Shish kebab med couscous og grillede grøntsager


Da jeg er aftensmads-mageren her i huset, har jeg på min families vegne bestemt, at vi for klimaets og dyrevelfærdens skyld skal spise en hel del mindre kød, end vi gjorde engang. Og jeg synes selv, det går ret godt (jeg har faktisk ikke spurgt min familie, hvad de synes), og jeg savner ikke mere kød i dagligdagen. Vi har dog ikke helt afskrevet kødretter, men jeg synes, at det at jeg bevidst laver færre kødretter, betyder at de gange vi så får kød, skal det også være en i orden ret; ikke bare kød af dårlig kvalitet eller oprindelse og ikke bare en ret, der tilfældigvis også er kød i.

I shish kebab spiller kødet virkelig en hovedrolle. Faktisk er kebab det persiske ord for grillet kød, og shish kebab er spyd med kød og grøntsager. Ofte bruges hele kødstykker i shish kebab, men jeg har her brugt hakket kød, fordi man så kan blande masser af lækre krydderier i og få kød, der både er saftigt og fuldt af smag. Sammen med couscous og masser af grøntsager er det her i al beskedenhed en temmelig fantastisk ret.

Og hey - breaking news! Kebab smager ikke kun godt, når man er på vej hjem fra en bytur og har fråderen på. Den hjemmelavede slags er et relativt overskueligt hverdags-projekt, som også fungerer fint som en gæste-ret til mange.  

Shish kebab med couscous og grillede grøntsager (4 sultne pers)

Shish kebab-spyd
400 g hakket oksekød eller lammekød (eller en blanding af de to); ikke alt for lav fedtprocent
1½ tsk løgpulver
1½ tsk hvidløgspeber
1½ tsk koriander
Salt & peber
2 store rød peber
1 stort rødløg
Lidt olivenolie til stegning
8 træspyd
Evt lidt persille til servering
Evt en citron

Couscous
300 g couscous
4½ dl koldt vand
1 tsk fint salt
Saft fra 1 lille citron
½ dl god ekstra jomfru olivenolie
1 aubergine + lidt olivenolie til stegning
1 rød peber
1 lille rødløg
En håndfuld blandede friske krydderurter (f.eks mynte, koriander, basilikum)

Shish-kebab-spyd
Køm kødet i en skål og ælt det godt sammen med alle krydderierne, samt salt og peber. Form 24 små kødboller. Dæk kødbollerne til og stil dem i køleskabet og lad dem stå og trække lidt med krydderierne, gerne et par timer eller bare mens du forbereder grøntsagerne. 

Skær rød peber og rødløg i mundrette tern.

Sæt skiftevis rød peber, løg og kødboller på de otte træspyd og steg kødspydene i lidt olivenolie på en varm pande (gerne en grillpande, hvis du har). Vend spydene rundt så kødet steges på alle sider. Steg til kødet er gennemstegt, ca. 10 min.

Skær evt. en citron over og steg den med. Det giver virkelig lækker og frisk citronsaft, som kan kommes ud over retten.

 Lav couscous'en, imens kødet steger. 

Couscous
Skær auberginen i små tern og steg i lidt olivenolie til de er helt bløde og lækre.

Kom couscous'en i en skål og hæld den kolde vand over. Lad stå 3-4 min til alt vandet er optaget af couscous'en. Smag på den - er den stadig meget knasende, så kom ½ dl mere vand i, og lad det blive optaget. Bland herefter salt i og så olivenolie og citronsaft. Rør godt.

Skær den røde peber og rødløget i små tern og kom dem i couscous'en sammen med auberginen. Skær eller riv krydderurterne groft og kom dem i salaten. Bland godt.

Server hele herligheden så snart kødspydende er færdige. Drys gerne med lidt frisk persille.

Kommentarer

Populære indlæg