Gå videre til hovedindholdet

Tex-mex vegetar burgerPå det seneste er der udkommet flere vegetar/veganer-burger bøger, f.eks. "Green Burgers" af Martin Nordin og "Veggie Burger Atelier" af Nina Olsson. Begge disse bøger har mundvandsfremkaldende og smukke burger-billeder og har givet mig lyst til at prøve at kreere min egen vegetar-burger. Ikke mindst fordi "Spis mindre kød"-kampagnen fortsætter  for fuld damp her i huset i miljøets og dyrevelfærdens navn. 

Jeg kastede mig ud i at lave en tex-mex burger, fordi jeg tænkte, at tex-mex ville være svært at fejle fuldstændigt med (en god avocado og nacho chips kan jo redde det meste). Selve burger-"bøffen" er dog primært lavet med de ret u-mexikanske ingredienser aubergine og champignon, da jeg tænkte, at sådan en vegetar-bøf er nødt til at have noget saft og kraft. Og jeg synes da helt ærligt også, at den fungerede supergodt - ikke mindst fordi der også kom chilibønner i, som både gav tekstur og tex-mex smag til "bøffen". 

Jeg synes i al beskedenhed, at denne vegetar-burger smager fantastisk og savnede overhovedet ikke en rigtig kødbøf. Det er en lille smule mere tidskrævende at forberede grøntsagerne til "bøffen" end blot at forme og stege almindeligt hakkekød, men det drejer sig ikke om mange minutter og er slet ikke så uoverskueligt, som jeg egentlig havde frygtet. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg kaster mig ud i at lave vegetar-burger!
Tex-mex vegetar burger (4 stk)
"Bøf"
1½ dl havregryn
2 + 2 spsk olivenolie
1 aubergine
250 g champignon
1 ds chili beans, drænet
Salt og peber

Derudover:
4 burgerboller (her er brugt surdejsboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/03/nemme-surdejs-boller.html), eller almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/06/grove-brugerboller.html) eller købte (burger)boller.
Taco-sauce 
1 avocado i skiver
Rå eller syltede rødløg i skiver (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)
Frisk koriander
Nacho chips!

"Bøf"
Kom havregrynene i en foodprocesser og blend det til en grov mel (eller brug en stavblender). 

Skær aubergine og champignon i hhv. tern og skiver på ca. 1 cm. Steg dem i 2 spsk olie på en middelvarm pande, til de er bløde og gennemstegte - 10-15 minutter. Kom dem ned i foodprocessoren til havregrynene sammen med halvdelen af chilibønnerne. Blend nu ½-1 minut til du har en blød masse, hvor der stadig er nogle små stykker champignon og aubergine tilbage (massen skal ikke være helt "grødet", men have lidt tekstur). Smag til med salt og peber og bland resten af de hele chili bønner i (de skal ikke blendes i, men give bøffen mere struktur).

Varm 2 spsk olie op på panden og form 4 flade "bøffer", der passer i størrelse til burgerbollerne. Steg dem ved relativt hård varme. "Bøfferne" er meget bløde, så brug en god, bred spatel til at vende dem med - kom godt ind under "bøffen" og vend dem forsigtigt men bestemt, så de ikke går i stykker. Steg 3-4 min på begge sider, til "bøfferne" er sprøde på siderne og gennemvarme.

Lun burgerbollerne i ovnen. Skær dem over og smør begge halvdele med et generøst lag tacosauce. Læg en "bøf" på hver underbolle. Kom avocado-skiver, rødløg, frisk koriander på "bøffen" og læg top-bollen på. Server med rigeligt med nacho chips (som evt. også kan puttes ind i selve burgeren, hvis man mener, man kan gabe så højt). Spises straks.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte