Tex-mex vegetar burgerPå det seneste er der udkommet flere vegetar/veganer-burger bøger, f.eks. "Green Burgers" af Martin Nordin og "Veggie Burger Atelier" af Nina Olsson. Begge disse bøger har mundvandsfremkaldende og smukke burger-billeder og har givet mig lyst til at prøve at kreere min egen vegetar-burger. Ikke mindst fordi "Spis mindre kød"-kampagnen fortsætter  for fuld damp her i huset i miljøets og dyrevelfærdens navn. 

Jeg kastede mig ud i at lave en tex-mex burger, fordi jeg tænkte, at tex-mex ville være svært at fejle fuldstændigt med (en god avocado og nacho chips kan jo redde det meste). Selve burger-"bøffen" er dog primært lavet med de ret u-mexikanske ingredienser aubergine og champignon, da jeg tænkte, at sådan en vegetar-bøf er nødt til at have noget saft og kraft. Og jeg synes da helt ærligt også, at den fungerede supergodt - ikke mindst fordi der også kom chilibønner i, som både gav tekstur og tex-mex smag til "bøffen". 

Jeg synes i al beskedenhed, at denne vegetar-burger smager fantastisk og savnede overhovedet ikke en rigtig kødbøf. Det er en lille smule mere tidskrævende at forberede grøntsagerne til "bøffen" end blot at forme og stege almindeligt hakkekød, men det drejer sig ikke om mange minutter og er slet ikke så uoverskueligt, som jeg egentlig havde frygtet. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg kaster mig ud i at lave vegetar-burger!
Tex-mex vegetar burger (4 stk)
"Bøf"
1½ dl havregryn
2 + 2 spsk olivenolie
1 aubergine
250 g champignon
1 ds chili beans, drænet
Salt og peber

Derudover:
4 burgerboller (her er brugt surdejsboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/03/nemme-surdejs-boller.html), eller almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/06/grove-brugerboller.html) eller købte (burger)boller.
Taco-sauce 
1 avocado i skiver
Rå eller syltede rødløg i skiver (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)
Frisk koriander
Nacho chips!

"Bøf"
Kom havregrynene i en foodprocesser og blend det til en grov mel (eller brug en stavblender). 

Skær aubergine og champignon i hhv. tern og skiver på ca. 1 cm. Steg dem i 2 spsk olie på en middelvarm pande, til de er bløde og gennemstegte - 10-15 minutter. Kom dem ned i foodprocessoren til havregrynene sammen med halvdelen af chilibønnerne. Blend nu ½-1 minut til du har en blød masse, hvor der stadig er nogle små stykker champignon og aubergine tilbage (massen skal ikke være helt "grødet", men have lidt tekstur). Smag til med salt og peber og bland resten af de hele chili bønner i (de skal ikke blendes i, men give bøffen mere struktur).

Varm 2 spsk olie op på panden og form 4 flade "bøffer", der passer i størrelse til burgerbollerne. Steg dem ved relativt hård varme. "Bøfferne" er meget bløde, så brug en god, bred spatel til at vende dem med - kom godt ind under "bøffen" og vend dem forsigtigt men bestemt, så de ikke går i stykker. Steg 3-4 min på begge sider, til "bøfferne" er sprøde på siderne og gennemvarme.

Lun burgerbollerne i ovnen. Skær dem over og smør begge halvdele med et generøst lag tacosauce. Læg en "bøf" på hver underbolle. Kom avocado-skiver, rødløg, frisk koriander på "bøffen" og læg top-bollen på. Server med rigeligt med nacho chips (som evt. også kan puttes ind i selve burgeren, hvis man mener, man kan gabe så højt). Spises straks.

Kommentarer

Populære indlæg