Cruffins med blåbær
Cruffins! En nem croissant eller en besværlig muffin?

En cruffin er i bund og grund en croissant bagt i en muffin-form. Selvom man umiddelbart skulle tro, at det var en amerikansk opfindelse, stammer de oprindeligt (ifølge Wikipedia) fra Australien. 

Cruffins udmærker sig i mine øjne ved at være væsentligt nemmere at bage end croissanter, hvor dejen skal foldes og hvile og køles ned igen og igen, og hvor man i det hele taget skal være hysterisk nøjagtig under hele processen. Cruffins er - indrømmet - noget mere besværlige end de muffins, de næsten deler navn med, men de er ikke svære at lave, de er mindre tidskrævende end croissanter, og man behøver ikke i samme grad at være så forsigtig igennem hele processen. Og så ser de så fine ud og smager virkelig skønt! I opskriften herunder har jeg illustreret hele processen med billeder, men hvis man søger på "cruffins" på Youtube, ligger der også flere gode videoer, der viser, hvordan man laver sådan nogle banditter. 

Spis dem som de er (gerne lune fra ovnen) eller drysset med lidt flormelis. Eller skær dem over og fyld dem med syltetøj eller creme eller is eller... 

Hvis man har mod på det, kan man lave en stor portion cruffins, for de kan fint fryses og derefter tøes op i ovnen ved ikke for hård varme (ca. 125 grader).


Cruffins med blåbær (12 stk)
25 g gær
3 dl lunkent vand
400 g mel + ekstra til udrulning
1 tsk fint salt
50 g smør, rumtemperatur 
+200 g smør, rumtemperatur

1 æg
2 tsk sukker
125 g friske blåbær
Evt lidt flormelis til drys

Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan blive blødt!

Opløs gæret i vandet. Tilsæt salt og det meste af melet. Kør dejen på en røremaskine i ca. 3 min. Dejen skal være ret fast. Hvis den slet ikke kan hænge sammen, tilsættes lidt mere vand. Tilsæt de 50 g smør ad flere omgange til smørret er helt optaget i dejen og rør herefter i 10 min. på røremaskinen.

Lad dejen hæve overdækket og lunt i 1 time.

Tag dejen ud på køkkenbordet og del den i 6 dele, som rulles til boller og dækkes til med et rent viskestykke.

Rul nu en ad gangen hver bolle meget tyndt ud. Dejen skal være ca. 10 cm x 50 cm (se herunder). Brug så lidt mel som muligt til udrulningen, mens du stadig sikrer dig, at dejen ikke hænger fast i bordet.
Del de 200 g smør op i 6 dele, og fordel 1/6 af den nu helt bløde (men ikke smeltede!) smør på dejen.
Fordel med fingrene smørret ud over hele dejen. Vær forsigtig så den tynde dej ikke sprækker.
Rul dejen ret stramt sammen til en lille, tyk pølse.

Rul pølsen så den bliver ca 20 cm lang og skær den forsigtigt midt over med en skarp kniv.
Sno hver halvdel sammen omkring sig selv til en slags halvknude (se herunder), som placeres i hver sin muffinform. Muffinformen behøver ikke at være smurt, da der er så meget smør i cruffins'ene. Fortsæt på samme måde med resten af bollerne.
Lad cruffins'ene hæve (gerne et køligt sted; dog ikke i køleskabet) med et klæde over til de er næsten dobbelt størrelse, omkring 1½ time.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Pisk ægget let sammen og pensl hver cruffin let med æg, drys med lidt sukker og nogle blåbær.

Bages midt i ovnen i 20-25 min til de er sprøde og færdigbagte.

Lad dem afkøle let i ovnen, inden de tages ud af formen. Drys evt. med lidt flormelis.

Kommentarer

Populære indlæg