmesiden, kunne jeg se, at der faktisk var tale om den svenske klassiker Skagenröra, som blev skabt af den svenske kok Tore Wretman under en kapsejllads (der bl.a. rundede Skagen) i 1950'erne. Mette har lavet nogle små ændringer (forbedringer, synes jeg) i salaten, og selvom den typisk forbindes med sol og sommer, synes jeg egentlig, den kan spises året rundt og vil være et hit på enhver buffet eller ved enhver julefrokost. Smager godt på rugbrød og hvidt brød, men kan også serveres på klassisk svensk vis i en halveret avocado eller bagt kartoffel.
Rejesalat/Skagenröra (forret til 4 pers.)
Dressing
50g neutral flødeost 
50g mayonaise
Citronsaft af ½ citron
Et bundt dild og et bundt purløg klippet/skåret i små stykker
Salt og peber

Salat
200 g. rejer i lage, 
Blandet grøn salat
10-15 små tomater skåret i halve
1 avocado skåret i store bidder

Lad rejerne dryppe af på et stykke køkkenrulle. Alle ingredienserne til dressingen røres sammen, og rejerne vendes i. Salaten vaskes, tørres og lægges i bunden af en skål. Fordel rejesalaten ovenpå og pynt med avocado i skiver og små tomater. Server med et godt surdejsbrød og citronbåde.

Kommentarer

Populære indlæg