Gå videre til hovedindholdet

Den helt fantastiske rejesalat: Skagenröra





Winter is coming, sådan for alvor nu. November kan lige gå an, fordi den jo egentlig bare er opvarmning til fantastiske december, hvor der skal jules og hygges og holdes ferie. Men januar! Jeg kan ikke rigtigt komme på nogen formildende omstændigheder ved januar, hvor det er alt for mørkt, vådt og koldt, og der stadig er masser af vinter tilbage, inden forårets komme. Faktisk er det eneste jeg sådan rigtig ser frem til i januar, at min dejlige veninde Mette holder fødselsdag. Hendes fødselsdage er altid fulde af skønne, sjove veninder, masser af snak og grin og ikke mindst den dejligste mad; herunder en helt fantastisk rejesalat, som jeg tror, flere af Mettes fødselsdagsgæster ville tage som en personlig fornærmelse, hvis der ikke kom sådan en stor skålfuld af på bordet (jeg ville ihvertfald!).

Denne fantastiske rejesalat har jeg nu udbedt mig opskriften på, og Mette kunne fortælle, at den stammer fra den fine blog http://www.hjemmehosxenia.dk/. Da jeg fandt opskriften på hjemmesiden, kunne jeg se, at der faktisk var tale om den svenske klassiker Skagenröra, som blev skabt af den svenske kok Tore Wretman under en kapsejllads (der bl.a. rundede Skagen) i 1950'erne. Mette har lavet nogle små ændringer (forbedringer, synes jeg) i salaten, og selvom den typisk forbindes med sol og sommer, synes jeg egentlig, den kan spises året rundt og vil være et hit på enhver buffet eller ved enhver julefrokost. Smager godt på rugbrød og hvidt brød, men kan også serveres på klassisk svensk vis i en halveret avocado eller bagt kartoffel.
Rejesalat/Skagenröra (forret til 4 pers.)
Dressing
50g neutral flødeost 
50g mayonaise
Citronsaft af ½ citron
Et bundt dild og et bundt purløg klippet/skåret i små stykker
Salt og peber

Salat
200 g. rejer i lage, 
Blandet grøn salat
10-15 små tomater skåret i halve
1 avocado skåret i store bidder

Lad rejerne dryppe af på et stykke køkkenrulle. Alle ingredienserne til dressingen røres sammen, og rejerne vendes i. Salaten vaskes, tørres og lægges i bunden af en skål. Fordel rejesalaten ovenpå og pynt med avocado i skiver og små tomater. Server med et godt surdejsbrød og citronbåde.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...