Nordisk forårs-fad
Så er det da endelig-endelig  og langt om længe blevet ægte forår (sådan ind i mellem), og hvor Ronja Røverdatter bruger sit forårs-skrig til at byde foråret velkommen, har jeg til samme formål kreeret dette forårsfad, der er fyldt med alle de godter foråret har at byde på rent madmæssigt, som f.eks. asparges, rabarber, radisser og karse. 

Selvom der er mange elementer på forårsfadet, er de eneste ting, der kræver nogen egentlig form for forberedelse  rabarberchutneyen, tunmoussen og karsemayonaisen. Alle tre dele kan laves i god tid, inden man skal spise, og når det så er spisetid, er det bare at sætte hele molevitten på bordet, slå sig ned og nyde rå mængder af små lækre forårs-hapsere uden at skulle løbe frem og tilbage for at lune, hente eller færdiggøre noget.

Velkommen forår!
Tunmousse

Karse-mayonaise

Rabarberchutney

Rugbrødschips med tunmousse og sprødt lyst brød med gouda-ost og rabarberchutney 

Grillet asparges dyppet i karse-mayonaise
Nordisk forårs-fad
Grøntsager, f.eks. gulerødder, radisser, sukkerærter og grillede asparges
Brød, f.eks. rugbrødschips og små, sprøde lyse brød
Ost, f.eks. gouda og blåskimmelost samt nødder i honning
Frugt eller bær, f.eks. blåbær
Spiselige blomster til pynt, f.eks. stedmoderblomster

Karse-mayonaise
2 pasteuriserede æggeblommer (rumtemperatur)
½ tsk fint salt
½ tsk sød sennep (kan udelades)
Ca. 1½ dl solsikkeolie (eller anden smagsneutral olie)
Karse (ca 2 spsk)

Det vigtige her er, at æggeblommer og olie har samme temperatur, og at man hælder olien i lidt ad gangen - ellers skiller mayo'en nemt. Start med at røre salt og sennep godt ud i æggeblommerne i en mellemstor skål. Jeg bruger et old school piskeris, men man kan også bruge en stavblender. Start herefter med at dryppe olie i æggeblommerne lidt ad gangen. Pisk-pisk-pisk så olie og æg ikke skiller. Efterhånden kan man hælde mere og mere olie i ad gangen. Hæld olien i i en fin, tynd stråle og pisk-pisk-pisk. Hak karsen groft og bland den i. Smag til med fint salt og evt. lidt mere karse. Lad gerne stå og trække smag i køleskabet i et par timer, om muligt.

Rabarber-chutney (ca. 3½ dl)
500 g rabarber
½ dl vand
1 rødløg 
1 dl sukker
2 spsk eddike (jeg brugte hvidvinseddike)
1 tsk salt
Evt lidt atamon (for længere holbarhed)

Rens rabarberne og skær dem i ca 2 cm store stykker. Skær rødløgget i tynde skiver. 
Kom alle ingredienserne i en gryde. Bring i kog, kom låg på og lad simre 20-25 min til rabarber og løg er møre. Rør i gryden et par gange undervejs. Lad afkøle let før det hældes i et rent, varmt glas. Opbevares på køl.

Tunmousse (ca. 4 pers)
1 ds tun
25 g. smør
3 spsk creme fraiche
1-2 spsk citronsaft
2 spsk kapers
Dild
Salt & peber
1 citron til servering

Dræn tunen og kom den i en skål. Smuldr den med fingrene. Kom smør i og smuldr eller rør til tun og smør er helt blandet. Kom creme fraiche og citronsaft i. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft. Pynt med dild og ekstra citron.

Stil hele herligheden på bordet og lad folk tage for sig af retterne - og gør selv det samme!

Kommentarer

Populære indlæg